XA: Σε Βρυξέλλες και Κάιρο το ενδιαφέρον

Στα τρέχοντα επίπεδα οι αγορές & το ΧΑ φαίνεται πως έχουν προεξοφλήσει, ενσωματώσει τα όσα συμβαίνουν σε Βρυξέλλες και Κάιρο. Εν αναμονή εξελίξεων με το ΧΑ στις παρυφές των 1.700 και τους βραχυπρόθεσμους με γεμάτο ταμείο.

Σε σημείο καμπής οι αγορές, με το Χ.Α. στις… παρυφές των 1.700 μονάδων και τις εξελίξεις να "τρέχουν" σε Κάιρο και Βρυξέλλες.

Από το… δεύτερο μέτωπο τα μηνύματα είναι -και πάλι- αμφίσημα, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, ενώ στη χώρα του Νείλου ενδέχεται να κριθούν τα… πάντα ή… τίποτε σήμερα.

Εξελίξεις που, όπως εύστοχα σημείωνε έμπειρος χρηματιστηριακός παράγοντας, έχουν ή δ η προεξοφληθεί, ενσωματωθεί από τις αγορές, στη σχέση ευρώ - δολαρίου και σε μεγάλο βαθμό στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πρακτικά, σε αυτά τα επίπεδα θα πρέπει να θεωρούμε πως έχουμε μία καλή βάση σε σχέση με τα μέχρι τώρα γεγονότα. Πιθανότατα ο επόμενος κύκλος (ανοδικός ή διορθωτικός… βραχυπρόθεσμα) θα εξαρτηθεί από τις από εδώ και πέρα εξελίξεις και τα συμβαίνοντα τόσο σε επίπεδο ΕΚΤ - Ε.Ε. - Βερολίνου όσο και από την τροπή που θα λάβει η κατάσταση στην αιγυπτιακή αγορά.

Κατά την εκτίμησή μας, τα τρέχοντα επίπεδα είναι σε γ ε ν ι κ έ ς γραμμές λογικά, με πιθανές αποκλίσεις (λίγο πάνω, λίγο κάτω) ανάλογα με τις ειδήσεις που αφορούν πλέον μεμονωμένα σε εισηγμένες.

Για παράδειγμα, η συμμαχία Eurobank - Raiffeisen στην πολωνική αγορά είναι ενδιαφέρουσα. Με αποτίμηση 2,69 δισ. ευρώ ο τραπεζικός όμιλος θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά εάν ακολουθούσαν ακόμη μία - δύο ουσιώδεις ενέργειες.

Η μετοχή αποδίδει 33% από την αρχή του έτους, υπολείπεται 24,4% από τα υψηλά 52 εβδομάδων, με το διάγραμμά της να κινείται σχεδόν παράλληλα με της Alpha Bank (κοινό σταθμισμένο διάγραμμα των δύο μετοχών στον Εκηβόλο).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η διελκυστίνδα μεταξύ κοινοπραξιών - υπουργείου για το θέμα των συμβάσεων παραχώρησης, καθώς η έλλειψη κονδυλίων σε συνδυασμό με την υποχώρηση της απόδοσης καθιστά προβληματικά τα έργα. Δεν είναι της παρούσης να αναφερθούμε διεξοδικότερα σε ακόμη ένα… αμαρτωλό μέτωπο -άλλωστε ο Φάνης Γαβρινιώτης υπερκαλύπτει τα όσα συμβαίνουν-, ωστόσο το παρασκήνιο είναι για… πρωτοσέλιδα και… εισαγγελείς.

Από αυτήν την άποψη, εύλογη εντύπωση μας προξένησε η χθεσινή ανάλυση της Εθνικής για την Ελλάκτωρ, ειδικότερα δε "… στις αβεβαιότητες που σχετίζονται με την πορεία της εταιρίας προσθέτει ακόμη και τα διόδια που δεν πληρώνονται. Όπως επιβεβαίωσε η διοίκηση, αυτό είναι κυρίως θέμα για τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου".  Σε επί μέρους θα επιμείνουμε για λίγες μέρες και μέχρις ότου αποσαφηνιστεί -βραχυπρόθεσμα- η τάση, ποντάροντας μεμονωμένα σε μετοχές.

Παραμένει -κατά την εκτίμησή μας- πονηρό το στοίχημα με την Εθνική, καθώς το ενδεχόμενο τόσο της υπέρβασης των 8,1 - 8,2 ευρώ όσο της διόρθωσης προς τα 7,2 - 7,4 ευρώ είναι εξίσου πιθανά. Καλύτερη τράπεζα στην ιδιωτική επενδυτική - τραπεζική η Marfin Egnatia, σύμφωνα με το Euromoney, σε μία φάση της αγοράς όπου η μετοχή της Marfin Popular πραγματοποιεί καθημερινά υψηλές συναλλαγές και τεχνικά δείχνει να… συσσωρεύει πέριξ του 1,1 ευρώ. 

Η Τιτάν είναι λογικό να πιέζεται χαμηλότερα, καθώς η έκθεσή της στην αιγυπτιακή αγορά καλύπτει -σύμφωνα με πηγές της διοίκησης- σχεδόν το 20% του ενοποιημένου τζίρου. Για τον ΟΤΕ το… ταμπλό τα λέει όλα, με επόμενο στόχο προς τα 8,50 ευρώ και την τιμή 6μήνου να διευκολύνει την Deutsche Telekom να κλείνει τις εκκρεμότητές της με ένα καλό premium γύρω στα 10 ευρώ με το ελληνικό δημόσιο.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου οι αποφάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, όπως μας πληροφορεί η Πέννυ Κούτρα, με το "έξυπνο χρήμα" να λαμβάνει μεθοδικά θέσεις από αρκετά χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Προσώρας αναμένουμε τα νεότερα από Ε.Ε. - ΕΚΤ - Βερολίνο, τις πιθανές εξελίξεις με αφορμή τη μεγάλη διαδήλωση που ετοιμάζεται στο Κάιρο (και τις επίμονες πιέσεις των Αμερικανών…) και τεχνικά τη δυνατότητα του Ftse20 να επαναπροσεγγίσει τις 800 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v