Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πάνω από τις 700 επιστρέφει ο ΓΔ

Ισχυρά κέρδη καταγράφει η αγορά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά και τις εξαγγελίες Τσίπρα. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο ο τραπεζικός κλάδος. Με κέρδη το σύνολο των blue chips.

ΧΑ: Πάνω από τις 700 επιστρέφει ο ΓΔ

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές κινούνται οι Ευρωπαϊκές Αγορές, παρακολουθώντας τους «εμπορικούς διαξιφισμούς», ενώ την ίδια ώρα σημαντική αποκλιμάκωση σημειώνεται στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, η διαφορά ανάμεσα στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Γερμανίας συρρικνώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων, μετά την πρόβλεψη του Ιταλού υπουργού Οικονομικών ότι οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν (στο 2,92% η απόδοση του ιταλικού 10ετούς).

Ο Τζιοβάνι Τρία τόνισε την Κυριακή πως οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων θα υποχωρήσουν, καθώς η κυβέρνηση θα αρχίσει να εφαρμόζει τις πολιτικές της για την τόνωση της οικονομίας.

Καθαρά ανοδική δείχνει, μέχρι στιγμής, η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει σε «δοκιμαστικές πτήσεις» υψηλότερα των 700 μονάδων.

Την ψυχολογία των αγοραστών τονώνουν και τα συνεχόμενα θετικά μηνύματα από την αγορά ομολόγων (στο 4,2% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου).

Η μέχρι στιγμής εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης δείχνει «γενική επιστράτευση», προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει υψηλότερα των 700 μονάδων, καθώς το σύνολο των δεικτοβαρών μετοχών κινούνται με θετικό πρόσημο.

Ελάχιστα πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει υψηλό στις 704,62 μονάδες (+2,45%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 6 εκατ. ευρώ.

Το +4,24% του τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει αμφιβολίες για το ποιος κλάδος ηγείται της «αντεπίθεσης» ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τα μεγαλύτερα κέρδη για Viohalco (+3,39%), ΑΔΜΗΕ (+3,23%) και ΔΕΗ (+3,92%). Ακολουθούν οι Αεροπορία Αιγαίου (+2,53%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+2,83%), ΕΥΔΑΠ (+2,72%), ΕΧΑΕ (+2,88%), Μυτιληναίος (+2,63%) και ΟΤΕ (+2,73%).

Σύμφωνα με αναλυτές, οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ δεν «φόβισαν» την αγορά, όμως η σημερινή θετική εικόνα πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια.

Παραμένει, κατ' αρχάς ζητούμενο το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 700 μονάδων, αλλά και η αύξηση του αριθμού των ημερήσιων πρωταγωνιστών, κάτι που απαιτεί επιστροφή της κινητικότητας και σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v