Βγαίνει αντίδραση στο Χρηματιστήριο, το βλέμμα στο πετρέλαιο

Αρνητική η πορεία, όπως και στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το διάγγελμα Τραμπ δεν έστειλε σήμα για αποκλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Βαριές απώλειες για CrediaBank.

Βγαίνει αντίδραση στο Χρηματιστήριο, το βλέμμα στο πετρέλαιο

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις πιέσεις να επικεντρώνονται κυρίως σε επιλεγμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετά το διάγγελμα Τραμπ που έστειλε αρνητικά σήματα στις αγορές και την άνοδο του πετρελαίου. Ωστόσο μετά την αρχική πίεση η πτώση του Γενικού Δείκτη περιορίζεται.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι τράπεζες, όπου η εικόνα δεν είναι ενιαία. Η Πειραιώς υποχωρεί κατά 2,01% στα 7,312 ευρώ, ενώ απώλειες σημειώνει και η Alpha Bank (-1,25%). Αντίθετα, η Εθνική Τράπεζα κινείται ανοδικά κατά 0,94%, ενώ οριακά θετικά κινείται και η Eurobank (+0,11%), επιβεβαιώνοντας την επιλεκτικότητα των επενδυτών στον κλάδο.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται η CrediaBank, η οποία καταγράφει απώλειες 4,96%, συγκεντρώνοντας ταυτόχρονα υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση εκτός τραπεζών, η εικόνα παραμένει μεικτή. Η Metlen υποχωρεί κατά 1,92%, ενώ αρνητικά κινούνται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,34%) και ο ΟΤΕ (-0,75%). Αντίθετα, ανοδικά κινείται η Motor Oil (+1,04%), στηρίζοντας επιμέρους την αγορά.

 

Η εκ νέου αλλαγή σκηνικού στις αγορές- με το brent στα 107,70$ και τον VIX/CBOE στις 26,26 μονάδες- καθιστούσε μονόδρομο το λελογισμένο profit taking από την πλευρά όσων είναι ενεργοί από τα χαμηλά της Δευτέρας.

Με τα futures του S&P 500 σε discount (-1,05%) ο DAX 30 υποχωρεί στις 22.974 (-1,29%), ο CAC 40 στις 7.904 (-0,94%) και ο EuroStoxx Banks στις 244,15 (-2,15%).

Σημαντική η διόρθωση για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη, λογικό και επόμενο να ενισχύει την πωλητική στάση όσων "κλειδώνουν" μέρος θέσεων που απέκτησαν από τα χαμηλά της Δευτέρας.

Δεδομένου δε του τραπεζοβαρούς χαρακτήρα του "ρηχού" χρηματιστηρίου μας, η υποχώρηση έως τις 2.089 μονάδες ήταν αναμενόμενη.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτίμηση χρηματιστή το ενδιαφέρον είναι πως για τον ΓΔ τα χαμηλά της Δευτέρας (1.998 μον.) πολύ πιθανόν να αποτελούν τοπικό "πυθμένα" για αυτή την φάση της αγοράς. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημαίνει πως τα stops για long θέσεις ανεβαίνουν κατά τι, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να σηματοδοτούν αλλαγή τάσης σε ορίζοντα Απριλίου.

Στις 2.343-2.299 μονάδες η διακύμανση για τον ΔΤΡ, με μικρό πτωτικό κενό στο "άνοιγμα" που σημαίνει ότι δύσκολα θα επιχειρηθεί ολική επαναφορά στην συνέχεια της συνεδρίασης. Στα 40 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στις 11.15' με σύνολο 4,48 εκατ. από τα οποία τα 3,56 εκατ. έχουν γίνει σε Credia και Πειραιώς, Alpha Bank, ETE, Eurobank.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο