Αντίρροπες δυνάμεις και… ισορροπία στο Χρηματιστήριο

Αμετάβλητος ουσιαστικά έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Επικράτησαν οι πωλητές σε Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Cenergy. Αγοραστές σε ΟΤΕ, Σαράντη και Motor Oil. Στα 157 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

Αντίρροπες δυνάμεις και… ισορροπία στο Χρηματιστήριο

Με αξιοσημείωτα κέρδη, αλλά μακριά από τα αρχικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές οι δείκτες στο NYSE, καθώς η ευφορία της Wall Street για την υποχώρηση του επιθετικού προγράμματος του Ντόναλντ Τραμπ προσγειώθηκε στην πραγματικότητα, όταν ο Υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, σε νέες δηλώσεις του, διευκρίνισε ότι “ο Τραμπ δεν έχει προσφέρει μονομερώς μείωση των δασμών των ΗΠΑ στην Κίνα”, σημειώνοντας ότι “δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις συνομιλίες με το Πεκίνο και μία πλήρης εξισορρόπηση του Εμπορίου μπορεί να χρειαστεί δύο με τρία χρόνια”, προκαλώντας περιορισμό των κερδών στις μετοχές.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να άρουν όλα τα μονομερή δασμολογικά μέτρα κατά της Κίνας, εάν θέλουν πραγματικά να λύσουν το εμπορικό ζήτημα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, He Yadong.

Το Πεκίνο κάλεσε την Ουάσιγκτον “να ακυρώσει πλήρως όλα τα μονομερή δασμολογικά μέτρα, αν θέλει εμπορικές συνομιλίες”.

Τα παραπάνω, μείωσαν τον “ενθουσιασμό” των αγοραστών σε Ασία και Ευρώπη και η επιφυλακτικότητα μεταφέρθηκε και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όταν στο ξεκίνημα των συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις παρυφές των 1695 μονάδων, από όπου και ξεκίνησε προσπάθεια σχετικής αντίδρασης.

Να σημειωθεί ότι από τις προηγούμενες δύο ανοδικές συνεδριάσεις, ο ΓΔ άθροιζε κέρδη 3,79% και ο ΔΤΡ κέρδη 7,25%, οπότε αναμενόμενο ήταν να υπάρξουν και ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, “κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και με σύμμαχο την σχετική ομαλοποίηση του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος, ενεργοποιήθηκαν, από Ξένα χαρτοφυλάκια, αγορές στους τίτλους των τεσσάρων Συστημικών Τραπεζών, αλλά και στην BOCHGR (στις 16 Μαΐου θα γίνει η γ.σ. με σημαντικό θέμα τη διανομή μερίσματος 0,48 ευρώ που αντιστοιχεί σε υψηλή μερισματική απόδοση), ενώ σημαντικό “bid” από Ξένους και Εγχώριους Θεσμικούς βγαίνει στον τίτλο της Μυτιληναίος, λίγο πριν το IPO στο LSE (ανακοίνωσε αύξηση εσόδων 31%, στα 1,5 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, έναντι 1,143 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2024.

Υπενθυμίζεται πως λόγω της επικείμενης εισαγωγής στο Λονδίνο, δεν μπορεί να δημοσιεύσει λειτουργικά κέρδη τα οποία δεν είναι ελεγμένα, ενώ στις 28/4 θα παρουσιάσει τους στόχους της στο Λονδίνο. Ήδη έχει ανακοινώσει πως θα επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για την παραγωγή κρίσιμων για την Ευρώπη Πρώτων Υλών, επενδύει και στην Αμυντική Βιομηχανία), ενώ σημαντική είναι και η συμβολή του buyback σε σήματα αγορών.

