Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσεκτικές οι κινήσεις από τους αγοραστές

Η ανοδική κίνηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συντηρεί το αγοραστικό ενδιαφέρον και στην εγχώρια αγορά, όπου οι μεταβολές, ωστόσο, είναι πιο ήπιες. Οι τράπεζες παραμένουν σε ρόλο οδηγού, συνεχίζοντας προς υψηλότερα επίπεδα.

ΧΑ: Προσεκτικές οι κινήσεις από τους αγοραστές

Αμερικανο-κινεζική ώθηση στις αγορές. Σε υψηλά 7μήνου, νωρίτερα, τα ασιατικά χρηματιστήρια, με σημαντική άνοδο το ξεκίνημα στα κύρια ευρωπαϊκά και στο ΧΑ προσεκτικές οι πρώτες κινήσεις των traders. 

Σύμφωνα με τους FT, ΗΠΑ - Κίνα έκλεισαν το 90% της εμπορικής συμφωνίας τους και παραμένει το «δύσκολο» κομμάτι, αλλά από νωρίς οι long, όπου γης, έχουν αναλάβει δράση.

Στις 10:50 στη Φρανκφούρτη ο DAX με σημαντική άνοδο επανερχόταν προς τις 11.900 μονάδες, μετρώντας πλέον κέρδη 4,01% σε διάστημα εβδομάδας. Στην Νέα Υόρκη, τα futures του S&P 500 παρέπεμπαν σε κίνηση προς υψηλότερα, στις 2.882 μονάδες.

Με τις διεθνείς αγορές εκ νέου σε βραχυπρόθεσμα ανοδικό ρυθμό, στο ΧΑ οι traders δεν έχουν λόγο να αφήσουν ανεκμετάλλευτη την αφορμή και να δοκιμάσουν λίγο υψηλότερα. Ούτως ή άλλως, σε κομβική περιοχή ο Γενικός Δείκτης, σε αναζήτηση κατεύθυνσης προφανώς και παίρνει βοήθειες από τα ξένα χρηματιστήρια, ωστόσο για το κάτι παραπάνω θέλει και εξελίξεις που αφορούν στα «εσωτερικά ζητήματα».

Ειδικότερα στα τραπεζικά, καθώς η... μονοκόμματη θεαματική αντίδραση της Δευτέρας έφερε τον ΔΤΡ, με τη μία, στην ευρύτερη περιοχή των 600-610 μονάδων, όπου δοκιμάζονται ήδη από χθες οι διαθέσεις πωλητών- αγοραστών.

Εύλογες οι κινήσεις από την πλευρά των πρώτων για να κλειδώσουν μέρος των σημαντικών αποδόσεων (9,87% σε μηνιαίο για τον ΔΤΡ δεν είναι δα και λίγο...), φυσιολογικές όμως και των δεύτερων, που προσβλέπουν σε έναν επόμενο ανοδικό κύκλο. Θα μπορούσε να γίνει άμεσα; Θα χρειαστεί επιβεβαίωση στηρίξεων; Θα δείξει σήμερα-Παρασκευή, κατ' αρχήν όμως σήμερα, στην περίπτωση που ο κλαδικός δείκτης «κλείσει» έστω και οριακά πάνω από τις 605 μονάδες.

Το 42% του τζίρου πραγματοποιείται στις τραπεζικές, δηλωτικό της εστίασης των βραχυπρόθεσμων, με τον ΔΤΡ σχεδόν 2% υψηλότερα, προς τις 605 μονάδες. Στο συν και οι τέσσερις συστημικές τραπεζικές, με την Πειραιώς να καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό (3,17%) και τις Εθνική, Alpha Bank να ακολουθούν και με 0,81% η Eurobank.

Περισσότερο αναγνωριστικά τα πρώτα 10'-15', με τους βραχυπρόθεσμους να γίνονται, μετά τις 10:50, σταδιακά επιθετικότεροι, ανεβάζοντας τον πήχη. Συνδυαστικά σε τράπεζες και blue chips καθώς εντολές αγοράς ενεργοποιούνται στην πλειονότητα των μη τραπεζικών. Στις 1.933 μονάδες ο FTSE25, με βοήθειες από Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίο αλλά και ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean.

Οριακές απώλειες για Coca Cola και ΟΤΕ, στα 30,74 και 11,99 ευρώ αντίστοιχα, αλλά με τα blue chips της... δεύτερης ταχύτητας να εξισορροπούν την τάση. Με πωλητές έως 0,86% χαμηλότερα, στα 9,24 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, προφανώς με αφορμή τη χθεσινή εξέλιξη με την απόφαση του ΣτΕ για OPAP Play και VLTs.

Στα 8,65 ευρώ η μετοχή των ΕΛΠΕ, ενώ σήμερα αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του 50,1% του μ.κ. της εισηγμένης.

Στις 46/17 η σχέση ανοδικών/πτωτικών και με ενδιαφέρον για την Autohellas καθώς με αυξημένο τζίρο αντιδρά θεαματικά 7,80% στα 23,50 ευρώ. Συνεχίζουν Μοτοδυναμική, ΑΒΑΞ, αντιδρούν Ιατρικό, MIG, Πλαίσιο.

Στα 6,4 εκατ. ο τζίρος, στα πρώτα 35' της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v