Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ρυθμούς… συντήρησης κινείται το Χρηματιστήριο

Οι περιορισμένες συναλλαγές (μόλις 31,9 εκατ. ευρώ), οδηγούν τους επενδυτές να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες μετοχές. Σε θετικό έδαφος κινήθηκε ο τραπεζικός κλάδος. Ποια είναι τα κρίσιμα σημεία για τους τέσσερις τίτλους.

Σε ρυθμούς… συντήρησης κινείται το Χρηματιστήριο

Διεκπαιρεωτικού χαρακτήρα η δεύτερη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με κύριο γνώρισμα τον, συνεχιζόμενο, χαμηλό τζίρο και το όποιο ενδιαφέρον να συντηρείται από κινήσεις των, λίγων, αγοραστών, σε επιμέρους τίτλους.

Ο Τραπεζικός κλάδος, αν και υποχώρησε σχετικά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, ανέλαβε την "υποχρέωση" να διατηρήσει τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα της ζώνης στήριξης των 737 - 735 μονάδων, παρέμεινε η, παρατεταμένα, αδύναμη εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 26αρη, ενώ κάποιες "πινελιές" βελτίωσης των αποτιμήσεων σημειώθηκαν για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τον Γενικό Δείκτη, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 772,82 μονάδες (+2,73%), στις 17.00 βρέθηκε στις 765,89 (+1,81%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 761,08 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,17%.

Η Τραπεζική αντίδραση, χαμηλού κόστους και η προσπάθεια βελτίωσης των αποτιμήσεων και δημιουργίας ανοδικού "μαξιλαριού", δεν αποκλείεται να συνεχιστεί εν όψει τέλους χρηματιστηριακού έτους, αν στην προσπάθεια αυτή "συναινέσουν" τα Ξένα χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να διατηρούν τις "short" θέσεις τους.

Σε μία τέτοια, αμφιβόλου τελικής έκβασης, περίπτωση, οι επόμενες τεχνικές αντιστάσεις εντοπίζονται ως εξής:

Όσο η Alpha Bank (+1,82%) δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,62 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 1,76 ευρώ, ενώ τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 0,275 ευρώ, για την Εθνική (+1,45%), δημιουργούν τις τεχνικές προϋποθέσεις επαναπροσέγγισης των 0,30 ευρώ.

Αποφασιστικής σημασίας, για την Eurobank (-0,07% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) η διατήρηση της στήριξης στα 0,703 ευρώ, κίνηση που κρατάει "ζωντανό" το σενάριο για κίνηση προς τα 0,745 - 0,75 και 0,776 ευρώ, με απώτατο στόχο τα 0,85 ευρώ.

Τέλος, όσον αφορά την Πειραιώς (+0,84%), τα συνεχιζόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 2,33 ευρώ, αφήνουν ελπίδες για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση στα 2,40 (σημερινό κλείσιμο) και 2,66 ευρώ.

Για την περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η πρόσφατη κατοχύρωση των 753 μονάδων, άφησε περιθώρια για κίνηση προς τις 800 - 817 μονάδες. Οι 707 μονάδες είναι το "stop" στο ημερήσιο "long".

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο δεν απειλείται η στήριξη των 732 μονάδων, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση προς τις 800 - 811 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του 'Euro2day.gr', η Alpha Bank και η Eurobank, με αντικείμενο να δώσουν από κοινού προς διαχείριση στην εταιρεία 'Independent Portfolio Management' του ομίλου 'Alvarez & Marsal' μη εξυπηρετούμενα δάνεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Η διμερής συνεργασία των δύο Τραπεζών στη δραστική αντιμετώπιση κοινών δανείων (δηλαδή δανείων που έχουν δοθεί στον ίδιο Δανειολήπτη από τις δύο Τράπεζες) αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα (στις αρχές του 2018) και θα πρόκειται για το πρώτο πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα κληθεί να διαχειρισθεί η εξειδικευμένη εταιρεία της 'Alvarez & Marsal'. Πηγές με γνώση της συνεργασίας των Alpha και Eurobank τονίζουν στο 'Euro2day.gr' ότι το μίνι πακέτο αφορά 200 Επιχειρήσεις που έχουν δανειακό 'άνοιγμα' από 2 έως 10 εκατ. ευρώ".

"Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να βελτιωθεί συναλλακτικά σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για τα 'tick size'. H τεχνική εικόνα παραμένει εύθραυστη αφήνοντας ανοικτά όλα τα σενάρια κίνησης του Γενικού Δείκτη. Τα πιθανά θετικά ακούσματα από το συνέδριο της Capital Linhk στη Ν. Υόρκη, σε σχέση με τον οδικό χάρτη της Ελληνικής Οικονομίας το 2018, ίσως βοηθήσουν το αισιόδοξο σενάριο" ανέφερε στο πρωινό του report το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "έσπασαν τα κοντέρ οι κατασχέσεις τον Οκτώβριο, με τους Οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης να ξεπερνούν, πλέον, το 1 εκατομμύριο Φορολογούμενους, την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι αθροιστικά έως το τέλος Οκτωβρίου αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κυρίως κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, έχουν υποστεί 1.014.295 φορολογούμενοι, με αύξηση 22.903 σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ο εισπρακτικός μηχανισμός διενεργεί περίπου 1.000 κατασχέσεις σε ημερήσια βάση. Στα τέλη Οκτωβρίου, τα ληξιπρόθεσμα χρέη έκανα άλμα 1,2 δισ. ευρώ και ανήλθαν σε 10,444 δισ. ευρώ, έναντι 9,257 τον Σεπτέμβρη. Επιμέρους, οι καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές λόγω φόρων διογκώθηκαν από τα 7,323 δισ. σε 8,476 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο βρίσκονται μια ανάσα από τα 100 δισ. ευρώ καθώς στα φρέσκα χρέη των 10,444 δισ. ευρώ έρχονται να προστεθούν και 'παλαιές αμαρτίες' 89,307 δισ. ευρώ".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, δεν μπορεί να αποκλειστεί η συνέχιση της προσπάθειας βελτίωσης των αποτιμήσεων και λόγω "window dressing", με την ψυχολογία των λίγων αγοραστών να υποστηρίζεται από την θετική εικόνα των Διεθνών Αγορών.

Όμως, σύμφωνα με τους ίδιους, η διατήρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε επίπεδα απελπισίας, που αναγκάζει αρκετούς επαγγελματίες του χώρου να διερωτώνται αν θα κάνουν και του χρόνου τέτοια μέρα την ίδια ενασχόληση, ασφαλώς και ψαλιδίζει τις όποιες προσδοκίες για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, έστω και αν συνεχίζεται, πιο αργά, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, που δείχνει και αποκλιμάκωση για το Ελληνικό προφίλ ρίσκου.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η απόδοση του Ελληνικού 2ετους έχει υποχωρήσει στο 2,17% και του 10ετους στο 4,38%.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, όπου μόνο οι Viohalco (+1,02%), ΔΕΗ (+1,63%) και ΟΤΕ (+1,33%) κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα της μία ποσοστιαίας μονάδας, ασφαλώς και η περίπτωση του ΟΤΕ αξίζει περαιτέρω ανάλυσης.

Ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών συμπλήρωσε πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες έξι, ενώ το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 10,58 ευρώ, έδωσε αγοραστικό σήμα σε ημερήσιο διάγραμμα, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 10,77 - 10,88 και 11,60 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η πρώτη στήριξη στην ζώνη 10,40 - 10,20 ευρώ.

Αφήνοντας τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και μεταφερόμενοι στα "χαμηλότερα στρώματα" του ταμπλώ, δεν ήταν λίγες οι ενδιαφέρουσες περιπτώσεις.

Έτσι, διατηρεί την επαφή της με τα πρόσφατα υψηλά και λόγω επικείμενης εισόδου στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Τέρνα Ενεργειακή (+3,73%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Κέκροπα (+4,94%), ενώ συνεχίζει τον "ανηφορικό της δρόμο" η Frigoglass (+6,86%), πάντα με "πλούσιες" συναλλαγές.