Οι θεωρούμενες πιο ‘αμυντικές’ ΕΕΕ (+0,72%) και ΟΠΑΠ (+0,48%) συνεχίζουν να αποσπούν κομμάτια από την ‘πίτα του ενδιαφέροντος’, με την πρώτη να καταγράφει συνεχόμενα ιστορικά υψηλά και τον τίτλο του Οργανισμού Προγνωστικών να κινείται σε υψηλά 190 μηνών και προσαρμοσμένες τιμές Ιουνίου 2009. Σε εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο κύμα μετατόπισης επενδυτικών κεφαλαίων από Αμερικανικά, σε Ευρωπαϊκά Assets, λόγω της αλλοπρόσαλλης διαπραγματευτικής τακτικής Τράμπ, που έχει σαν αποτέλεσμα την εξασθένηση του Δολαρίου και την έντονη μεταβλητότητα σε Αμερικανικές μετοχές και ομόλογα. Προφανώς, στη καλύτερη πορεία του Χ.Α συμβάλουν η πρόσφατη αναβάθμιση από Moody΄ς και S&P και οι μακροοικονομικές επιδόσεις”.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η, ευδιάκριτα, χαμηλότερη καθαρή αξία συναλλαγών και οι σαφώς πιο επιφυλακτικές κινήσεις των αγοραστών, στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στο περιθώριο του ενδιαφέροντος παραμένει η συντριπτική πλειονότητα από τις μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Στην περίπτωση του ΓΔΧΑ, πάρα πολλά θα κριθούν στο αν θα συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1700 μονάδων, ή θα απαιτήσει σχετικό χρονικό διάστημα “χωνέματος των τιμών”, με σχετικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Με οριακές μεταβολές και έκδηλη επιφυλακτικότητα οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους περισσότερους traders εξουθενωμένους από την συνεχιζόμενη μεταβλητότητα.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,83% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,35% του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,316% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1695,09 (-0,55%) και 1708,21 μονάδων (+0,22%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1702,65 (-0,11%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1705,63 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,07%.

Ο τζίρος στα 156,7 εκατ., από τα οποία τα 30,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΙΝΛΟΤ, ΕΕΕ, BOCHGR, ΟΤΟΕ, ΑΛΦΑ, AKTR), με τους ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ και ΜΥΤΙΛ να απασχολούν το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 156,7 εκατ., τα 144,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η ΕΤΕ (-0,56%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (-0,27%), ΕΥΡΩΒ (+0,08%) και ΠΕΙΡ (+0,79%).

Μεταξύ 1609,96 (+0,30%) και 1589,69 (-0,96%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1597,98 (-0,45%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1603,85 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,08%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1402 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1633 – 1648 και η κύρια στις 1731 - 1750 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 1365 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1334 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Πλεονέκτημα στους “κόκκινους” τίτλους δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips.

Με ημερήσια μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,04%), ΕΛΠΕ (-1,58%), ΜΠΕΛΑ (-1,54%), ΜΥΤΙΛ (-1,77%), CENER (-1,22%), ΛΑΜΔΑ (+1,52%), ΜΟΗ (+1,16%), ΟΤΕ (+2,05%), ΣΑΡ (+2%).

