Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρά κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο

Το σκανάρισμα των εξαμήνων αναμένεται να βαρύνει στη στρατηγική των επενδυτών στη σημερινή συνεδρίαση. Στροφή χθες σε μη τραπεζικά blue chips. Παραμένει εγκλωβισμένος σε στενό εύρος διακύμανσης ο Γενικός Δείκτης.

Αpple και επιτόκια προβλημάτισαν τη Wall Street, επέστρεψαν οι αγοραστές στις ευρωπαϊκές αγορές και στο Χ.Α. η τραπεζική αδυναμία «ψαλίδισε» την προσπάθεια αντίδρασης για τον Γενικό Δείκτη στις 564 μονάδες.

Με απώλειες 1,17% ο τραπεζικός δείκτης στις 630 μονάδες, με άνοδο 0,54% ο FTSE 25, έστω οριακά πάνω από τις 1.500 μονάδες, περιοχή που είχε αναφερθεί ως σημαντική και για τεχνικούς λόγους.

Συμπληρώνοντας περί τις 35 συνεδριάσεις που το Χ.Α. συσσωρεύει εκνευριστικά σε στενό εύρος διακύμανσης, και τον Γ.Δ. εγκλωβισμένο μεταξύ της διακεκαυμένης περιοχής των 570-575 μονάδων και της περιοχής στήριξης πέριξ των 545-540 μονάδων, το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται σε επιμέρους κινήσεις, μέχρι νεωτέρας.

Εχει χιλιοειπωθεί πως για το Χ.Α. χάνονται ευκαιρίες ουσιαστικής αντίδρασης σε μία περίοδο που η Wall Street «καλπάζει» σε προεκλογικό ρυθμό, που στην Ευρώπη παρά τις διορθώσεις σημειώνονται ισχυρές ανοδικές εκλάμψεις, με εύλογο το ερώτημα τι θα γίνει στο ελληνικό χρηματιστήριο, εάν και όταν έρθει η ώρα της διόρθωσης στην οποία αναφέρονται όλο και περισσότερα ξένα σπίτια και αναλυτές.

Κλάδος-κλειδί ήταν και παραμένει ο τραπεζικός, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς να προκαλεί ελάχιστη αίσθηση, καθώς λίγο έως πολύ είναι γνωστή τόσο η κατάσταση στον κλάδο, όσο και το τι θα πρέπει επιτακτικά να γίνει το ταχύτερο δυνατόν.

Για τον κλάδο έχουμε αναφερθεί από τις αρχές Αυγούστου, θεωρώντας πως πολύ δύσκολα θα μπορούσε να εκδηλωθεί πειστική αντίδραση πέραν ενός ορίου, που για τον ΔΤΡ δεν ξεπερνά τις 700 μονάδες, με το θετικό σενάριο βία τις 720 μονάδες. Εκτοτε η εικόνα του κλάδου επιβεβαιώνει απλώς τη χρηματιστηριακή αδυναμία του.

Γι' αυτό και η προσοχή αρκετών επενδυτών και traders στράφηκε σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips που έστω με ένα rotation αποδίδουν είτε λιγότερο είτε περισσότερο.

Η εικόνα των μετοχών του FTSE 25 και λιγοστών του FT Mid Cap αποτυπώνει εύγλωττα ακριβώς αυτή τη διαφοροποίηση.

Ας δούμε 3-4 στοιχεία αναλυτικότερα, καθώς σήμερα κλείνει (και) χρηματιστηριακά ο Αύγουστος. Αρνητική απόδοση μηνός 8,95% για τον ΔΤΡ, έναντι απωλειών 0,29% για τον Γ.Δ. Απώλειες 9,29% για τη μετοχή της Alpha Bank, διόρθωση 13,31% για τη Eurobank και 14,77% για την Πειραιώς. Εξαίρεση η μετοχή της Εθνικής, θετικό πρόσημο 0,54% σε μέτρηση μηνός.

Στις μη τραπεζικές: Κέρδη 5,75% για τη μετοχή της Coca Cola, που λόγω «βάρους» συνέβαλε σημαντικά στη διακύμανση του Γ.Δ. Απόδοση 7,52% για την ΕΧΑΕ, 4,56% για τη Lamda Development, 2,43% για τη ΜΕΤΚΑ, 0,91% για την Jumbo, 0,82% για τον ΟΠΑΠ, 4,78% για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, 7,53% για τον Τιτάνα και κέρδη 6,19% για τη μετοχή της FF Group, πάντα σε διάστημα μηνός. Να σημειωθούν οι μηνιαίες απώλειες 8,85% για τη μετοχή του ΟΤΕ.

Στη λεγόμενη μεσαία κεφαλαιοποίηση τώρα, με θετική απόδοση κλείνει ο μήνας για Άνεμο (2,31%), ΕΥΑΘ (4,44%), Κανάκη (2,70%), Kleemann (3,21%), Quality (19,52%), MIG (2,63%), MLS (3,34%), Τεχνική Ολυμπιακή (6,42%), Πετρόπουλο (9,59%), Πλαστικά Θράκης (3,38%), Πλαίσιο (2,70%), Paperpack (10,78%), Σαράντη (25 %) (!), και με 4,96% η μετοχή του Fourlis.

Από τα πολύ βασικά μειονεκτήματα για έναν trader, που χαρακτηρίζει την πλειονότητα των μετοχών αυτής της κατηγορίας η περιορισμένη συναλλακτικότητα, η δυσκολία εισόδου-εξόδου. Ενδεικτικό το ότι στη χθεσινή συνεδρίαση δεν «άνοιξαν» καν οι μετοχές των ΟΛΘ και ΚΟΡΡΕ, ενώ σε ΕΥΑΘ έγιναν συναλλαγές 140 τεμαχίων, στον Κανάκη 564, στην Kleemann 895, στην Quality 690, στον Πετρόπουλο 462 τεμάχια.

Σε γενικές γραμμές, αυτά είναι -κατά την εκτίμησή μας- τα 3-4 στοιχεία που αποτυπώνουν την εικόνα της αγοράς για τον Αύγουστο, μήνα με τόσο χαμηλές συναλλαγές όσο στο καλοκαίρι του 2012. Με τον τραπεζικό κλάδο επί της ουσίας εκτός παιχνιδιού και την προσοχή όσων λιγοστών έμειναν ενεργοί αυτό το διάστημα να επικεντρώνεται σε επιμέρους μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Οπως σημειώναμε στο σχόλιό μας (της Κυριακής), ο Σεπτέμβριος και λόγω ξένων αγορών, κυρίως όμως με αφορμή τις εξελίξεις με επίκεντρο τη διαπραγμάτευση Αθηνών - δανειστών, πιθανότατα θα είναι ο μήνας που θα δώσει διαφυγή είτε ανοδική, πέραν των 575 με πρώτο στόχο τις 588 μονάδες, είτε πτωτική, με υποχώρηση χαμηλότερα των 540, με σημαντικότατη στήριξη πέριξ των 515 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v