Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα «χτυπήματα» στο Χρηματιστήριο

Περιορίζονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει πάνω από τις 750 μονάδες. «Βουτιά» ως 21% για Πειραιώς, «γύρισε» ανοδικά η ΕΤΕ. Απώλειες άνω του 3% για Eurobank, ΕΛΠΕ. Κέρδη για Coca Cola.

Νέα «χτυπήματα» στο Χρηματιστήριο

Νέα τραπεζική «κρίση» στο ΧΑ, με τις πιέσεις στον κλάδο με επιθετικό ρυθμό σταδιακά μετά τις 11:15.

Απώλειες πάνω από 5% για τις τράπεζες, καθώς συντηρείται ένα αυτοτροφοδοτούμενο υποτιμητικό σπιράλ, με αφορμή φήμες και «πληροφορίες». Οπως σημειώναμε και τη Δευτέρα, από ένα σημείο και μετά ο κλάδος υφίσταται τις συνέπειες ενός ξεπουλήματος από γνώστες αλλά κυρίως από funds που απλά επηρεάζονται από το γενικότερο κλίμα.

Ετσι, πριν από λίγο, με τον ΔΤΡ να δοκιμάζεται και στην περιοχή των 800 μονάδων -επίπεδα που είχε να πιάσει από τα μέσα Απριλίου- οι εντολές πώλησης «πυκνώνουν» και πάλι με ταχύτερο ρυθμό, προκαλώντας αλυσιδωτές αναγκαστικές ρευστοποιήσεις και στις 4 συστημικές μετοχές.

Δεδομένου του αρνητικού κλίματος, που (ξανα)διαμορφώνεται για τις τράπεζες, μετά τη χθεσινή μικρή... ανάπαυλα πιέζονται και τα blue chips στην πλειονότητά τους. Ενδεικτικό το ότι νωρίτερα (στις 13:10), με τον ΓΔ να υποχωρεί κατά 2,53% στις 743 μονάδες, για μόλις δύο μετοχές (Coca Cola, Sarantis) υπερίσχυαν οι αγοραστές, καθώς στις υπόλοιπες 19 μη τραπεζικές του δείκτη επικρατούσαν οι πωλητές.

Το περίεργο είναι πως η καταβαράθρωση στις τράπεζες δεν αποτυπώνεται ούτε στην αγορά παραγώγων αλλά ούτε και στα ομόλογα-σηματωρούς που παρακολουθεί η αγορά. Στα 16.900 τα ΣΜΕ στη μετοχή της Εθνικής, προφανώς με discount αλλά κοντά στην τιμή της υποκείμενης αγοράς, κατά ο,99% η επιβάρυνση του 2ετούς στα 2,968%, για ακόμη μία ημέρα κάτω από το όριο του 3%. Σημειώνεται πως σε αυτά τα επίπεδα το 2ετές συντηρείται (με μικρή επιβάρυνση) από την περίοδο που ο ΔΤΡ ήταν στις 1.100 μονάδες δηλαδή σχεδόν 35% υψηλότερα (!).

Περίεργο επίσης το ότι στο ΧΠΑ δεν παρατηρούνται ούτε αύξηση των θέσεων κάλυψης/αντασφάλισης ούτε διεύρυνση της αρνητικής απόκλισης για κανένα από τα ΣΜΕ των συστημικών τραπεζών.

Σε αυτό το κλίμα -την ώρα που σε Ευρώπη και ΗΠΑ οι αγορές συντηρούνται σε υψηλά και νέα ιστορικά υψηλά-, το ΧΑ πέφτει σε... περιδίνηση, με αφορμή την τρίτη αξιολόγηση και την εικοτολογία από το τραπεζικό μέτωπο.

Στα 30 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με τα 19 να έχουν πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο (αρκετά χαμηλότερα από το... άδειασμα της Πέμπτης και Παρασκευής, όπου ο τζίρος στον κλάδο πλησίασε συνολικά τα 130 εκατ. ευρώ).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v