Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Οριακά καλύτεροι οι πωλητές μετά και το triple witching. Πιέσεις για τις τράπεζες, βαρίδι για τον Γενικό Δείκτη η πτώση του ΟΠΑΠ. Η προσοχή στις αναδιαρθρώσεις του FTSE. Ποια small caps ξεχωρίζουν από το ταμπλό.

Επιμένουν στα θετικά πρόσημα και τα μικρά κέρδη οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, έστω και με σχετικά χαμηλότερες συναλλαγές, λόγω επερχόμενων εορταστικών αργιών, ενώ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο οι πωλητές συνεχίζουν να δείχνουν οριακά καλύτεροι και μετά την τριπλή λήξη των συμβολαίων Δεκεμβρίου, στην Αγορά Παραγώγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. έχουν κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, έχοντας ως μέχρι στιγμής χαμηλό τις 895,45 μονάδες (-0,81%), ενώ σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα κινείται ο τζίρος, που ξεπερνά τα 32,5 εκατ., από τα οποία το 1 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ, ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ).

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου με θετικό πρόσημο διασώζονται μόνο οι Eurobank (+0,23%), Αεροπορία Αιγαίου (+1,08%), Viohalco (+0,41%), Ελ. Πετρέλαια (+0,24%), ΕΧΑΕ (+0,11%), ΟΛΠ (+1,15%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,38%).

Από τις μετοχές που πιέζονται, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-1,05%), Εθνική (-1,74%), Ελλάκτωρ (-1,08%) και ΟΠΑΠ (-3,12%).

Σχετικά ικανοποιητική η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου ξεχωρίζουν, λόγω αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος ο Περσέας (+8,73%) και λόγω εξόδου από την επιτήρηση η Medicon (+10,28%).

Απόλυτη προσοχή θέλει το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις για τον Δείκτη FTSE, με κυριότερη προσθήκη τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ στον δείκτη FTSE25, στη θέση της μετοχής της Cenergy Holdings. Στο πλαίσιο της ίδιας αναδιάρθρωσης, στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Caps) εισάγονται οι Autohellas, ΟΛΘ και Cenergy Holdings, ενώ διαγράφονται οι MLS, Παπουτσάνης και AS Company.

Επίσης, σύμφωνα με την Beta Sec., η Lamda Development μπαίνει στον Eurostoxx Emerging Markets.

Από την άλλη και κατόπιν της απόφασης της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι μετοχές της Medicon διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 23.843.062 νέες (ΚO) μετοχές της BriQ Properties που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 35.764.593.

Κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 900 μονάδων, θα είναι μία «πρώτη νίκη» των πωλητών.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v