Σε γερμανική βοήθεια ελπίζει το ΧΑ

Η διάσωση του κυβερνητικού συνασπισμού, βασικό επιχείρημα όσων ελπίζουν σε μια αντίδραση. Προβληματισμός στους επενδυτές για τον χαμηλό τζίρο και την αδυναμία των blue chips. Ποιες μετοχές βγάζουν άμυνες.

Σε γερμανική βοήθεια ελπίζει το ΧΑ

Συμφωνία Μέρκελ - Ζεεχόφερ σώζει τη γερμανική κυβέρνηση, με τη βραδινή σημαντική εξέλιξη να δίνει... ανάσες στη Φρανκφούρτη, δημιουργώντας πρόσκαιρα ανάλογη τάση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Μένει να φανεί εάν αυτές οι εξελίξεις της τελευταίας στιγμής θα μπορούσαν να αφυπνίσουν από τον... λήθαργό του και το ΧΑ, προσφέροντας στους long -έστω προσωρινά- τα περιθώρια να κινηθούν προς λίγο υψηλότερα. 

Ετεροβαρής η συμφωνία σε βάρος της Αγκελα Μέρκελ η χθεσινή συμφωνία -και μετά από δημόσια παρέμβαση/προειδοποίηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε-, ωστόσο αυτό που μετράει για τη Φρανκφούρτη είναι πως επιτεύχθηκε σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για το Βερολίνο. 

Στις 12.238 μονάδες ο DAX και η πρώτη περιοχή που θα επιχειρηθεί να ξεπεραστεί είναι -λογικά- αυτή των 12.300 μονάδων. 

Θεωρώντας πολύ πιθανή αυτή την κίνηση επαναφοράς του δείκτη, η στάση των traders στο ΧΑ -λογικά- θα πρέπει να είναι αυτή της αξιοποίησης αυτής της αφορμής, με στόχο την επαναφορά πάνω από τις 750-755 μονάδες. 

Προφανώς και στο ΧΑ η στάση traders και επενδυτών επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στα εσωτερικά ζητήματα, πλην όμως ένα... ναυάγιο στο Βερολίνο και μία προοπτική νέων εκλογών στη Γερμανία θα δυσχέραινε πολύ και τους χειρισμούς της Αθήνας στα θέματα που σχετίζονται με την πορεία προς την 20ή Αυγούστου. 

Θεωρώντας ως πιθανότερο το ενδεχόμενο μίας έστω βραχυπρόθεσμης ανοδικής διόρθωσης, θα εστιάσουμε στους κλάδους και επιμέρους μετοχές που έχουν τα περιθώρια να δώσουν κίνηση αναστροφής. 

Στις 748,21 μον. ο ΓΔ, στις 848,34 ο ΔΤΡ και στις 1.62,56 ο FTSE25, σε μία συνεδρίαση όπου το κλείσιμο έγινε στα χαμηλά ημέρας με βύθιση τζίρου, όπως χαρακτηριστικά σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος. 

Στα 23,249 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, στα 27,320 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 35% στις τράπεζες, το 14% στον ΟΤΕ και το 13% στον ΟΠΑΠ, συνολικά το 62% του ισχνού τζίρου σε τράπεζες + 2 μετοχές. Αυτή ήταν η αγορά μας χθες, με ηχηρή -για ακόμη μία συνεδρίαση- την απουσία των περισσότερων ισχυρών χεριών και παρά την ομοβροντία υποστηρικτικών εκθέσεων, αξιολογήσεων κ.λπ. από την πλευρά των ξένων οίκων. 

Οπως σημειώνει έμπειρος αναλυτής «... μία ακόμη θλιβερή συνεδρίαση, όχι τόσο εξαιτίας του αρνητικού προσήμου, όσο του αποκαρδιωτικού τζίρου, ήταν η χθεσινή. Και το χειρότερο, δεν υπάρχει περιθώριο απώλειας πλέον ούτε μίας μονάδας. Η παραβίαση των 747-8 μον. θα διαψεύσει οριστικά και μάλλον αμετάκλητα τις ελπίδες επαλήθευσης του... ονείρου θερινής νυκτός, υπενθυμίζοντας πως για να αναζωπυρωθεί και πάλι, απαιτείται η υπέρβαση και κατοχύρωση διαδοχικά τουλάχιστον των 759, 765 και 773 μονάδων». 

Αυτός είναι ο γνώμονάς μας, ξεκινώντας από τη σημερινή κιόλας συνεδρίαση, επιχειρώντας να δούμε παράλληλα με την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα (χθες-σήμερα), με ορίζοντα προς το Eurogroup της 12ης Ιουλίου. 

