ΧΑ: Κίνηση προς τις 790 μονάδες

Κέρδη στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Ανοδος υψηλότερη του 2% για Εθνική, Eurobank, Viohalco, Πειραιώς. Με θετικό πρόσημο ΔΕΗ, Σαράντης. Απώλειες για Τιτάνα, Μυτιληναίο, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ. Κινητικότητα σε Attica Bank, MIG, Fourlis.

ΧΑ: Κίνηση προς τις 790 μονάδες

Mε το θετικό πρόσημο των ευρωπαϊκών αγορών ξεκίνησε ανοδικά η συνεδρίαση στο ΧΑ. Με την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να τροφοδοτείται από τις πρώτες κιόλας εντολές με προσεκτικές αγορές, ο Γενικός Δείκτης έκανε ακόμη λίγα... βήματα προς τις 790 μονάδες.

Εμφανής η διάθεση να συντηρηθεί και σήμερα ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης, με μέτριου κόστους κινήσεις προεξόφλησης από την πλευρά ορισμένων long παικτών.

Σαφώς λιγότεροι οι ενεργοί traders για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ευδιάκριτη η διάθεσή τους να συντηρήσουν το ΧΑ στην περιοχή των 780+ μονάδων, επιλέγοντας προσεκτικά τις συναλλαγές τους, με αποτέλεσμα τη συνέχιση της αντίδρασης του τραπεζικού κλάδου με συνακόλουθη την άνοδο των περισσότερων μετοχών του δείκτη.

Ούτως ή άλλως, πρόκειται για μέτριου κόστους και περιορισμένης έκτασης προεξοφλητικές ενέργειες, που ανάλογα με την έκβαση της μεθαυριανής συνάντησης μπορεί να διευρυνθούν είτε από τη μεριά των αγοραστών είτε των πωλητών.

Ηπια ανοδική συντήρηση, που ωστόσο αφήνει το περιθώριο στους βραχυπρόθεσμους να «τρέξουν» σε επιμέρους μετοχές της μεγάλης αλλά και της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Από νωρίς η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων είναι ενθαρρυντική, με τον DAX πάνω από τις 12.750 μονάδες (0,55%), τον CAC στις 5.255 (0,40%), διευκολύνοντας έτσι τη δουλειά των long στο ΧΑ.
Εως τις 1.020 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, επιτυγχάνοντας τον πρώτο βραχυπρόθεσμο στόχο, για την πειστική υπέρβαση του οποίου θα απαιτηθούν περισσότερα «καύσιμα» σήμερα-Πέμπτη.

Το 51% του τζίρου πραγματοποιείται στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, με περισσότερες συναλλαγές κατ' αρχάς στην Πειραιώς (για ακόμη μία συνεδρίαση), ακολουθεί η Εθνική και έπονται Alpha Bank, Eurobank. Εως το 0,908 ευρώ στην αρχή η μετοχή της Eurobank, έχοντας ως στόχο την επίτευξη της τιμής της τρίτης αμκ, δηλαδή το ένα ευρώ.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές και στις μετοχές των FF Group, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, ΕΧΑΕ, Viohalco, αλλά και σε Attica Bank, Coca Cola, Motor Oil, Cenergy.

Μεικτές τάσεις για την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με τη μετοχή του Οργανισμού να φαίνεται πως παίρνει τη σκυτάλη μετά τη χθεσινή εντυπωσιακή αντίδραση του ΟΠΑΠ, την ώρα που στη ΔΕΗ κάποιες αγορές γίνονται στα 3,72-3,78 ευρώ.

Κινητικότητα στη μετοχή του ομίλου FF Group, που μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου είχε μία διόρθωση έως τα 19,45 ευρώ, στήριξη όπου ενεργοποιήθηκαν αγορές, με συνέπεια την επαναφορά νωρίτερα έως τα 20,16 ευρώ. Ενα πακέτο για 24.000 άλλαξε χέρια στα 20,12 ευρώ, συνολικής αξίας 490.928 ευρώ.

Επίσης κινητικότητα σημειώνεται σε τίτλους της Viohalco, με αγορές έως το νέο υψηλό των 2,31 ευρώ, ακολουθείται από τη Cenergy έως το 0,933 ευρώ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έως τα 3,73 σε ελάχιστη απόσταση από το υψηλό των 3,77 ευρώ, ενώ συναλλαγές γίνονται και στην ΕΧΑΕ -στα 5,36 ευρώ-, τη Lamda Development -στα 5,40 ευρώ-, την ΕΛΛΑΚΤΩΡ -στο 1,36 ευρώ- κ.α.

Σταθεροποιητικά στα 25,97 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, σε αντίθεση με τη χθεσινή συνεδρίαση που «άνοιξε» με καθοδικό κενό και παρέμεινε με αρνητικό πρόσημο έως το τέλος της συνεδρίασης.

Σε Attica Bank, MIG, Fourlis και Νηρέα, MLS, το ενδιαφέρον από τον FT Mid Cap.

Οσον αφορά στους... δείκτες ομολόγων: το 2ετές χαμηλότερα 0,76% στα 4,930%, επίσης σε υποχώρηση 1,16% το 10ετές στα 5,877% ενώ θυμίζουμε πως χθες βράδυ το GREK ενισχύθηκε 0,84% στα 9,56$.

Στις 11:41 οι συναλλαγές δεν είχαν ξεπεράσει τα 8 εκατ. μετοχές -τα 2,9 στην Πειραιώς και τα 2,4 στην ΕΤΕ-, με τον τζίρο στα 6,2 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v