Διορθώνει κάτω από τις 650 το Χρηματιστήριο

Πτώση άνω του 2% από το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Συντονισμένη με τις διεθνείς αγορές η υποχώρηση, στον απόηχο της Fed. Στις 4 συστημικές τράπεζες επικεντρώνονται οι πωλητές, μεγαλύτερες πιέσεις για την Alpha. Τα σινιάλα για τη συνεδρίαση.

Διορθώνει κάτω από τις 650 το Χρηματιστήριο

Χωρίς ουσιαστική μεταβολή της πολιτικής της η FeD -δεν αναμενόταν άλλωστε. Με την προσοχή των ευρωαγορών κυρίως στο σημερινό Eurogroup, με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να ανεβάζει σε 8 (!) τις χώρες που θέτουν εμπόδια, ενστάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ως προς το περιεχόμενο της πρότασης που παρουσιάσθηκε από την Κομισιόν προ 2 εβδομάδων.

Εύλογο το διορθωτικό άνοιγμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στον ανάλογο ρυθμό των ευρωπαϊκών και με το κλίμα να διαμορφώνεται από τις πρώτες, κιόλας, εντολές που πέρασαν στο σύστημα, λίγο μετά τις 10:20. 
Ετσι για τον Γενικό Δείκτη (στις 662,67 χθες) το «άνοιγμα» έγινε από τις 655,28, για να συνεχίσει γρήγορα χαμηλότερα των 650 μονάδων, με 2% plus απώλειες.

Ο τραπεζικός κλάδος στο στόχαστρο των πωλητών και όσων σπεύδουν να κατοχυρώσουν μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεών τους, με την εικόνα να αποτυπώνεται άμεσα και στις 4 συστημικές τραπεζικές.

Προς τις 645-640 ο Δείκτης Τραπεζών, με απώλειες 2,45% και μεγαλύτερες για τη μετοχή της Alpha Bank. 
Στο προσυνεδριακό σχόλιο σημειώναμε πως για τον κλάδο είχε διαμορφωθεί απόδοση 20% σε διάστημα μηνός, διόλου ευκαταφρόνητη και που δικαιολογεί το βιαστικό «κλείδωμά» της.

Με σημαντικές απώλειες ωστόσο και για blue chips, μετοχές-σηματωρούς, με τους πωλητές να έχουν προϊδεάσει με τη στάση τους στη χθεσινή συνεδρίαση. Για τον FTSE25 η διόρθωση διαμορφώνεται σε 2,76%, στις 1.560 μονάδες.

Με πτωτικό χάσμα, και μάλιστα ευρύ, ξεκίνησε η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με απώλειες για όλους ανεξαιρέτως τους δείκτες. Από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μαδρίτη και Μιλάνο. Με τα futures στη Wall Street να παραπέμπουν σε συνέχιση της διόρθωσης, με ενδεικτικό το μείον 1,66% για τα συμβόλαια του S&P500 από τις 3.135 μονάδες.

Αυξημένης μεταβλητότητας η σημερινή συνεδρίαση, με τους short να πλεονεκτούν καθώς οι χθεσινές ρευστοποιήσεις φαίνεται πως έγιναν στο πλαίσιο προεξόφλησης περαιτέρω υποχώρησης στην τιμή βασικών μετοχών-κύριων επιλογών.

Με τα επιθετικά χαρτοφυλάκια εσπευσμένα πωλητές, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και με το κλίμα στις διεθνείς αγορές ξεκάθαρα υπέρ των short, το πιθανότατο είναι πως σημαντικές στηρίξεις θα δοκιμασθούν την πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v