"Άγριο ξύλο" στις τράπεζες

Συνεχίζεται η διόρθωση και η διαμόρφωση χαμηλότερων αποτιμήσεων μετά το τελευταίο ράλι με αιχμή τις τράπεζες. Πτώση άνω του 7% για Κύπρου, Πειραιώς, ΑΤΕ, Eurobank. Κόντρα στη διόρθωση περί τις 34 μετοχές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σταθερά πάνω από τις 1.900 μονάδες συνεχίζεται η συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί μέχρι 3,2% και να διαμορφώνεται στις 1.910-1.915 μονάδες.

Ετσι μέχρι τώρα διατηρείται το αρχικό χαμηλό, των 1.906 μονάδων, με τις συναλλαγές (προσφορά) να κινούνται περισσότερο συγχρονισμένα σε σχέση με τα πρώτα 20-25 λεπτά της συνεδρίασης. Κάτι που κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη, δεδομένης της τάσης διόρθωσης και του περιθωρίου περαιτέρω υποχώρησης των Dow Jones S&P 500 τουλάχιστον για σήμερα.

Η μετοχή της Εθνικής παραμένει μέχρι 4,7% χαμηλότερα οριακά στην ζώνη των 14 ευρώ (αν και περιοχή αναφοράς θεωρούνται τα 13,5 ευρώ του placement). Οι συναλλαγές προσεγγίζουν ήδη τα τρία εκατομμύρια τεμάχια, ενώ 2,2 εκατ. έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Alpha Bank.

Με τις τράπεζες σε λογική-και αναμενόμενη-διόρθωση ο FTSE 20 παραμένει 3,7% χαμηλότερα κοντά στη ζώνη των 970 μονάδων και με…ορατό το ενδεχόμενο περαιτέρω διολίσθησης μέχρι την πρώτη γραμμή στήριξης του δείκτη.

Από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης σημειώνεται ελαφρά ενίσχυση των μετοχών που κινούνται κόντρα στο ρεύμα (περί τις 45 μετοχές) με τα Ελληνικά Πετρέλαια να ξεχωρίζουν από τον 20άρη (στα 6,8 ευρώ) ενώ αρνητικά έχει "γυρίσει" η ΔΕΗ στα 15,49 ευρώ. Συγκριτικά έχουν μαζευτεί οι αρχικές απώλειες για τη μετοχή του ΟΠΑΠ που αντιδρά από τα 20,92 προς τα 21,5 ευρώ.

Περί τις 170 μετοχές υποχωρούν ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώνονται για μετοχές όπως Proton Bank, Αγροτική, Μηχανική. Συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά καταγράφεται για τα Σωληνουργεία Κορίνθου με 10,2% στα 1,4 ευρώ, Fashion Box κατά 5,56% στα 1,52 ευρώ, Χατζηιωάννου στα 0,37 ευρώ, Βωβός στα 4,08 ευρώ, Eurobank Properties στα 7,10 ευρώ και ακόμη ορισμένων από την ίδια κατηγορία.

Για τη συνέχεια ενδιαφέρον έχει η επιβεβαίωση (ή όχι) του… στοιχήματος, που παίζεται από την αρχή της συνεδρίασης και αφορά στο ενδεχόμενο συντήρησης του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1.900 μονάδων (και των 1.880 μονάδων στη χειρότερη περίπτωση).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v