Χρηματιστήριο: Το σενάριο που οδηγεί τον ΓΔ στις 900 μονάδες

Αισιοδοξία για ανοδική κίνηση της εγχώριας αγοράς, τροφοδοτούμενη και από τα ρεκόρ σε μεγάλα χρηματιστήρια. Ποιες μετοχές δίνουν σήμα αγοράς, ποιες ξεπέρασαν κρίσιμα ορόσημα. Η τεχνική εικόνα του τραπεζικού κλάδου.

Χρηματιστήριο: Το σενάριο που οδηγεί τον ΓΔ στις 900 μονάδες

Δύο και η αυριανή, της Δευτέρας, συνεδριάσεις μένουν, για να ολοκληρωθεί ο Μάρτιος. Μήνας, με αρνητική παράδοση, που όμως έμελλε να μην επιβεβαιωθεί σε μία περίοδο, που κοινωνίες, οικονομίες και αγορές πιέζονται ασφυκτικά από τα «κύματα» της πανδημίας λόγω Covid-19.

Μάρτιος θετικός για τις κύριες αγορές, με την Νέα Υόρκη σε νέα υψηλά -και με τον S&P 500 στις 3.974,54 μονάδες να «μετρά» κέρδη 4,29% σε διάστημα μηνός- με τον DAX στις 14.748,94 να «τρέχει» μ' ένα 6,98% στο ίδιο διάστημα.

Σε αυτό τον ρυθμό, traders και επενδυτές, ακολούθησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη στις 851,82 μονάδες, τον FTSE25 στις 2.050,87, τον Δείκτη Τραπεζών στις 543,12 και τον FTMidCap στις 1.213,47 μονάδες.

Ακόμη μία εβδομάδα, με θετικό πρόσημο (2,25% για τον Γενικό Δείκτη), με τις μεικτές συναλλαγές μειωμένες μεν, ωστόσο περισσότερες (χωρίς πακέτα) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και ευρύτερη κατανομή σε εισηγμένες/μετοχές, ένδειξη πως το επενδυτικό στοίχημα αφορά όλο και περισσότερους, διαθέτοντας -παράλληλα- και επιλογές περισσότερες. Εκτίμηση των ειδικών, πως είμαστε σε εξέλιξη ανάπτυξης σχηματισμού, που εκτείνεται πέραν των 900 μονάδων.

Εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων (λόγω της αργίας της Παρασκευής για το Πάσχα των Καθολικών) με σημαντική ημέρα, ενδεχομένως, την Τετάρτη εάν επιβεβαιωθούν εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς για ανακοινώσεις που θα αφορούν στην πρώτη κατανομή έργων, που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στοχευμένων φορολογικών ρυθμίσεων.

Η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2020, συνεχίζεται με την ΕΧΑΕ (αύριο Δευτέρα, απόγευμα), την Intercontinental ΑΕΕΑΠ, την BriQ Properties και τον ΟΠΑΠ, την Τετάρτη, μετά το «κλείσιμο».

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, και λόγω «βαρύτητας στάθμισης» με την αγορά να έχει απομονώσει την περίπτωση της Πειραιώς από τις άλλες τρεις συστημικές, που με διαφορετικούς όρους, προϋποθέσεις και οικονομική κατάσταση συνεχίζουν υψηλότερα.

Στα 0,92 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, με απόδοση 0,77% στην εβδομάδα και 11,52% στο μήνα, με την προσοχή να στρέφεται στην έκτακτη Γ.Σ της Παρασκευής προκειμένου να εγκριθεί η τιτλοποίηση Galaxy (και τη διανομή των ενδιάμεσων ομολογιών).

Στα 2,575 η Εθνική, με 5,32% και 22,62% στα αντίστοιχα διαστήματα, μετά και την έγκριση πώλησης του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σε τίμημα, που «υποχρεώνει» την διοίκηση να εγγράψει υποαξίες (θα τις περάσει στο τέταρτο τρίμηνο) και απέχει, σχεδόν μισό δισ. από τον στόχο που αρχικά είχε τεθεί.

Στα 0,7278 η Eurobank, με άνοδο 5,17% στην εβδομάδα και 25,31% στο μήνα. Και η Πειραιώς, στον αντίποδα με απώλειες 5,35% και ισχυρή διόρθωση 43,72% στο μήνα, συνέπεια σειράς και λαθεμένων χειρισμών, παραλείψεων, ασαφειών φτάνοντας μέχρι την «πολιτικοποίηση» του θέματος της.