Μέχρι τα 15,38 ευρώ (+1,45%) βρέθηκε να αναρριχάται η μετοχή της Optima bank (-0,92%), καθώς επέστρεψαν οι φήμες που την εμπλέκουν σε πιθανές ανακατατάξεις στον Εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, όμως στην συνέχεια επικράτησαν οι κινήσεις “profit taking” (στις 29 Απριλίου η γενική συνέλευση. Μεταξύ των θεμάτων περιλαμβάνεται η διάσπαση των μετοχών της Τράπεζας (split) με αναλογία 3 νέων μετοχών σε αντικατάσταση μιας παλιάς, με μείωση ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 3,45, σε 1,15 ευρώ). Αν συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση στα 16,12 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 13,12 – 13,00 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Σταθερά πλαγιοανοδικά από τα 14,08 ευρώ (κλείσιμο 7/4) η μετοχή του ΟΤΕ (+2,05%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 32 μηνών. Η επόμενη αντίσταση στα 17,29 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 15,01 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι περισσότεροι βλέπουν απλά τιμές. Αν δείτε το προηγούμενο υψηλότερο κλείσιμο του Χρυσού σε Δολάρια ήταν $3174 και σήμερα είναι $3330, ενώ σε ευρώ ήταν 2912 και σήμερα είναι ακριβώς στο ίδιο επίπεδο. Ουσιαστικά το Δολάριο έχει πέσει 5% έναντι του Ευρώ από εκείνη την περίοδο. Το ίδιο συμβαίνει και σε αυτούς που έχουν αγοράσει ας πούμε Αμερικανικές μετοχές αρχές του χρόνου. Μετέτρεψαν τα Ευρώ τους σε Δολάρια και αγόρασαν μετοχές οι οποίες χάνουν 10% της αξίας τους. Αν πούμε ότι αποφασίζουν να πουλήσουν και να πάρουν πίσω τα χρήματά τους σε Ευρώ, η απώλεια δεν θα είναι 10%, αλλά 20% λόγω της διαφοράς ισοτιμίας. Οι επενδύσεις δεν θέλουν επιδερμική ανάλυση. Αναζητούμε κλείσιμο εβδομάδας τουλάχιστον πάνω από το 1671 ΓΔΧΑ και ιδανικά πάνω από το 1682. Η ΜΙΓ δίνει αγοραστικό ημερήσιο μετά από πολύ καιρό, με το 2,80 επίπεδο πρώτο στόχο και αντίσταση. Κάποιος αποφάσισε να βγει από τον Καρέλια και τις τελευταίες μέρες σηκώνει όγκο. Το 306 πρέπει να διατηρηθεί σε εβδομάδα, ενώ ενδοσυνεδριακά μπορεί να γράψει και 296. Είσοδο σε ημερήσιο με κλείσιμο πάνω από το 316. O ΟΠΑΠ κατάφερε να φέρει τον ταλαντωτή σε ιδανική θέση, χωρίς ουσιαστικά να έχει διορθώσει. Το 18,66 κύρια στήριξη και ‘stop’ σε ωριαίο κλείσιμο, με το 19,67 επόμενο κοντινό στόχο. O OTE αθόρυβα πάει να κάνει την διαφορά”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η ζώνη 1686 - 1680 μονάδων του ΓΔ μετατρέπεται πλέον στην πλησιέστερη στήριξη και οι 1716 μονάδες πλησιέστερη αντίσταση”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική των δασμών εξακολουθεί να υφίσταται, δεδομένης και της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης της Αμερικανικής Κυβέρνησης σχετικά με τα μηνύματα για τους δασμούς”, επισημαίνει η Eurobank Equities.

Αναμενόμενη ήσυχη συνεδρίαση, με το Χ.Α. να παρακολουθεί στενά την πορεία των Διεθνών Αγορών”, σύμφωνα με την Optima Bank.

Μετά από ένα ισχυρό διήμερο ράλι, η Αγορά καλείται να αφομοιώσει τα επίπεδα και οι επενδυτές να εξαργυρώσουν κάποια κέρδη. Ωστόσο, το επιλεκτικό ενδιαφέρον, λόγω των νέων προοπτικών και των εκθέσεων κερδών, μπορεί να περιορίσει την πτώση και να σταθεροποιήσει την Αγορά”, εκτιμά η Beta Sec.

Ο ΓΔΧΑ κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης, ανερχόμενος στην περιοχή των 1700 μονάδων. Υπενθυμίζουμε ότι αυτά τα επίπεδα αποτελούσαν και το βραχυπρόθεσμο εκτιμώμενο ανοδικό μας όριο στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι δεν θα είχαμε κάτι περισσότερο χειροπιαστό από το μέτωπο του εμπορικού πολέμου. Συνεχίζουμε να βασίζουμε την στρατηγική μας στα θεμελιώδη μεγέθη, αλλά αποφεύγουμε γενικότερη αύξηση θέσεων στα τρέχοντα επίπεδα, πάρα μόνο κατά περίπτωση”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Σε μεγάλη ‘φόρμα’ η Λεωφόρος Αθηνών, η οποία αφού ‘έδιωξε κόσμο’ με το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 7ης Απριλίου, έκτοτε ‘ξανά προς τη δόξα τραβά’, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πέριξ των 1700 μονάδων, σε απόσταση βολής από το φετινό και πολυετές υψηλό, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Το ξεπέταγμα των ξένων δεικτών από τα αντίστοιχα χαμηλά, οπωσδήποτε έχει γλυκάνει το κλίμα. Κακά τα ψέματα, το Χ.Α. δεν θα μπορούσε μόνο του. Όμως ακόμη και σε αυτό το rebound των Αγορών, διαπιστώνουμε την υπεραπόδοση του Χ.Α. έναντι των Ξένων, η οποία προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για την συνέχεια, εντός ενός επενδυτικού περιβάλλοντος το οποίο πάντως συνεχίζει να βρίθει προκλήσεων.

