Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Σε επαφή με τις 740 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με οριακά κέρδη. Συνεχίζουν υψηλότερα Alpha και Eurobank, σταθερές ΕΤΕ και Πειραιώς. Πιέζεται χαμηλότερα η Coca Cola. Ξεχωρίζει ανοδικά η Σαράντης, λόγω MSCI.

Επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Με προσεκτικές κινήσεις το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με επιλεκτικές συναλλαγές οι traders.
Mε μικρό θετικό πρόσημο έχουν ανοίξει τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με συντήρηση δυνάμεων κινούνται οι traders, σήμερα τελευταία συνεδρίαση Νοεμβρίου και κάνοντας ταμείο μηνός, περιόδου.

Ενδεικτικά στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,18% στις 13.080 μονάδες, καταγράφοντας οριακά θετική άνοδο σε διάστημα εβδομάδας, μετρώντας απώλειες 1,13% σε μηνιαίο αλλά κέρδη 13,93% από την αρχή του έτους.

Ανάλογο κλίμα στο ΧΑ, μετά τη χθεσινή θεαματική, άκρως ενδιαφέρουσα συνεδρίαση, καθώς αγοραστές- πωλητές πηγαίνουν βήμα βήμα από τις 738,47 έως τις 741,64 μονάδες. Να σημειωθεί πως αυτά τα επίπεδα έχει να τα δει ο Γενικός Δείκτης από τις αρχές Νοεμβρίου και συγκεκριμένα από την ημέρα της πρώτης μεγάλης πτωτικής κίνησης (7/11), που οδήγησε την αγορά στα χαμηλά της 16-17/11 στις 701-700 μονάδες. Επίπεδα τιμών που στη συνέχεια αποδείχτηκαν ως σχηματισμός διπλού πυθμένα απ' όπου ξεκίνησε η αντίστροφη διαδρομή της επαναπροσέγγισης των 740 μονάδων, νωρίτερα.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, αισθητά λιγότερα απ' ό,τι χθες και κοντά στον μ.ο. των δύο τελευταίων εβδομάδων (των 54/55 εκατ. ευρώ).

Απόλυτη εστίαση στον τραπεζικό κλάδο, όπου και πραγματοποιείται το 80% των συναλλαγών, απόρροια της μείωσης θέσεων των βραχυπρόθεσμων παικτών, κυρίως δε όσων είχαν λάβει θέσεις από τα χαμηλότερα της Δευτέρας- Τρίτης. Αναλυτικά για τις κινήσεις των traders και τη μερική μείωση θέσεών τους από τα υψηλά της χθεσινής συνεδρίασης αναφερθήκαμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας. Και για τον επιπλέον λόγο ότι η σημερινή συνεδρίαση χρειάζεται προσοχή.

Μεγαλύτερη απόδοση για τον Δείκτη Τραπεζών, νωρίτερα στην περιοχή των 745, θυμίζοντας το χθεσινό υψηλό ημέρας στις 753,71 μονάδες.

Με αγοραστές σε Alpha Bank, Εθνική και Eurobank, σταθερά στα 2,26 ευρώ η Πειραιώς. Περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική -το 60% (!) των συνολικών-, μεγαλύτερος τζίρος σε Πειραιώς και ΕΤΕ.

Τεχνικά η Alpha Bank πάνω από το 1,65, θα μπορούσε να δώσει συνέχεια προς το 1,80 ευρώ.

Με απώλειες η δεικτοβαρής Coca Cola, χαμηλότερα 1,53% στα 27,07 ευρώ λειτουργεί σαν... φρένο, με συνέπεια ο FTSE25 να μην υπερβαίνει τις 1.932 μονάδες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη (εβδομαδιαία) τάση.

Οριακά στο μείον (σε μηνιαία μέτρηση) ο ΓΔ χρειάζεται τιμές από 742 μονάδες και πάνω για να «γράψει» έστω οριακά θετικό κλείσιμο μηνός.

Πέραν των τραπεζικών, συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος σε Coca Cola, Cenergy, Jumbo, OTE, Μυτιληναίο, αλλά και ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ, Lamda Development.

Στις 28/23 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τον Sarantis υψηλότερα 3,31% στα 13,43 ευρώ, καθώς η μετοχή προστίθεται από αύριο 1η Δεκεμβρίου στον MSCI Global Small Cap.

Με λιγοστές συναλλαγές/χαμηλό τζίρο από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία οι J&P Αβαξ, Χαλκόρ, Πλαίσιο, Ικτίνος, MIG.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v