ΕΕ-ΔΝΤ ή ...χορεύοντας με τους λύκους

Θετικά υποδέχθηκαν οι ασιατικές αγορές την ασπίδα ΕΕ-ΔΝΤ στο ευρώ. Μουδιασμένη, λόγω εκλογών, η Φρανκφούρτη. Σε λιγότερο δυσμενή θέση η Αθήνα, ετοιμάζεται για την κρισιμότερη -έως τώρα- μάχη του πολέμου.

Η κρισιμότερη μάχη στη μέχρι τώρα εξέλιξη του πολέμου δίνεται σήμερα. ΄Η καλύτερα από το Σαβατοκύριακο, οπότε ΕΕ- ΔΝΤ "σφυρηλατούν" ασπίδα 750 δις. ευρώ προκειμένου να "προστατευθεί" το ευρωπαικό νόμισμα (όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Αγγελική Παπαμιλτιάδου). Από νωρίτερα το πρωί οι αγορές της Ασίας ΄΄χαιρετίζουν΄΄ την ενέργεια της μίας πλευράς, που μένει να τελεσφορήσει όμως στην πράξη.

Σε αυτή την γωνιά της…μάχης η Ελλάδα θα πρέπει να αισθάνεται μάλλον πιο άνετα- σε σύγκριση με προηγούμενες εβδομάδες και καταστάσεις- καθώς το ΔΝΤ ενέκρινε την χρηματοδότηση του, ενώ όπως σημειώνει ο Dr Money η αγέλη των "λύκων΄΄ θέλει τον Τρισέ της.

Περιμένοντας το άνοιγμα της αγοράς της Φρανκφούρτης, μετά μάλιστα την χθεσινή συντριπτική ήττα του CDU στο μεγαλύτερο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας, την αβεβαιότητα που επικρατεί στο Λονδίνο με το ευρώ σταθερά χαμηλότερα του 1,3$.

Σε αυτό το πολεμικό περιβάλλον το ΧΑ μένει να αποδείξει εάν μπορεί σε αυτή την λεπτή συγκυρία να αποφύγει το πτωτικό "σπιράλ", που έχει διαμορφωθεί για την πλειονότητα βασικών δεικτών και μετοχών.

Στις 1.630 ο Γενικός Δείκτης, στις 797 μονάδες ο Ftse20, χαμηλά στις 1.641 ο τραπεζικός κλάδος και στα 10,36 ευρώ η Εθνική. Χαμηλό έτους για τη μετοχή η ελάχιστη τιμή των 10,04 ευρώ στη συνεδρίαση της Τετάρτης 5/5 όταν το ΧΑ, η οικονομία, η χώρα ήταν σε δυσμενέστερη θέση.

Το αν οι κινήσεις των ΕΕ-ΔΝΤ θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά (και για πόσο) θα φανεί στην εξίσου δύσκολη συνέχεια, καθώς όπως υπενθυμίζει ο Στέφανος Κοτζαμάνης το ντόμινο του χρέους κρατών σε αυτή την φάση θα μπορούσε να αφορά 4 τρις. ευρώ. Εφιαλτικά κεφάλαια, υποαξίες, χρέη και τεράστια συμφέροντα για να αφήσουν σε ηρεμία τους παίκτες. Η διαγραμματική απεικόνιση του VIX παραπέμπει σε αλλαγή σκηνικού- εδώ και μία εβδομάδα τουλάχιστον- με διάθεση για ανάληψη ρίσκου από όλο και περισσότερους…κερδοσκόπους και "λύκους" με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μεταβλητότητα των αγορών.

Υψηλή μεταβλητότητα και στο ΧΑ, τουλάχιστον για τις μετοχές των τραπεζών, του 20άρη και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που αφορούν όσους μένουν εντός "παιδιάς" . Υψηλή μεταβλητότητα και για την Εθνική, που θα πρέπει να πείσει ότι στα 10,04-10,3 ευρώ μπορεί να ισχυροποιηθεί- προσώρας- ένα ανάχωμα, να θεωρηθεί εν γένει η περιοχή σημείο αναφοράς.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν- σε ορίζοντα 2-5 συνεδριάσεων- αρκετές τιμές υψηλότερα έως και τα 13,06 ευρώ που θα μπορούσαν να "καλυφθούν" σταδιακά και πάντα με την προυπόθεση, πως οι ΕΕ-ΔΝΤ θα έχουν τον πρώτο λόγο έναντι των "λύκων.

Ενδεχομένως τα πονταρίσματα, που ανοίχθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής να στοχεύουν σε αυτή την κατεύθυνση, στην προοπτική μίας νίκης στα σημεία των δυνάμεων της ΕΕ-ΕΚΤ μέχρι τον επόμενο γύρο. Σε κάθε περίπτωση το ΄΄άνοιγμα΄΄της Φραγκφούρτης θεωρείται ενδεικτικό και σταδιακά η αναμέτρηση των εμπόλεμων στη διάρκεια της ημέρας.

Από αυτή την άποψη…καλό βόλι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v