Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αψιμαχίες στη ζώνη των 830 μονάδων

Με τις τράπεζες να συνεχίζουν ανοδικά, συντηρείται το θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο. Ξεχωρίζει η Εθνική από το τραπεζικό ταμπλό. Κέρδη για ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντη, Τέρνα Ενεργειακή. Πιέσεις για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Μέτριος ο τζίρος.

ΧΑ: Αψιμαχίες στη ζώνη των 830 μονάδων

Συντηρείται η ανοδική τάση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, την ώρα που στη Wall Street τα futures του S&P παραπέμπουν σε ανοδικό άνοιγμα.

Σταθερά σε θετικό έδαφος από την πρώτη κιόλας εντολή στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX, περνώντας μάλιστα νωρίτερα και τις 13.000 μονάδες, με στόχο τα «ιστορικά υψηλά» των 13.525 μονάδων. 

Σε αυτό το περιβάλλον, οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο από την αρχή μέχρι και πριν λίγο, προχωρώντας σε επιλεκτικές κινήσεις στο μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό. Ωστόσο, μέχρι και πριν λίγο, στις 13:50, συναλλαγές και τζίρος περιορίζονταν σε μέτρια επίπεδα, χαμηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων τριών συνεδριάσεων (53 εκατ. ευρώ), σημειώνοντας και πως στη χθεσινή συνεδρίαση, οι αγορές εντάθηκαν σταδιακά μετά τις 14:00-14:30, για να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο (των τριών συνεδριάσεων, Τρίτης- Πέμπτης). 

Στην περιοχή των 827-833 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 917-932 ο Δείκτης Τραπεζών και στο εύρος των 2.128-2.143 μονάδων ο FTSE25. Σταθερά με τη μεγαλύτερη απόδοση ο Mid Cap, που υπεραποδίδει από μηνιαίο μέχρι ετήσιο διάστημα. 

Το 38% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο και αυτό γιατί σε μετοχές των Sarantis, Μυτιληναίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡα, ΟΠΑΠ, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Intralot, Motor Oil, Cenergy, MIG, Ανεμος κ.α. έχει γίνει σημαντικό μερίδιο τζίρου. 

Στις τράπεζες συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής (τα 10 από τα 25 εκατ. μετοχές), που σημειώνει τη μεγαλύτερη αντίδραση από τις 4 συστημικές. Στα όρια του 0,33 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ «βλέπει» υψηλότερα, σημειώνοντας πως παραμένει η μόνη από την ομάδα των 4 που είναι σε διαπραγμάτευση πάνω από την τιμή της τρίτης αμκ. Εως το 1,892 η μετοχή της Alpha Bank, έως τα 3,66 της Πειραιώς και έως το 0,8855 της Eurobank. 

Κινητικότητα σε blue chips αλλά και mid caps, συντηρώντας την τάση που έχει δημιουργηθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται πως μέχρι και χθες η σχέση ανοδικών/πτωτικών ήταν στις 104/28 (σε μέτρηση Τρίτης- Πέμπτης), με σταθερό προβάδισμα των πρώτων και στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, κάτι που συνεχίζεται και σήμερα με 77/24.

Αποτυπώνοντας έτσι εύγλωττα το κλίμα που επικρατεί και εκτείνεται από τη μεγάλη μέχρι τη μεσαία αλλά και τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. 

Από τα blue chips του δείκτη, με θετικό πρόσημο τα 17 από τα 21, με ήπιες απώλειες για Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίο, ΟΤΕ και Jumbo. 

Με ένα μεγάλο πακέτο 79.443 τεμαχίων στα 13,32 ευρώ (συνολικής αξίας 1,1 εκατ. ευρώ), η μετοχή της Sarantis ενισχύεται έως τα 13,60 πλησιάζοντας το υψηλό των 13,78 ευρώ (από τις 20/11/17). 

Στα νέα υψηλά, των 4,85 ευρώ, νωρίτερα η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, με αυξημένες συναλλαγές όπως και στην Τέρνα Ενεργειακή. Παράγοντες της αγοράς «βλέπουν» σημαντική επιχειρηματική κίνηση του ομίλου μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

Εως τα 8 ευρώ νωρίτερα η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, έχοντας ως στόχο, σε πρώτη φάση, τα υψηλά των 8,40 ευρώ. 

Από τα mid caps ξεχωρίζουν εύλογα ΕΛΤΕΧ Ανεμος και ΕΛΛΑΚΤΩΡ λόγω των προεξοφλούμενων εξελίξεων που δεν αφορούν μόνον τη θυγατρική αλλά ευρύτερα τον κατασκευαστικό όμιλο. Ισχυρός ξένος αγοραστής στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς. 

Σταθερά ανοδικά η Cenergy, σε ένα rotation που εκτείνεται από τη μητρική μέχρι τις θυγατρικές του ομίλου Viohalco. 

Συνεχίζεται η βελτίωση της αποτίμησης της J&P Αβαξ, με νέα άνοδο έως το 0,825 ευρώ (αποτίμηση στα 63,44 εκατ.), ενώ κινητικότητα σημειώνεται και σε Υγεία, MIG, KΛΜ, Intralot κ.α. 

Στις 77/24 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με σημαντικά κέρδη για τίτλους των Creta Farms (19,33%), Κτήμα Λαζαρίδη (10%), Παπουτσάνης (9,62%), Newsphone (9,52%), ΕΛΒΕ (9,02%), Ανεμος (8,78%), Frigoglass (6,48%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (6,14%) κ.α. 

Στις 14:10 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 25 εκατ. ευρώ. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v