Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Απόντες οι επενδυτές, τα νέα στοιχήματα

Μικρή άνοδος σε... χαλαρό κλίμα για τον Γενικό Δείκτη, με τον χαμηλότερο τζίρο του μήνα και τις όποιες κινήσεις να περιορίζονται στα mid caps. Οι φετινές επιδόσεις και οι μετοχές που ξεχώρισαν.

Χρηματιστήριο: Απόντες οι επενδυτές, τα νέα στοιχήματα

Χαλαροί ρυθμοί στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με νέο ρεκόρ ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν το 2023, στην Wall Street.

Στα "πράσινα" η προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, στις 16.743 (0,25%) για τον DAX στην Φρανκφούρτη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών για τις αρχές του 2024 φαίνεται να μετατίθεται το στοίχημα των long για τις 1.320 μονάδες.

Τελευταία συνεδρίαση για φέτος, καλής χρονιάς για τους long όπου γης, με μικρότερες ή μεγαλύτερες αποδόσεις και σε στα καθ' ημάς με το διόλου ευκαταφρόνητο 38,76% όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη. Στις 1.290 με υψηλό ημέρας 2,5 μονάδες πιο πάνω, οι λιγοστοί επενδυτές δείχνουν να συμβιβάζονται με τα κεκτημένα έως αυτή την περιοχή τιμών.

Κινήσεις περαιτέρω βελτίωσης γίνονται και μάλιστα στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, τραπεζικών και blue chips με αποτέλεσμα ο μεν Δείκτης Τραπεζών να διαμορφώνεται στις 1.054 (0,45%) ο δε FTSE25 στις 3.110 (0,27%). Στις 2.248 (0,51%) ο FTSE MidCap, δείκτης με τη μεγαλύτερη απόδοση την τελευταία εβδομάδα, διάστημα 5 συνεδριάσεων που σημαντικό μέρος του όποιου επενδυτικού ενδιαφέροντος εστιάσθηκε σε συγκεκριμένα mid&small caps. Ενδεχόμενο που, από νωρίς είχε επισημανθεί από το Εuro2day.gr.

Σε Εθνική, Helleniq Energy, ΔΕΗ, Πειραιώς, Alpha Bank, Intralot το κύριο μέρος των εντολών από τους αγοραστές, ενδεικτικά των προτιμήσεων τους στο "κλείσιμο έτους". Με αγορές επίσης σε χαρτιά των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Cenergy Holdings, Jumbo, ElvalHalcor αλλά και AVAX, CairoMezz επίσης ενδεικτικά των εντολών από τους long.

Αγορές και σε Lamda Development, Intrakat, Intracom Holdings καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή επιχειρείται η μεγιστοποίηση θέσεων, στις δε περιπτώσεις των 2 mid caps σε υψηλά έτους. Μία καλή χρονιά τόσο για την Intrakat- στα 4,515 ευρώ με άνοδο 209,25%- από τις λίγες με 3ψήφιο ποσοστό- όσο για την Intracom Holdings- στα 3,42 ευρώ με 92% για το 2023. Από τα αρκετά mid caps που στην διάρκεια της χρονιάς μεγεθύνθηκαν επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά σε σημείο που συγκεκριμένα να διεκδικούν την αναβάθμιση τους στον FTSE25, το πρώτο 3μηνο 2024 (λ.χ. Intrakat).

Επίσης αρκετές οι περιπτώσεις εταιρειών, που από Τρίτη ξεκινούν με καλύτερες οικονομικές προδιαγραφές για το απρόβλεπτο 2024.

Σαφές το προβάδισμα των αγοραστών, από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι νωρίτερα σε ένα χαλαρά εορταστικό κλίμα για λίγους.

Ο χαμηλός τζίρος- χαμηλότερος του Δεκεμβρίου- ενδεικτικός της μικρής συμμετοχής, που ήταν φθίνουσα εδώ και μέρες, συγκεκριμένα από την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου. Πρακτικά με την αποχώρηση και των τελευταίων ξένων, η αγορά περιορίστηκε στους γνωστούς θεσμικούς-διαχειριστές, τους μετρημένους βασικούς μετόχους και επαγγελματίες της αγοράς. Πλην όμως, μόνον με αυτούς και χωρίς ενεργότερη συμμετοχή ξένων η προοπτική αναβάθμισης- στην κατηγορία των αναπτυγμένων- δεν μπορεί να είναι ουσιαστική.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v