Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Διατηρούν το πλεονέκτημα οι αγοραστές

Σε ρυθμούς... Πειραιώς η συνεδρίαση, με το επικείμενο placement να καθορίζει τις κινήσεις των παικτών. Σε ποιες μετοχές επιχειρούν τώρα οι traders. Η κοντινή στήριξη για τον ΓΔ.

Χρηματιστήριο: Διατηρούν το πλεονέκτημα οι αγοραστές

Προς το τέλος Φεβρουαρίου, μήνα που οι long κάνουν θετικό ταμείο, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων, εταιρικών μεγεθών και επιχειρηματικών εξελίξεων.

Από τις 17.419 μονάδες ο DAX, από τις 7.706 ο FTSE100, με τα futures του S&P500 από λίγο υψηλότερες τιμές προς τις 5.100 μονάδες.

Σε αυτή τη συγκυρία, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι αγοραστές διατηρούν το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν από τα μέσα Οκτωβρίου, συγκεκριμένα από την περιοχή των 1.100 σταθερά μέχρι τα υφιστάμενα των 1.400 μονάδων.

Τελευταίες 4 συνεδριάσεις Φεβρουαρίου, με την κοινότητα σε ρυθμούς Πειραιώς, τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο και έτοιμο για σειρά παρουσιάσεων στις διεθνείς αγορές.

Στις 1.232 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών -με θετική μεταβολή 16,01% από την αρχή του έτους- και μετά από ακόμη μία εβδομάδα με -οριακή έστω- άνοδο. Με την κοινότητα να προεξοφλεί τη συνολική διάθεση του 27% του μ.κ. της Πειραιώς, να γνωρίζει το διάστημα εγγραφών (4-6 Μαρτίου), επιχειρεί να εκτιμήσει την τιμή που θα γίνει η σχετική διαδικασία.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, ο ορισμός της τιμής θα αποφασισθεί την Τετάρτη σε σύσκεψη που θα γίνει υπό τον πρωθυπουργό, με τον Μάρτιο να ξεκινά με την έγκριση του ενημερωτικού από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το ερώτημα για τους traders είναι πού θα ορισθεί η τιμή, συνεκτιμώντας το συν 13,62% που έχει ενισχυθεί σε διάστημα μηνός και 22,50% από την αρχή του έτους, την τιμή να αντιδρά έως τα 4,008 ευρώ αλλά με «φρένο» προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Στα 3,92 ευρώ διορθώνοντας 1,26% με συναλλαγές 6,02 εκατ. ευρώ. Διακριτό το «γρήγορο» χρήμα, εύλογο το trading στη μετοχή, φυσιολογική η μεταβλητότητα για το «χαρτί», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα. Ενδεικτικό το γεγονός της αυξημένης συναλλακτικότητας και των 4 συστημικών την Παρασκευή, καθώς στη Eurobank άλλαξαν χέρια 8,11 εκατ. τμχ., στην Εθνική 1,5 εκατ. τμχ., και 5,29 εκατ. στην Alpha Bank.

Στις 1.249 η κοντινή αντίσταση για τον ΔΤΡ, στις 1.227 η στήριξη.

Στις 1.267 και 1.201 μονάδες τα επόμενα τεχνικά σημεία. Σε road show της HSBC οι επιτελείς των 4 συστημικών, Τρίτη-Πέμπτη. Μέσα Μαρτίου, 12-14, η επενδυτική εκδήλωση της Morgan Stanley στο Λονδίνο.

Πέραν του τραπεζικού κλάδου όμως το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει επικεντρωμένο και στον ενεργειακό, τον κατασκευαστικό/υποδομών, όπως και σε επιμέρους εισηγμένες ανάλογα με τις εξελίξεις που «τρέχουν».

Σε ΔΕΗ (11,81), ΟΤΕ (13,46) οι περισσότερες πωλήσεις την Παρασκευή, στη μετοχή του Οργανισμού και λόγω της διάψευσης όσων προσδοκούσαν διανομή μεγαλύτερου μερίσματος.

Σε ΟΠΑΠ (16,14), Helleniq Energy (8,20) οι κύριες εντολές από την πλευρά των αγοραστών, τοποθετήσεις έγιναν επίσης σε Autohellas (13,62), AEGEAN (12,64), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (8,20), Coca Cola HBC (29,01), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (16,16).

Πιθανές στοχευμένες κινήσεις των traders με γνώμονα την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI (βράδυ Πέμπτης 29/2), ειδικότερα σε τίτλους που ενδεχομένως να επηρεαστεί η στάθμισή τους. Παράλληλα σε μετοχές εταιρειών που ανακοινώνουν μεγέθη 2023 (HelleniQ Energy), που «τρέχουν» εξελίξεις, ενδεικτικές οι περιπτώσεις των Intralot -μετά την υπερκάλυψη της έκδοσης του εταιρικού ομολόγου των 130 εκατ. ευρώ-, ΕΥΔΑΠ και Quest που δίνεται «μάχη» για την παραμονή στον FTSE25, ΔΑΑ και Intrakat που διεκδικούν την ένταξή τους στον «μεγάλο δείκτη».

Ποιες εισηγμένες ποντάρουν σε αντεπίθεση, σε σχετικό θέμα νωρίτερα του Στέφανου Κοτζαμάνη, με ενδιαφέροντα στοιχεία για σημαντικούς κλάδους όπως ο μεταλλουργικός, η κλωστοϋφαντουργία.

Τεχνικά, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, στις 1.410 μονάδες ορίζεται η στήριξη για τον Γενικό Δείκτη, στις 1.383 το stop για τις long θέσεις. Στις 1.444 η αντίσταση, αντίστοιχα στις 3.423 και 3.504 μονάδες για τον FTSE25.

Για τον S&P500, σημείο αναφοράς οι 5.020 κοντινή στήριξη και πρώτο stop για long θέσεις.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v