Χρηματιστήριο: Ισορροπία για ΓΔ, τζίρος στις τράπεζες

Σε στενό εύρος, στα όρια των 1.370 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης. Ανοδος αλλά και συναλλαγές στις τραπεζικές μετοχές. Σε νέα υψηλά η Titan, κέρδη για Jumbo, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Coca Cola.

Χρηματιστήριο: Ισορροπία για ΓΔ, τζίρος στις τράπεζες

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, ανοδικά τα futures στη Wall Street, με τράπεζες η προσπάθεια για το «δεξί» στον Φεβρουάριο στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με απώλειες ο DAX στις 16.887 (-0,10%), με κέρδη ο FTSE100 στις 7.655 (0,33%), με το συν 0,56% για τον Δείκτη Τραπεζών, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται 0,18% υψηλότερα στις 1.369 μονάδες.

Συνεδρίαση περισσότερο διερευνητικού χαρακτήρα και εκτός, και εντός, σε αναμονή αποσαφήνισης της τάσης βραχυπρόθεσμα κατ' αρχήν, πιθανότατα με την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ. Σήμερα-αύριο και η ανακοίνωση εταιρικών μεγεθών που μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

Με αυξημένη συμμετοχή προσυμφωνημένων εντολών ο ενισχυμένος τζίρος -για δεύτερη σερί συνεδρίαση-, με πακέτα κυρίως σε τραπεζικές μετοχές που φαίνεται να αποτελούν τον κύριο στόχο traders και επενδυτών.

Οπως και στη χθεσινή συνεδρίαση έτσι και σήμερα στις μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank ο μεγαλύτερος τζίρος, θυμίζοντας πως εχθές έγιναν 75 εκατ. ευρώ στο τραπεζικό «καρέ».

Προφανής η συγκέντρωση δυνάμεων στον κλάδο, καθότι ήταν αυτός με τη μεγαλύτερη ταχύτητα τον Ιανουάριο, κεκτημένη και για τον Φεβρουάριο. Στο 11,35% η θετική μεταβολή του ΔΤΡ -σχεδόν- 5πλάσια του Stoxx Banks. Σήμερα οι εντολές δίνονται στο εύρος των 1.175,37-1.198,47 μονάδων, πρόσφορο για intraday/trading κινήσεις από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων, στις 1.205 μονάδες σημαντική μακροπρόθεσμη αντίσταση.

Βουτιά άνω του 30% στη μεταφορά εμπορευμάτων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και εκατοντάδες τρακτέρ κατακλύζουν τις Βρυξέλλες, ενόσω εξελίσσεται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με κύριο θέμα τη συνδρομή βοήθειας στην Ουκρανία.

Σε αυτή τη συγκυρία και ενώ στην ευρωζώνη η μεταποίηση βελτιώνεται μεν, πλην όμως παραμένει χαμηλότερα του ορίου (ύφεσης) των 50 μονάδων (στις 46,6), στην ελληνική οικονομία ενισχύεται (στις 54,7) με επιτάχυνση της παραγωγής. Ακόμη ένα στοιχεία που εξηγεί την υπεραπόδοση σε επενδυτικό/χρηματιστηριακό επίπεδο της ελληνικής έναντι των άλλων πλευρών της ευρωοικονομίας.

Στα της συνεδρίασης, με αγοραστές σε Πειραιώς (3,766), Alpha Βank (1,6825) σε «νέα τοπικά υψηλά» και σε Eurobank (1,8075), με τη φορά του ΔΤΡ να γυρίζει ανοδική μετά τις 11:30. Εκτοτε είναι οι αγοραστές που έχουν μικρότερο ή μεγαλύτερο προβάδισμα στις συγκεκριμένες 3, ενώ στην Εθνική επικράτησαν για μικρό διάστημα (12:54 - 14:24).

Από στιγμή σε στιγμή τα νεότερα για το ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος για το τελικό αποτέλεσμα της σχετικής διαδικασίας, με χρηματιστές να εκτιμούν ότι οι ανακοινώσεις του ΤΑΙΠΕΔ θα μπορούσαν να «απελευθερώσουν» επιπλέον κεφάλαια, αν όχι σήμερα, αύριο ή από Δευτέρα. Μένει να φανεί άμεσα.

Σταθερές οι εισροές σε συγκεκριμένα blue chips, ξεχωρίζουν στον όμιλο ΤΙΤΑΝ Cement και μάλιστα σε νέα ιστορικά υψηλά, των 24,35 ευρώ. Στο 1,899 δισ. η αποτίμηση του ομίλου, όταν με όρους Wall Street η θυγατρική TITAN America είναι fair value στα 2,5 δισ. (ενδεικτικό το σχόλιό μας στον ΕΚΗ για τη φυγή των ευρωπαϊκών ομίλων του κλάδου προς ΗΠΑ).

Σταθεροί αγοραστές στη μετοχή της Jumbo -στα 26,34 ευρώ- είναι η επικείμενη γ.σ. (στις 7/2) για την έγκριση έκτακτης χρηματικής διανομής 81,4 εκατ. στους μετόχους που εξηγεί το trend, επίσης με αγοραστές σε ΔΕΗ (12,28), ΟΠΑΠ (16,07), Coca Cola (27,21).

Πωλητές στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, αλλά σε τιμές έως 1,47% χαμηλότερα (Aegean στα 12,10)- και εξαιρούμενου του Sarantis (8,55). Ειδικότερα για τον τελευταίο, η τρέχουσα αποτίμηση των 577 εκατ. δεν φαίνεται να διασφαλίζει την παραμονή στον FTSE25 (στην επόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell/τον Μάιο).

Στα 83 εκατ. η αξία συναλλαγών, 41 μετοχές με θετικό έναντι 60 με αρνητικό πρόσημο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v