Θεωρητικά πάντα, σκεφτόμαστε σε ποια επίπεδα θα ήταν η διεθνής, αλλά και η εγχώρια διάθεση ανάληψης μετοχικού ρίσκου, εάν δεν ζούσαμε εποχές "απείρου κάλλους", με τον Πλανητάρχη να βάλλει εναντίον της Κίνας, της Federal Reserve και γενικά όποιου έχει έναν λόγο παραπάνω σε θέματα συνεπηρεασμού των Παγκόσμιων εμπορικών και νομισματικών συνθηκών.

Για την ώρα, συνεχίζουμε να αξιοποιούμε το ‘dip buying’ για την επέκταση του ενδιαφέροντός μας σε Εισηγμένες δυνατών θεμελιωδών, τα οποία δικαιολογούν τα μερίσματα - ρεκόρ, τις αναβαθμισμένες αναλύσεις - στόχους των Ξένων Θεσμικών και τις τρέχουσες τιμές οι οποίες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά”, όπως σημειώνει ο κ. Στεριώτης (διαχειριστής χαρτοφυλακίου και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών).

Οι υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στο Χ.Α.

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (16,7), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (9,2), ΕΤΕ (8,8), ΟΠΑΠ (7), ΟΤΕ (6,8), ΠΕΙΡ (6,4), ΜΥΤΙΛ (6,2), ΑΛΦΑ (5,2), ΔΕΗ (5), ΜΠΕΛΑ (3,7), TITC (3,2), ΔΑΑ (2,7), BOCHGR (2,5), ΕΛΠΕ (2,3), ΜΟΗ (2,3), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), CENER (1,9), ΠΡΟΝΤΕΑ (1,4), BIO (1,4), ΑΤΤ (1,2), ΛΑΜΔΑ (1,2), OPTIMA (1,1), ΑΡΑΙΓ (1,1), AKTR (1), ΟΛΠ (1 δισ. ευρώ).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΑΤΕΚ (+129,44%), ΒΙΝΤΑ (+63,12%), ΟΛΘ (+46,43%), ΙΛΥΔΑ (+44,00%), ΑΚΡΙΤ (+36,49%), ΑΛΦΑ (+36,12%), ΕΕΕ (+34,15%), ΠΕΙΡ (+32,47%), ΑΒΑΞ (+31,23%), ΟΛΠ (+31,17%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΣΙΔΜΑ (+0,74%), ΑΣΤΑΚ (+0,90%), ΠΡΔ (+4,55%), ΜΟΝΤΑ (+1,02%), ΕΛΤΟΝ (+0,92%), ΛΕΒΠ (+5%), ΤΖΚΑ (+3,5%).

Πωλήσεις από “insider” σε ΞΥΛΚ (-1,24%).

Σε υψηλά 208 μηνών η ΑΛΜΥ (+2,72%).

Ξαφνική αύξηση συναλλαγών και ενδιαφέροντος σε ΜΙΓ (+9,65%).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΣΠΕΙΣ (+6,06%), τρεις για ΕΣΥΜΒ (+1,82%), ΙΝΛΙΦ (+1,04%), BOCHGR (+1,09%), ΑΤΤ (+0,13%), ΙΛΥΔΑ (+1,59%) και δύο συνεχόμενες ανοδικές για ΠΕΡΦ (+1,48%), ΜΠΡΙΚ (+1,56%), ΕΥΑΠΣ (+2,40%), ΑΣΚΟ (+0,29%), ΠΑΠ (+2,85%), ΠΕΤΡΟ (+0,23%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 11/4 για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,20%) και στις 9/4 για ΠΡΟΦ (+3,67% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά).

Βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,392 ευρώ (-8,84% και χαμηλά 52 μηνών) η ΝΤΟΠΛΕΡ (+0,47%), για να ακολουθήσει ανάδυση από τα χαμηλά ημέρας. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ολοκληρώθηκαν οι πωλήσεις.

“Μηχανάκι” πωλήσεων στον ΚΑΡΕΛ (-0,65%), που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 302 ευρώ (-2,58%, φλερτάροντας με τα χαμηλά 17 μηνών) για να αντιδράσει στην συνέχεια, διακινώντας τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 12 συνεδριάσεων.