Εκτίμηση -και προσωπική θέση μου- πως κυβέρνηση, σύμβουλοι έκδοσης-ανάδοχοι, διοίκηση και λοιποί εμπλεκόμενοι χειρίστηκαν, μία αναμφίβολα σύνθετη/ιδιαίτερη περίπτωση με τρόπο, που κάποια στιγμή κινδύνεψε να «δυναμιτίσει» ευρύτερα την αγορά. Δυστυχώς, στην περίπτωση της Πειραιώς καταδείχθηκε ο ελλιπής σχεδιασμός του εγχειρήματος, και καλό θα ήταν οι αρμόδιοι, καθ' ύλην εμπλεκόμενοι να «μιλούν με το όνομα και την υπογραφή τους» και όχι μέσω διαρροών και non papers.

Αντιπαρέρχομαι, καθώς η αγορά μας έχει -ευτυχώς- αρκετές υγιείς εξαιρέσεις και με αυτές συνεχίζουν traders, επενδυτές. Με τα νέα «υψηλά» (52 εβδομάδων, πολυετή κ.λπ) πληθώρας εισηγμένων από τη «μεγάλη» μέχρι τη «μεσαία-χαμηλότερη» κατηγορία αναδεικνύοντας εκείνες τις δυνάμεις της εγχώριας επιχειρηματικότητας, ηγητόρων και σηματωρών της «επόμενης ημέρας».

Η απαρίθμηση, και μόνον, ενισχύει τα γραφόμενα, καθώς η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 10,04 ευρώ "κατακτά" ιστορικά υψηλά, η Mytilineos, στα 13,77 ευρώ είναι σε διαπραγμάτευση σε 4ψηφια μεγέθη του ΓΔ, ο ΑΔΜΗΕ στα 2,82 ευρώ, η Viohalco, στα 4,85, η Eurobank στα 0,7278, αλλά και Cenergy, στα 2,45, Avax, στα 0,859, IntraKat, στα 1,615, Intracom, στα 1,02 , Elinoil, στα 2,08 , Βιοκαρπέτ, στα 0,98 , Ελαστρον, στα 1,57, Mevaco, στα 1,79, Alumil, στα 1,41, Ιλυδα, στα 1,04 , Logismos, στα 1,18, Μουζάκης, στα 0,456 ευρώ.

Στα συν της εβδομάδος, και η αύξηση των εισηγμένων, με αποτίμηση μεγαλύτερη του ορίου του 1 δισ., με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,04 δισ.) να καθίσταται η 17η της σχετικής κατάταξης.

Τεχνικά, οι αγοραστές έχουν τις προϋποθέσεις να συνεχίσουν υψηλότερα, με την ευρύτερη περιοχή των 885-892 μονάδων να θεωρείται πολύ σημαντική αντίσταση, με πιθανό το ενδεχόμενο μία διόρθωση/δοκιμασία από λίγο χαμηλότερα. Πιθανά να μεσολαβήσει μικρής έκτασης διολίσθηση, που θα δοκιμασθεί πέριξ των 840 μονάδων, τεχνική διόρθωση απαραίτητη για να ισχυροποιηθεί- στη συνέχεια- ο επόμενος ανοδικός κύκλος.

Πάντα τεχνικά, για τον ΔΤΡ, στηρίξεις είναι στις 539 και 520 μονάδες (πρώτο stop για long θέσεις) και αντιστάσεις στις 572 μονάδες- που καθότι κύρια- μπορεί να διαμορφώσει επιθετική τάση πέραν των 600 μονάδων. Σε κάθε περίπτωση η υπέρβαση των 572 και 575,18 μονάδων (υψηλό 52 εβδομάδων) αναμένεται να λειτουργήσει εκθετικά βάζοντας στο παιχνίδι και νέους επενδυτές.

Πάντα χρήσιμη, η παρακολούθηση της «αγοράς των αγορών» με τον S&P 500 να «βλέπει» πέραν των 3.985 προς τις 4.015 με στόχευση τις 4.070 με την μακροβιότερη bull market, παρά την σταθεροποίηση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, πάνω από το όριο του 1,60% και την πρόσκαιρη-λόγω Σουέζ- επιβάρυνση των τιμών πετρελαίου-πρώτων υλών.

Πλειάδα μετοχών, με σήμα long ενδεικτικά (και μόνον) η αναφορά μας σε ΟΤΕ, Alpha Bank, Mytilineos, Eurobank, Εθνική, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ αλλά και Quest, IntraKat, BriQ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Profile, ElvalHalcor, Avax κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v