Ξαφνικός αγοραστής στον Χατζηκρανιώτη (+20%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ικτίνο (+6,96%) που "βλέπει" προς νέα υψηλά 15ετίας, κάποιοι διέγνωσαν αξία στον υποτιμημένο Περσέα (+10%), ενώ ενδιαφέρον μπορεί να παρουσιάζει το Πλαίσιο (+5,26%), αν ολοκλήρωσε το "έργο" του ο τελευταίος πωλητής. Σε μία τέτοια περίπτωση, η κύρια αντίσταση στο επίπεδο των 4,00 ευρώ, ενώ σε περίπτωση κλεισίματος υψηλότερα των 3,80 ευρώ, ο τίτλος δίνει ημερήσιο σήμα αγορών.

Πέντε πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση στις τελευταίες έξι για την ΑΝΕΚ (-1,64%), επιμένουν πλαγιοκαθοδικά οι Ιντρακάτ (-1,89%) και Centric (-6,35%), δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για το Ιασώ (-2,95%), επέστρεψαν οι αγοραστές στο Υγεία (+3,07%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Cenergy (+4,69%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Ελτράκ (+1,62%, από 13/12 χωρίς το δικαίωμα μικτού μερίσματος ύψους 0,689 ευρώ), ενώ συνεχίζει την κίνηση σε στενό πλαίσιο, αλλά και σε πολυετή υψηλά η Χαλκόρ (+1,85%).

Στην περίπτωση της τελευταίες τα 1,70 ευρώ δείχνουν σαν επόμενος στόχος, όσο δεν παραβιάζεται η στήριξη στα 1,34 ευρώ, με το "stop" να εντοπίζεται στα 1,14 ευρώ.

Οι μικρές, ημερήσιες μεταβολές, εννοείται ότι δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,09%), θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν θετική ένδειξη η επιστροφή και το κλείσιμο υψηλότερα των 1925 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, να εντοπίζονται στις 1935 και 1955 μονάδες. Το 1908 είναι κοντινή στήριξη και το 1891 κύρια.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η συναλλακτική κόπωση των προηγούμενων ημερών που είχε αποδοθεί, εν μέρει τουλάχιστον, στην είσοδο στην εορταστική περίοδο είχε και περαιτέρω επιδείνωση, οδηγώντας το Χρηματιστήριο σε συνθήκες 'έκτακτων συνθηκών' και την επενδυτική κοινότητα σε βαθύ προβληματισμό" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της εφαρμογής των νέων κανόνων που αφορούν την εφαρμογή των μεταβολών των τιμών των μετοχών (tick size), στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου κανονιστικού πλαισίου, της Mifid II. Η εφαρμογή του οποίου επιδιώκει την περαιτέρω αύξηση της διαφάνειας στη διενέργεια των συναλλαγών, διαδικασία που έχει νόημα για τις Αναπτυγμένες Αγορές, στις οποίες λειτουργούν πλατφόρμες όπου γίνονται συναλλαγές χωρίς να εκκαθαρίζονται από ενδιάμεσους Φορείς (clearing houses).

Όμως, η αναγκαστική εφαρμογή στην πολύπαθη και ρηχή συναλλακτικά Ελληνική πραγματικότητα, έχει ως μόνο αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση του λειτουργικών δαπανών των Μελών για τη συμμόρφωσή τους, σε μια περίοδο που ο κύκλος εργασιών φυλλοροεί !

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έχει εγκλωβιστεί σε ένα ιδιαιτέρως στενό εύρος, 20 περίπου μονάδων. Τα "καύσιμα" των αγοραστών είναι ανεπαρκή για τη υπέρβαση των ορίων αντίστασης πάνω από τις 740 μονάδες. Παράλληλα, τα αντανακλαστικά ενεργοποιούνται όταν η πλαγιοκαθοδική κίνηση οδηγεί τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα στήριξης της περιοχής των 720 μονάδων, διαδικασία ωστόσο που όταν επαναλαμβάνεται δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την διάσπαση του ορίου με απρόβλεπτες συνέπειες στη συνέχεια.