Η μετοχή “πληρώνει” την αδιαφορία και τις “κόντρες” των βασικών μετόχων, καθώς με τα μεγέθη που ανακοίνωσε ο Όμιλος θα δικαιολογούσε τουλάχιστον διπλάσια αποτίμηση.

Με μία πρώτη ματιά και με την τρέχουσα αποτίμηση στα 850 εκατ., τα ενοποιημένα ίδια κεφάλαια του Ομίλου, την 31/12/2024, μετά από τη μη ελέγχουσα συμμετοχή, ανήλθαν σε 792 εκατ. ευρώ, έναντι 713 εκατ. ευρώ την 31/12/2023.

Με μηδενικό δανεισμό, στις 31/12/2024 υπήρχε ταμείο και επενδύσεις εύκολα ρευστοποιήσιμες 794,6 εκατ.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 112,8 εκατ., από 86,8 εκατ. πέρυσι.

Προτεινόμενο, μικτό, μέρισμα 14 ευρώ ανά μετοχή.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1455 μονάδων. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1718 – 1734 (gap) μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1689 – 1672 (gap), 1639, 1633 – 1626 (gap), 1612, 1605, 1557, 1516 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1494 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3693 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 4338 - 4350 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3706 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3646 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Έχουν γυρίσει σε θετικό έδαφος οι δείκτες στην Ευρώπη, θετικού κλίματος συνέχεια και στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,135 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $3340 προσπαθεί να επιστρέψει ο Χρυσός, (συμβόλαιο Ιουνίου 2025), προς τα $33,5 αναρριχάται το Ασήμι (συμβόλαιο Μαϊου 2025).

Στα $93300 το Bitcoin, στα $1770 υποχωρεί το Ethereum.

Το ΑΕΠ της Ν. Κορέας συρρικνώθηκε 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2025, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών για οριακή ανάπτυξη 0,1% σε δημοσκόπηση του Reuters.

Το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε τον Απρίλιο, με τον Δείκτη Επιχειρηματικού Κλίματος να αυξάνεται κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο στο 86,9, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, όπως ενημέρωσε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) σε έκθεσή του. Ο δείκτης τρέχουσας αξιολόγησης αυξήθηκε κατά 0,7 μονάδες, από τον προηγούμενο μήνα και ανήλθε στο 86,4. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στο 87,4 τον αναφερόμενο μήνα.

"Οι Επιχειρήσεις αξιολόγησαν θετικότερα την τρέχουσα κατάστασή τους. Ωστόσο, οι προσδοκίες έχουν αμβλυνθεί. Η αβεβαιότητα μεταξύ των Εταιρειών έχει αυξηθεί. Η Γερμανική Οικονομία προετοιμάζεται για αναταράξεις", σχολίασε το Ifo.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι “οι δασμοί των ΗΠΑ μπορεί να είναι περισσότερο αποπληθωριστικοί παρά πληθωριστικοί για την Ευρώπη, αν και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την πλήρη αξιολόγηση της κατάστασης. Με υψηλή τη δασμολογική αβεβαιότητα, η ΕΚΤ μπορεί να επανεξετάσει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη στη συνεδρίαση του Ιουνίου, καθώς ο αντίκτυπος των δασμών στην οικονομική παραγωγή αρχίζει να φαίνεται”.

Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν κατά 6000, φτάνοντας σε 222000 για την εβδομάδα που έληξε στις 19 Απριλίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν 222000 αιτήσεις.

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών, που περιλαμβάνουν είδη μακράς διαρκείας, κατέγραψαν άνοδο τον Μάρτιο στις ΗΠΑ. Ενισχύθηκαν κατά 9,2%, μετά από άνοδο 0,9% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 2%.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών κινήθηκαν χαμηλότερα τον Μάρτιο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις υποχώρησαν 5,9% σε μηνιαίο επίπεδο, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 4,02 εκατ. μονάδων, έναντι 4,27 εκατ. τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση στις 4,12 εκατ. μονάδες.

