Χρηματιστήριο: «Είδε» και τις 780 ο ΓΔ

Αυξάνονται τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν άνοδο 3%. Στο «πράσινο» η πλειονότητα των blue chips. Σταθερή η Eurobank. Ξεχωρίζουν ανοδικά ΔΕΗ, Motor Oil, Τιτάνας.

Χρηματιστήριο: «Είδε» και τις 780 ο ΓΔ

Ισχυρή άνοδος από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Νέα Υόρκη. Στον ρυθμό του year-end rally και η Αθήνα, με τους traders να οδηγούν το ελληνικό χρηματιστήριο υψηλότερα, τον Γενικό Δείκτη προς τις 785 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών προς τις 850 και τον FTSE25 προς τις 2.025 μονάδες.

Προσδοκίες στο πολιτικό πεδίο καλλιεργούν τη «μόχλευση» στη Φρανκφούρτη, με τον DAX έως τις 13.310 μονάδες, εν αναμονή Τραμπ τα futures στη Wall Street «βλέπουν» άνοιγμα πάνω από τις 2.675 μονάδες, με την προσοχή των traders κυρίως στο φορολογικό νομοσχέδιο αλλά και στο «νέο δόγμα για την εθνική ασφάλεια» του προέδρου των ΗΠΑ.

Σε αυτό το περιβάλλον δίνεται η δυνατότητα στους traders να «τρέξουν» άμεσα -και χωρίς τη διολίσθηση, που ήταν πιθανή- σε συνέχεια της υπεραπόδοσης του ΧΑ τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις.

Συναλλαγές και τζίρος ικανοποιητικά αλλά σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδας (στα 75 εκατ. ευρώ ο μ.ο. τζίρος), ικανός ωστόσο να συντηρήσει τη συνέχιση της κίνησης πάνω από τις 770 μονάδες.

Οπως «μετρά» έμπειρος αναλυτής «... ένα επίπεδο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι εκείνο του 38,2% του μεγάλου πτωτικού κύματος από τις 1.380 στις 420 μον. Με βάση τα κλεισίματα υπολογίζεται στις 796 και σύμφωνα με τα ενδοσυνεδριακά στις 786 μονάδες. Ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστικό για την μακροπρόθεσμη πορεία του δείκτη».

Γι' αυτό λίγο περισσότερη προσοχή, εάν και όπως ο ΓΔ σε αυτή τη φάση συνεχίσει/δοκιμάζοντας τις 786 και στη συνέχεια τις 796 μονάδες.

Με γνώμονα αυτή τη... μέτρηση εστιάζουμε στην εξέλιξη της ανοδικής αντίδρασης, που με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο ξεκίνησε από τα χαμηλά των 736,48 μον., την προηγούμενη Τετάρτη. Κλάδος-κλειδί και μοχλός της τελευταίας αυτής κίνησης ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ από τις 760 μον., σχεδόν 100 μονάδες υψηλότερα πριν από λίγο.

Στις 850 μονάδες ο ΔΤΡ, με τις 870/880 να παραμένουν σημείο καμπής για τον κλαδικό δείκτη (σε μεσομακροπρόθεσμη μέτρηση), με την Πειραιώς να έχει την ισχυρότερη τάση και τις Εθνική, Alpha Bank, Eurobank να παραπέμπουν σε... κόπωση.

Στο 12,63% η εβδομαδιαία απόδοση για τη μετοχή της Αlpha Βank, στο 8,62% για την Εθνική, στο 12,63% για τη Eurobank και στο 25,13% η αντίδραση σε εβδομαδιαία για την Πειραιώς.

Σχεδόν το 42% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, συγκριτικά ικανοποιητικός σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίου, MIG, TITAN, Coca Cola, Motor Oil, Jumbo, Αεροπορίας Αιγαίου, Πετρόπουλου, Grivalia, ΔΕΗ, FF Group, Fourlis, ΕΛΠΕ κ.α.

Ενδιαφέρον και στοιχείο που διαφοροποιεί τη σημερινή συνεδρίαση από τις προηγούμενες, η επαναφορά συγκεκριμένων blue chips στο προσκήνιο. Σε νέα υψηλά, νωρίτερα στα 11,22 ευρώ, για τη μετοχή του ΟΤΕ, σε Coca Cola και ΤΙΤΑΝ αγοραστές (σχετική αναφορά στο προσυνεδριακό σχόλιό μας) καθώς έχει δοθεί εκ νέου σήμα long (*) προς τα 26,63 και 21,30 ευρώ αντίστοιχα.

Η συντήρηση της ανοδικής κίνησης του ΟΤΕ, σε νέα υψηλά, η επαναφορά δεικτοβαρών μετοχών (ΤΙΤΑΝ, Coca Cola κ.α.) δίνει ώθηση σε μία καμπή που στον τραπεζικό κλάδο θα δικαιολογούνταν μία μεγαλύτερη κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδοφόρων θέσεων.

Στις 62/41 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη απόδοση για τις μετοχές των MIG, ΥΓΕΙΑ αλλά και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Attica Bank, Ανεμος, Παπουτσάνης κ.ά.

Λίγο πριν τις 17:00 ο τζίρος είχε ξεπεράσει τα 59 εκατ. ευρώ.

(*) διαγράμματα/μέτρηση για ΟΤΕ, Coca Cola, TITAN νωρίτερα στον Εκηβόλο, σε ανάλυση του Ηλία Ζαχαράκη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v