Παραμένει πάντως ανοικτό το σενάριο για μια προσπάθεια "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων μέχρι το τέλος του έτους, στο βαθμό που αναβαθμιστεί το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Από την άλλη πλευρά, η Αγορά των ομολόγων επιδεικνύει μια αξιοπρόσεκτη διαφοροποίηση, με τις αποδόσεις να υποχωρούν και τις τιμές των ομολόγων να αναβαθμίζονται. Ταυτόχρονα, η γνωστοποίηση των προαπαιτουμένων που πρέπει να εκπληρωθούν εντός του 2018 σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης, περιλαμβάνουν και σειρά Ιδιωτικοποιήσεων, των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ στο προβλεπόμενο ποσοστό για το καθένα, διαδικασία που θα απαιτήσει ένα διαφορετικό Χρηματιστήριο για να τελεσφορήσουν.

Από κοινού με μια διαφορετική στάση της Πολιτείας προς το Επιχειρείν που αφήνει ακόμη ανολοκλήρωτη τη διαδικασία αδειοδότησης σοβαρών επενδυτικών σχεδίων, όπως εκείνο του Ελληνικού, των περιοχών Αφάντου – Καφηρέα κοκ.

Στο διεθνές περιβάλλον, το ενδιαφέρον στρέφεται προς τις ΗΠΑ καθώς η κα Γέλεν αναμένεται να αναπροσαρμόσει τα Αμερικανικά παρεμβατικά επιτόκια, χωρίς να προσδοκάται να αναφερθεί για την πολιτική της Fed κατά το 2018, καθώς η θητεία της σύντομα ολοκληρώνεται.

Ωστόσο, η χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, προϊδεάζει ότι ο νέος πρόεδρος Πάουελ θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, εξέλιξη που δύσκολα θα αφήσει ανεπηρέαστους του δείκτες στη Wall Street, που έχουν καταγράψει αλλεπάλληλα ρεκόρ.

"Πολλώ δε μάλλον που οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να υπάρχουν, χωρίς ωστόσο να απειλούν την ευστάθεια του οικονομικού περιβάλλοντος, αναγκάζοντας το σύνολο των Επενδυτικών Τραπεζών να κάνουν αισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομική μεγέθυνση κατά το 2018" αναφέρει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον "Αυστραλό" ASX 200 (+0,25%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-1,25%).

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ενώ με θετικές διαθέσεις κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Η άνοδος του Δολαρίου, πιέζει προς χαμηλότερα επίπεδα Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

"Τo ξέφρενο ράλι του bitcoin και η καθοδική πορεία του Χρυσού δημιουργούν ερωτήματα για το αν το Κρυπτονόμισμα αφαιρεί ζήτηση από το Πολύτιμο Μέταλλο". Η Goldman Sachs εκτιμά πως η απάντηση είναι αρνητική.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι αναλυτές παρουσιάζουν τρεις λόγους για τους οποίους οι επενδυτές δεν θα αντικαταστήσουν το bitcoin με το Χρυσό:

Α) Οι δεξαμενές των επενδυτών είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους. Οι επενδυτές στον Χρυσό χρησιμοποιούν ETF και προθεσμιακά συμβόλαια και υπόκεινται σε έλεγχο για ξέπλυμα χρήματος. Στον αντίποδα, δεν έχει γίνει ακόμα ξεκάθαρο πως το trading σε Κρυπτονομίσματα μπορεί να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς αυτούς.

Β) Δεν υπάρχουν ενδείξεις για μαζική έξοδο από το Χρυσό, με το ενεργητικό σε Χρυσό στα ETF να είναι στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2013.

Γ) Τα χαρακτηριστικά της ζήτησης για τον Χρυσό και για τα Κρυπτονομίσματα είναι εντελώς διαφορετικά. Το bitcoin προσελκύει πιο κερδοσκοπικές εισροές.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, "η Κυβέρνηση της Κίνας ετοιμάζει ένα έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση Τραμπ", σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της "WSJ". Σύμφωνα με την Αμερικάνικη εφημερίδα, το έκτακτο σχέδιο περιλαμβάνει πιο αυστηρά "capital controls" και υψηλότερα επιτόκια.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία κατέγραψε τον Δεκέμβριο το Ινστιτούτο "ZEW". Ο δείκτης οικονομικού κλίματος που καταρτίζει το Ινστιτούτο υποχώρησε στις 17,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 18,7 τον προηγούμενο μήνα και έναντι των 18 που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στις 89,3 μονάδες, από 88,8 τον Νοέμβριο και έναντι των 88,5 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Απρόσμενη άνοδο κατέγραψε τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός της Βρετανίας, ο οποίος αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,1% τον Νοέμβριο. Τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 3%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πως και τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός θα διαμορφώνονταν στο 3%.

Οι Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκληραίνουν τη στάση τους στις διαπραγματεύσεις για το "Brexit", ξεκαθαρίζοντας πως οι συζητήσεις για μια μελλοντική σχέση ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα ξεκινήσουν μέχρι τον Μάρτιο και επιμένοντας πως η Βρετανία θα συνεχίζει να καλύπτεται πλήρως από τους Ευρωπαϊκούς κανόνες για μια μεταβατική περίοδο μετά την αποχώρησή της από το Μπλοκ το 2019. Η νέα εκδοχή των κατευθυντήριων γραμμών, που έχουν δει οι Financial Times, δείχνει ξεκάθαρα πως οι Χώρες της ΕΕ αντιτίθενται σε μια γρήγορη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία.

Μένοντας στην Ευρωζώνη, τα βασικά σημεία της νομοθεσίας, έτσι όπως συμφωνήθηκαν από τους Ευρωβουλευτές και τους Ευρωπαίους Υπουργούς και εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (502 ψήφοι υπέρ, 125 κατά, 19 αποχές) είναι τα εξής:

-Το EFSI, γνωστό και ως "σχέδιο Γιούνκερ", θα παραταθεί μέχρι το 2020, με στόχο την κινητοποίηση 500 δισ. ευρώ.

-Θα αντιμετωπίσει τις αποτυχίες της Αγοράς και τα κενά στις επενδύσεις και θα χρηματοδοτήσει έργα υψηλού κινδύνου, τα οποία διαφορετικά δεν θα λάμβαναν επενδυτική στήριξη.

-Οι επενδύσεις θα στοχεύουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ιδίως για τους νέους και στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, εστιάζοντας στους τομείς της Ενέργειας, του περιβάλλοντος και του κλίματος, της υγειονομικής περίθαλψης, της έρευνας και της καινοτομίας, των βιώσιμων μεταφορών, του ψηφιακού τομέα.

Αλλάζοντας Ήπειρο, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν το Νοέμβριο στις ΗΠΑ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων έξι ετών.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Είναι ο τρίτος διαδοχικός μήνας που ο δείκτης σημειώνει άνοδο 0,4 ποσοστιαίων μονάδων. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης κινήθηκε 3,1% υψηλότερα. Το άλμα αυτό είναι το μεγαλύτερο από τον Ιανουάριο του 2012 και ακολουθεί άνοδο 2,8% τον Οκτώβριο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί 0,3% σε μηνιαία βάση και 2,9% σε ετήσια.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η χρηματοδότηση των Ελληνικών Τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) υποχώρησε κατά 2,9 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο", σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση από τον ELA διαμορφώθηκε στα 19,85 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου, από 22,75 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου.

Αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 39.221 θέσεις εργασίας το Νοέμβριο καταγράφει το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη". Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 169.819, ενώ οι αποχωρήσεις σε 209.040. Σημειώνεται ότι είναι η χειρότερη επίδοση από το Νοέμβριο του 2011. Από τις 209.040 συνολικά αποχωρήσεις, οι 64.693 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 144.347 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου, ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Από τις 169.819 προσλήψεις, οι 71.255 αφορούν σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, οι 73.897 σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης και οι 24.667 σε εκ περιτροπής απασχόληση.