“Η οικονομική δραστηριότητα άλλαξε ελάχιστα από την προηγούμενη έκθεση, αλλά η αβεβαιότητα σχετικά με την εμπορική πολιτική είναι διάχυτη” αναφέρει η λεγόμενη “Beige Book” της Fed.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,1 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 119,2 δισ. ευρώ.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΔΑΑ στα 9,5, από 9,6 ευρώ δίνει η Morgan Stanley.

Η ΑΧΙΑ σε έκθεσή της για τον Τραπεζικό κλάδο επισημαίνει ότι, “παρά τις διεθνείς προκλήσεις και τις αβεβαιότητες που προκύπτουν από την αναζωπύρωση των εμπορικών εντάσεων και τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες για τα επιτόκια, οι Τραπεζικοί Όμιλοι που είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζουν να εμφανίζουν ανθεκτικές επιδόσεις. Οι επενδυτές και οι αναλυτές διατηρούν την προσοχή τους σε τρεις βασικούς άξονες: την πορεία των επιτοκίων, τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης και τις αποδόσεις προς τους μετόχους”.

Οι τιμές - στόχοι για τις Ελληνικές Τράπεζες είναι για τη Eurobank τα 3,40 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς τα 7,20 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα τα 10,90 ευρώ και για την Τράπεζα Κύπρου τα 7,10 ευρώ. Οι συστάσεις είναι “buy” για όλες τις Τράπεζες.

Περιθώριο ανόδου εντοπίζει η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ στη μετοχή της Παπουτσάνης και δίνει τιμή - στόχο τα 3 ευρώ. Σε ότι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης προβλέπει ότι: Ο κύκλος εργασιών της από τα 66,2 εκατ. του 2024, θα κυμανθεί φέτος στα 83,43 εκατ. και το 2026 στα 94,8 εκατ. ευρώ. Η καθαρή κερδοφορία από τα 5,27 εκατ. του 2024, θα διαμορφωθεί φέτος γύρω στα 7,86 εκατ. και το 2026 στα 9,017 εκατ. ευρώ.

Με φόντο μια ιδιαίτερα ισχυρή χρονιά το 2024 και την προοπτική ενός ακόμη δυναμικού ξεκινήματος το 2025, η JP Morgan εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία του ΟΠΑΠ, ανεβάζοντας την τιμή - στόχο για τη μετοχή στα 22,5 ευρώ, από 21,5 ευρώ προηγουμένως.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΑΑ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΠΕΙΡ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα, με 69 ανοδικούς τίτλους, έναντι 61 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση συσσώρευσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μειώνονται τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.995 συμβόλαια).

Στα 5.952 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.524 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Στα 1.871 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.672 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 829, 686 για τον Μάιο και 143 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.209), κινήθηκε μεταξύ 4.184 και 4.219 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 5, 5 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.558), κινήθηκε μεταξύ 1.558 και 1.558 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 6.671,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (50.000 ΕΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΠΕΙΡ (4.030), ΕΤΕ (1.364), ΑΛΦΑ (7.627), ΕΥΡΩΒ (8.292), ΔΕΗ (746), ΜΥΤΙΛ (146), ΙΝΛΟΤ (3.354), ΟΤΕ (313), ΦΡΛΚ (104), ΕΧΑΕ (107), ΕΛΠΕ (353), ΙΝΤΚΑ (103), ΑΡΑΙΓ (104), BOCHGR (619), CENER (157), ΜΟΗ (103).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: ΑΛΦΑ 122.849, ΠΕΙΡ 60.978, ΕΥΡΩΒ 23.730, AKTR 22.180, ΙΝΛΟΤ 103.489, ΑΔΜΗΕ 16.995, ΔΕΗ 22.629, ΕΤΕ 14.237, ΓΕΚΤΕΡΝΑ (10.506).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: ΑΛΦΑ 61.578.205 τεμ., (από 61.594.141 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 4.285.630 τεμ. (4.285.630), ΕΥΡΩΒ 65.430.043 τεμ. (65.430.043), ΟΠΑΠ 1.690.810 τεμ. (1.688.424), ΕΤΕ 19.346.839 τεμ. (19.315.516), ΟΤΕ 1.698.372 τεμ. (1.698.604), ΠΕΙΡ 16.167.217 τεμ. (16.169.366), ΕΛΠΕ 1.923.619 τεμ. (1.920.292), AKTR 1.472.459 τεμ. (1.454.812)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v