Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτα σήματα από το ΧΑ για τα νέα δεδομένα

Πιέσεις στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Το νέο τοπίο μετά τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών και τα μέτωπα σε διεθνές επίπεδο. Γιατί οι short εμφανίζονται να έχουν προβάδισμα. Πώς διαμορφώνονται τα τεχνικά όρια για τους δείκτες.

Πρώτα σήματα από το ΧΑ για τα νέα δεδομένα

Μπροστά σε νέα δεδομένα η Ευρώπη, συνακόλουθα οι αγορές της; Ενα αποτέλεσμα που, κατά γενική εκτίμηση, προκαλεί «σεισμό» στην ίδια τη Γερμανία, δύσκολα θα αφήσει ανεπηρέαστες τις αγορές της. Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Βερολίνο, ο ευρωπαϊκός Νότος ήδη αγωνιά για την «επόμενη ημέρα» στη Γερμανία και στις ευρωαγορές, σήμερα αναπόφευκτα θα δοκιμασθούν οι αντοχές πωλητών και αγοραστών.

Στην Αθήνα, παρά τη φαινομενικά ψύχραιμη αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων, είναι λογικό να κυριαρχεί ένα «μούδιασμα», καθώς σε κάθε περίπτωση ενισχύεται η «άτεγκτη γραμμή».

Παράλληλα τρεις παράμετροι θα πρέπει να απασχολούν ήδη τον Νότο, την Αθήνα. Στη Γαλλία, η Δεξιά βγήκε χθες ενισχυμένη στις εκλογές για τη Γερουσία και η LREM του Εμανουέλ Μακρόν μακριά από τους στόχους της. Λογικά θα περιμένει 20 έως 30 γερουσιαστές στη νέα σύνθεση. Στη Γερμανία, είθισται -μέχρι τώρα- το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης να αναλαμβάνει την προεδρία της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής και στην Ισπανία την προσεχή Κυριακή διεξάγεται το δημοψήφισμα των Καταλανών. Επιπλέον σήμερα φαίνεται πως οι Κούρδοι του Ιράκ θα προχωρήσουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τον Μασούντ Μπαρζανί.

Ιδανικό περιβάλλον για short σε μετοχές και νόμισμα, θα σκεφτεί κανείς ως πρώτη σκέψη και μένει να φανεί σε λίγη ώρα, από τη Φρανκφούρτη μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη αλλά και Παρίσι, εάν και πώς θα επηρεαστούν οι traders και προς ποια κατεύθυνση. Στις 12.593,25 μονάδες ο DAX την Παρασκευή, με οριακές απώλειες. Χαμηλό τελευταίας εβδομάδος στις 12.518,23 και υψηλό στις 12.646,56 μονάδες άνω και κάτω όρια, που εκ των πραγμάτων αποτελούν το εύρος εκκίνησης από σήμερα.

Στο ΧΑ καλοδεχούμενη η προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης προς το τέλος της εβδομάδας, που απέφερε ένα κέρδος 1,73% για τον Γενικό Δείκτη και 7,23% για τον Δείκτη Τραπεζών, αλλά ο Σεπτέμβριος θα «κλείσει» την Παρασκευή με απώλειες. Στο 7,35% οι μηνιαίες απώλειες για τον ΓΔ και 17,74% για τον ΔΤΡ, σημειώνοντας στο σχόλιό μας «Παιχνίδι με γερμανικό... μπαλαντέρ», πως πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί το μείον για τον Σεπτέμβριο.

Και από την προσεχή Δευτέρα, Οκτώβριος, ο επονομαζόμενος και «Κόκκινος Μήνας» των αγορών.

Με τον επικεφαλής του Eurogroup σήμερα στην Αθήνα -αν και η επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ περνά ήδη σε... τρίτη μοίρα-, καλούμαστε να διαχειριστούμε τα νέα αρνητικά δεδομένα. Συνεπώς στον ρυθμό όλων αυτών και το ΧΑ, περιμένοντας την πρώτη αποτίμηση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ανάλογα της τάσης που θα διαμορφωθεί στην Ευρώπη, κυρίως στις αγορές του Νότου, και το ΧΑ, που πιθανότατα θα ακολουθήσει τη γενικότερη φορά των χρηματιστηρίων.

Τεχνικά για τον FTSE25, στις 2.045,88 μονάδες, σημεία αναφοράς μας είναι προς χαμηλότερα οι 2.020 και προς υψηλότερα οι 2.052-67 και πιο φιλόδοξα οι 2.117 μονάδες. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ζητούμενη είναι η διασφάλιση των μετόπισθεν, δηλαδή των 2.020 μονάδων. «Κλειδί» ο τραπεζικός κλάδος, με σημεία αναφοράς ως στήριξη για τον ΔΤΡ οι 880 και 870 μονάδες -προκειμένου να μην ακυρωθεί η αντίδραση της Πέμπτης-Παρασκευής- και ως αντίσταση οι 900-905 με το θετικό σενάριο. Για την Εθνική, η προσοχή στο 0,308, για την Alpha Bank στο 1,86 ευρώ. Ενδεχόμενες βοήθειες από Coca Cola, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, TITAN, ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση, δύσκολη η σημερινή συνεδρίαση, αν και πέραν πάσης αμφιβολίας προοιωνίζεται ως η πρώτη ενός κύκλου όπου θα δοκιμασθούν και πωλητές και αγοραστές. Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v