Αγοραστική ευκαιρία στη μετοχή της Folli Follie βλέπει η Credit Suisse σε έκθεσή της στην οποία αναβαθμίζει τη σύσταση σε "outperform" από "neutral" και ανεβάζει την τιμή - στόχο στα 22,8 ευρώ, από 22,6 ευρώ.

Η Capital Economics επισημαίνει ότι η Ελληνική Οικονομία παραμένει αδύναμη και αμφιβάλει αν η ανάπτυξη θα ευθυγραμμιστεί με τις αισιόδοξες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Κυβέρνησης τα επόμενα δυο χρόνια, ενώ τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, στο μέλλον, θα απαιτήσουν περαιτέρω μέτρα λιτότητας που θα είναι δύσκολο να ψηφιστούν, δεδομένης της έλλειψης στήριξης προς την Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Οίκο, η μέτρια βελτίωση των οικονομικών συνθηκών δεν έχει ωφελήσει τον εύθραυστο Τραπεζικό κλάδο της Χώρας, ενώ η έξοδος από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 δεν θα είναι "καθαρή". Το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι Πιστωτές κατέχουν πάνω από το 80% του χρέους, θα σημαίνει πως θα επιμείνουν στη συνέχιση της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιήσουν την πιθανότητα να αποπληρωθούν στο τέλος.

Τέλος, υπάρχουν ισχυρότατες αντιστάσεις στο ενδεχόμενο ξεκάθαρης διαγραφής χρέους, που είναι, όμως, η μόνη πραγματική ελπίδα της Ελλάδας για διατηρήσιμη επιτυχία εντός της Ευρωζώνης.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 742,05 (+0,48%) και 736,42 μονάδων (-0,28%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 739,13 (+0,09%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 738,44 μονάδες, αμετάβλητος.

Ο τζίρος στα 30,9 εκατ., από τα οποία τα 4,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΡΑΙΓ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΠΕΛΑ, ΓΡΙΒ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 28% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ και Grivalia. Αντίθετα, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Πειραιώς και Alpha Bank.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank και Τιτάν.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 46 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, όμως για 11 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 6%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συνεχιζόμενες μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και διατήρησαν υψηλά τους όγκους στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (151.554 συμβόλαια).

Στα 3.653 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.979 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.000, 2.212 για τον Δεκέμβριο, 1.764 για τον Ιανουάριο και 24 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.924,75) κινήθηκε μεταξύ 1.917 και 1.932,5 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.624), Εθνική (79.203), MIG (7.652), Alpha Bank (11.500), Πειραιώς (6.616), ΔΕΗ (1.566), Μυτιληναίο (3.624), ΟΤΕ (4.151), Viohalco (1.851), ΑΔΜΗΕ (2.524), Ελ. Πετρέλαια (1.990), Cenergy (7.149), ΟΠΑΠ (526), Ελλάκτωρα (3.632), Intralot (713), Jumbo (811), ΕΥΔΑΠ (368), ΕΧΑΕ (678), Lamda Development (900), Folli Follie Group (381), Motor Oil (527), ΓΕΚ (2.955), Τέρνα Ενεργειακή (1.693), ΟΛΠ (214), Τιτάνα (628).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 37.872, Eurobank 56.499, Εθνική 144.038, Alpha Bank 23.016 και Πειραιώς 10.001.

Έκλεισε μικρή "long" θέση στην Alpha Bank.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                   Name of Issuer                       NSP      Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,77%
2017-12-08
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,71%
2017-11-29
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,61%
 
2017-12-04
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,53%
 
2017-11-29
 
Marshall Wace LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,51%
 
2017-12-06
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 5.723.957 τεμ., (από 5.723.957 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 108.281.006 τεμ. (108.256.006), Πειραιώς 8.843.137 τεμ. (8.844.931), ΔΕΗ 2.265.412 τεμ. (2.265.412) και Eurobank 19.756.370 τεμ. (19.366.370).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v