Αντίστοιχα με τον ΓΔ, η μέτρηση για τον FTSE25 απαιτεί ως ελάχιστη προϋπόθεση την άμεση επαναφορά πάνω από τις 1.900 μονάδες, ενώ για τον ΔΤΡ στο ενδεχόμενο της ανοδικής διόρθωσης, σημεία αναφοράς θα είναι οι 884 μον. (ΚΜΟ 30 ημερών) και φιλόδοξα των 900 μον. (εκθ.ΚΜΟ 200 ημερών), πάντα σύμφωνα με γνώμονα την τεχνική προσέγγιση του έμπειρου αναλυτή. 

Στις μετοχές, που με το σενάριο της ανοδικής διόρθωσης θα μπορούσε να επικεντρωθεί το trading των βραχυπρόθεσμων παικτών. Στον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, η μετοχή της Εθνικής που χθες είχε την καλύτερη συμπεριφορά, μπορεί να «δει» πάνω από το 0,2668 ευρώ. Για την Alpha Bank, το 1,92, για τη Eurobank το 0,89 και τα 2,86 για την Πειραιώς. 

Στο συν μόλις 4 από τις μετοχές του δείκτη: Grivalia, ETE, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή και δύο χωρίς μεταβολή: Μυτιληναίος, ΟΛΠ. Στα 28,22-28,78 η μετοχή της Coca Cola με κλείσιμο στα 28,50, θα μπορούσε να είναι μία από τις μετοχές-εργαλεία για την ανοδική διόρθωση, ή του ΟΤΕ στα 10,36-10,63 με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας. Πιθανότατα η μετοχή του ΟΤΕ, που ξαναδιόρθωσε προς την πολύ σημαντική στήριξη -των 10,36 ευρώ- να επιχειρηθεί να βγάλει αντίδραση. 

Από τη μεσαία κατηγορία, όπου οι εξελίξεις σε κατασκευές (ΕΛΛΑΚΤΩΡ), υγεία (ΥΓΕΙΑ) και ιχθυοκαλλιέργειες (Νηρέας), διαμόρφωσαν συγκριτικά καλύτερο περιβάλλον με ικανοποιητικότερα αποτελέσματα για τους traders. Στο 1,93 η μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡα με υψηλό ημέρας τα 2 ευρώ, στο 0,143 του Νηρέα με υψηλό στο 0,148 και στο 0,863 με υψηλό στο 0,868 ευρώ του ΥΓΕΙΑ. Κινητικότητα και σε Cenergy, ΕΥΑΘ, Ικτίνο, Ιντρακάτ, ΟΛΘ, Τεχνική Ολυμπιακή.

Στις 41/61 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, συγκριτικά ικανοποιητική δεδομένης της απογοητευτικής εικόνας στον FTSE25, με τις μετοχές των Σελόντα (20%), Νηρέα (12,60%), Ξυλεμπορία (9,28%), ΥΓΕΙΑ (3,48%), Πλαστικά Κρήτης (3,05%), ΙΝΤΕΡΚΟ (2,88%), ΕΚΤΕΡ (2,76%), Παπουτσάνης (2%) και Ιντρακάτ (1,86%) να ξεχωρίζουν. 

Η προσυνεδριακή προσέγγισή μας έχει γίνει με βάση το σενάριο της ανοδικής διόρθωσης, συνακόλουθα της πιθανότατης αντίδρασης στη Φρανκφούρτη. 

Στην περίπτωση που δεν επιβεβαιωθεί η προσέγγισή μας, σε ενδεχόμενη νέα διόρθωση, με συνέπεια την απώλεια και των 735 μονάδων για τον ΓΔ, οι short αναλαμβάνουν ολοκληρωτικά το... τιμόνι του ΧΑ σε ξεκάθαρη κατηφόρα προς τις 700 μον. και βλέπουμε. Οπότε θα μιλάμε -πλέον- για άλλες εξελίξεις, που δεν θα περιορίζονται στο καθαρά χρηματιστηριακό κομμάτι. 

Ωστόσο, παρακολουθώντας τη διακύμανση του 10ετούς (στα 3,971% το 10ετές) και έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην ομάδα του ΟΔΔΗΧ, θα δώσουμε -βραχυπρόθεσμα- τις περισσότερες πιθανότητες στο ενδεχόμενο της ανοδικής διόρθωσης. 

Για να δούμε... 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v