Υποσχέσεις για κάτι καλύτερο...

Συνεδρίαση δυο όψεων, που μετά τις 12:55 έδωσε σταθερή πλαγιοανοδική κίνηση (με την ευγενική χορηγία της Wal-Mart) και με τον ΓΔ να κλείνει στα υψηλά ημέρας. Στο 2,5 προς 1 η αναλογία ανοδικών-πτωτικών. Τουλάχιστον αξιοσημείωτα κέρδη για ΜΡΒ (+6,02%) και ΟΠΑΠ (+4,2%). Σε χαμηλό 13 μηνών η Εθνική.

του Θ. Σταυρόπουλου

Συνεδρίαση δυο όψεων, με το Γενικό Δείκτη να ξεκινά με μάλλον πτωτικές διαθέσεις και να υποχωρεί μέχρι τις 4.289,47 μονάδες.

Όμως μετά τις 12:55, εν μέσω διακυμάνσεων, ο Δείκτης ακολούθησε σταθερή πλαγιοανοδική κίνηση, που θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι μετά τις 14:51 ανέβασε σχετικά στροφές, στις 16:30 βρέθηκε στις 4.343,79 μονάδες για να έλθουν οι τελικές δημοπρασίες και να τον κλείσουν στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.353,61 με κέρδη 0,84% ενώ ο τζίρος, σαφώς ενισχυμένος ξεπέρασε τα 338 εκατ. από τα οποία τα 29,2 αφορούσαν πακέτα.

Ασφαλώς, σημαντικότατο ρόλο για την εικόνα της σημερινή συνεδρίασης έπαιξαν τα για δεύτερη ημέρα αξιοσημείωτα κέρδη των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (μετά και τα αποτελέσματα της Wal Mart), όμως θα μπορούσε κάλλιστα να υποστηριχθεί ότι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η Σοφοκλέους υποαποδίδει των ευρωπαϊκών αγορών και ίσως μάλιστα χάνει σημαντικό χρόνο.

Αυτό το τελευταίο οφείλεται καθαρά στην έλλειψη διάθεσης κάποιων δεικτοβαρών τίτλων να κινηθούν υψηλότερα, πιθανότατα γιατί επιμένουν οι πωλητές των τελευταίων ημερών.

Ενδεικτική περίπτωση αυτή της Εθνικής, η οποία παρά την αύξηση των συναλλαγών και παρά το γεγονός ότι συμπλήρωσε 8 πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 11 και ο τίτλος έκλεισε σε χαμηλό 13 μηνών, έμειναν ανεκτέλεστα προς πώληση στην τιμή κλεισίματος 79.142 τεμάχια, ενώ εξίσου εντυπωσιακό το ανεκτέλεστο υπόλοιπο που έμεινε προς πώληση στην Αγροτική (ο τίτλος έκλεισε αμετάβλητος) και το οποίο φτάνει τις 262.977 τεμάχια.

Με αξιοσημείωτες απώλειες και η Eurobank, ακόμη μεγαλύτερες που ξεπέρασαν το 2% για τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ αρνητικό κλείσιμο έδωσε και η Coca Cola.

Αντίθετα, με πέντε ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 7 και κέρδη μεγαλύτερα των έξι ποσοστιαίων μονάδων η ΜΡΒ, κέρδη μεγαλύτερα του 4% για τον ΟΠΑΠ που έκλεισε στο υψηλό ημέρας, δείχνοντας διαθέσεις αμυντικής μετοχής στην οποία μεταφέρονται κεφάλαια από άλλους δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 3% τερμάτισαν τη συνεδρίαση MIG, ΔΕΗ και Μυτιληναίος.

Επίσης, κέρδη μεγαλύτερα του 2% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αξιοσημείωτα κέρδη για Πειραιώς, Βιοχάλκο, Ελληνική Τεχνοδομική, Motor Oil, ΟΤΕ και θετική μεταβολή για Τιτάνα, Intralot, Alpha Bank και Κύπρου.

Τεχνικά, και όσον αφορά τον FTSE, κατορθώθηκε σε κλείσιμο το καταρχήν ζητούμενο (όπως επεσήμανε το ακριβώς προηγούμενο σχόλιο), δηλαδή έστω και οριακά υψηλότερο των 2.280 μονάδων. Αν η εν λόγω περιοχή μετατραπεί σε στήριξη, ασφαλώς μεγαλύτερη μάχη θα δοθεί στην επόμενη ζώνη αντίστασης, 2.324 – 2.337.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με κλείσιμο υψηλότερα των 2.337 μονάδων και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι το διεθνές κλίμα θα συνεχίσει να είναι αρωγός, δημιουργούνται όλες οι τεχνικές συνθήκες για κίνηση προς τις 2.355, 2.379 – 96 και 2.410 μονάδες.

Αντίθετα, οι πρώτες στηρίξεις στις 2.260 – 58 και 2.242 μονάδες, όπου σχηματίζεται διπλός βυθός και ο οποίος πρέπει οπωσδήποτε να κρατηθεί.

Κλείσιμο χαμηλότερα των 2.242 – 2.240 μονάδων βάζει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 2.200 και 2.166 μονάδες.

Ο εν λόγω δείκτης κινείται στο εύρος 2.240 – 2.337, οπότε διάσπαση ενός εκ των δυο άκρων με αυξημένες συναλλαγές πιθανότατα θα σηματοδοτήσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Θετική συνεδρίαση αυξημένων αλλά όχι ικανοποιητικών συναλλαγών στην αγορά παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους σαφώς λιγότερο αισιόδοξους, να δίνουν στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδη μικρότερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενο, με αποτέλεσμα την αύξηση των υπαρχουσών υποτιμήσεων.

Σαφώς ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 181 ανοδικές μετοχές έναντι 72 πτωτικών, επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τα μέσα της συνεδρίασης για ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ ενώ 23 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 5-11,11%.

Στους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν Spider, Πλαστικά Θράκης, Newsphone, Σελόντα, Σέλμαν, Διεκάτ, Byte, Καλπίνης, Κορδέλλου, Autohellas, Δρομέας, Cyclon και Μηχανική.

Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι άφησε υποσχέσεις για κάτι καλύτερο, ενώ κινητικότητα που παρατηρήθηκε σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση έδωσε κάποιες ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες, το ”έξυπνο χρήμα” αρχίζει να αναζητεί τις επενδυτικές ευκαιρίες και τις ελκυστικές αποτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v