Συνεδρίαση... θρίλερ στο Χ.Α.

Γερό στομάχι και αυξημένη προσοχή απαιτούνται σήμερα. Με συνεχείς εναλλαγές προσήμων βασικών δεικτών, μετοχών επιχειρείται η επιβεβαίωση (ή όχι) των δεύτερων στηρίξεων. Χαμηλό στις 282 μ. για 20άρη. Κινητικότητα σε τράπεζες.

Συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, βρίσκει τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 792 μονάδων και τον FTSE-20 στις 287 μονάδες.

Με συναλλαγές 7,6 εκατ. ευρώ στα πρώτα 20-25 λεπτά της συνεδρίασης, κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες φαίνεται να επιδιώκουν τον έλεγχο των περιθωρίων και των αντοχών της αγοράς.

Αρνητικά ξεκίνησε η συνεδρίαση, με ουρά πωλήσεων από το χθεσινό κλείσιμο, δοκιμάζοντας στα πρώτα 5-10 λεπτά τις δεύτερες γραμμές στήριξης. Επίπεδα όπου βγήκαν αγοραστές για να επιχειρήσουν, κυρίως μέσω τραπεζών, να τραβήξουν τους δείκτες λίγο ψηλότερα.

Συνεχής η εναλλαγή μέχρι πριν από λίγο, με διακυμάνσεις και στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές του δείκτη (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς) αλλά και σε συγκεκριμένα μη τραπεζικά χαρτιά.

Το μέχρι τώρα ενθαρρυντικό στοιχείο αφορά τη δοκιμασία και την επιβεβαίωση της στήριξης του FTSE-20, ο οποίος, αφού αρχικά συνέχισε τη διόρθωσή του έως τις 282 μονάδες, αντέδρασε στη συνέχεια προς την πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση (290-295 μονάδες).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως κλειδί σε αυτήν τη βραχυπρόθεσμη κίνηση είναι το χρονικό περιθώριο (Τ+3), οι χαμηλότερες τιμές που εκβιάστηκαν μέχρι τα ελάχιστα της χθεσινής συνεδρίασης, αλλά και οι χαμηλότερες τιμές στην αρχή της σημερινής.

Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, δεδομένης της... αναποφασιστικότητας του Χ.Α. να κινηθεί προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση σύντομα, αυτά τα αδειάσματα και οι εξάρσεις θα πρέπει να θεωρηθούν αναπόσπαστο μέρος του βραχυ-παιχνιδιού. Έτσι, μπορεί να κερδηθούν σημαντικές υπεραξίες σε έναν κύκλο το πολύ τριών συνεδριάσεων αλλά και να δημιουργηθούν επώδυνοι εγκλωβισμοί.

Για παράδειγμα, όσοι υποχρεώθηκαν να πουλήσουν σήμερα Alpha Bank στα χαμηλά του 1,64 ευρώ είδαν πολύ γρήγορα τους αγοραστές από τα χαμηλά να φτάνουν μέχρι το 1,78 ευρώ. Εάν συνεκτιμήσουμε και την τελευταία διόρθωση της μετοχής από τα 2,05 και το 1,90 ευρώ, έχουμε μία τάξη μεγέθους θεωρητικής απόδοσης (ή ζημιών).

Ανάλογοι εγκλωβισμοί ή μάζεμα από τα χαμηλά σημειώνονται σε Εθνική, Eurobank και Πειραιώς. Η τελευταία, λόγω της τεχνικότητάς της και των ιδιαίτερα υψηλών συναλλαγών, τείνει να θεωρηθεί από τα ζεστά βραχυπρόθεσμα χαρτιά με προβλέψιμη κίνηση.

Πρωτίστως, το παιχνίδι επιχειρείται μέσω των τραπεζών (γι’ αυτό και επιμένουμε στη συχνότερη παρουσίαση και ανάλυση, είτε από τη στήλη είτε από τον Εκηβόλο), με τον κλαδικό δείκτη και επιμέρους διαγράμματα.

Για όποιον θέλει να έχει ακόμη πιο σαφή εικόνα παραπέμπουμε στο χθεσινό σχόλιό μας «...ανώμαλη προσγείωση κάτω από τις 800 μονάδες» (και στην επικοινωνία μας με τον φίλο kostas). Με τη βοήθεια της Άννας Φαλτάιτς έχουμε ανεβάσει και σήμερα στον Εκηβόλο κάποια χρήσιμα -θέλουμε να πιστεύουμε- στοιχεία φίλων.

Μετοχή σηματωρός (από τις μη τραπεζικές) και η MIG, με αντίδραση έως το 0,313 ευρώ, με τον Μυτιληναίο στα 3,25 ευρώ να παραμένει από τους πιο «ευαίσθητους» σηματωρούς. Από τεχνική πλευρά, η μετοχή του Μυτιληναίου παρουσιάζει τελευταία ενδιαφέρον, καθώς επιχειρείται η επιβεβαίωση σημαντικών στηρίξεων.

ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ (με ειδήσεις οι δύο πρώτοι όμιλοι) κινούνται μάλλον ήπια και με μετριότερο τζίρο, αν και στον ΟΠΑΠ λόγω της καταληκτικής διαδικασίας αναμενόταν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και κινητικότητα.

Μετοχές από τη μεσαία κατηγορία (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Intralot, Υγεία, Τέρνα Ενεργειακή, Fourlis κ.ά). ακολουθούν τον ρυθμό του 20άρη, παρουσιάζοντας συγκριτικά περισσότερο τζίρο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Αναμφίβολα, δύσκολη η σημερινή συνεδρίαση, θέλει αυξημένη προσοχή και επισταμένη παρακολούθηση. Τυπική intraday συνεδρίαση, με εναλλαγές, ευκαιρίες αλλά και κινδύνους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v