Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς είδε η αγορά τη βουτιά στο χρηματιστήριο

Οι εντολές πώλησης που έχουν εμφανιστεί το τελευταίο δεκαήμερο και ο ρόλος των διεθνών εξελίξεων. Πώς διαμορφώνεται τώρα η εικόνα για τον Γενικό Δείκτη και τις τράπεζες. Η σημασία γρήγορης αντίδρασης στη Wall Street.

Πώς είδε η αγορά τη βουτιά στο χρηματιστήριο

Η Κίνα "βούλιαξε" την Wall Street, οι ΗΠΑ καταγγέλλουν χειραγώγηση του γουάν από το Πεκίνο και, όπως εκτιμούν αναλυτές, αυτή την φορά, η αντιπαράθεση των δύο υπέρ-δυνάμεων πιθανότατα θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την Νέα Υόρκη και τις αγορές διεθνώς. Ωστόσο μερίδα εξ' αυτών υποστηρίζει, πως από αυτήν την αντιπαράθεση θα προκύψει ένας συμβιβασμός των δύο πλευρών.

Χαμηλότερα όλων των στηρίξεων, που είχαν τεθεί για τον S&P 500 που "μέτρησε" μία από τις ισχυρότερες διορθώσεις του 2019 αλλά έκλεισε και στις 2.844,74 μονάδες με ξεκάθαρα short κλίση προς τα επίπεδα των 2.800-2.780 μονάδων.

Στα καθ' ημάς, το ΧΑ δεν μπόρεσε να διαφοροποιηθεί από το κλίμα, την τάση που διαμορφώνεται στα διεθνή χρηματιστήρια, και μάλιστα το χθεσινό κλείσιμο, κατά 3,83% στις 951,20 μονάδες ήταν χειρότερο από αυτό του DAX, χαμηλότερα κατά 1,80% στις 11.658,33 μονάδες. Συνεδρίαση, με αυξημένες συναλλαγές- 42,949 εκατ. μετοχών- με τζίρο στα 86,616 εκατ. ευρώ και με το 46% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο.

Οπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί κύκλοι η εστίαση, κυρίως, των επιθετικών χαρτοφυλακίων που πρόσφατα είχαν οδηγήσει το ΧΑ έως την τοπική κορυφή των 900 μονάδων ήταν και από τα πρώτα που έσπευσαν προς την... έξοδο, έχοντας αποκομίσει ένα (κατά μέσο όρο) κέρδος της τάξεως του 15% σε ένα διάστημα 3-4 εβδομάδων.

Η τακτική του... hit and run αυτών των χαρτοφυλακίων ήταν αυτή που έριξε τον τραπεζικό κλάδο, κατά 8,15% στις 723,40 μονάδων, με αρνητική ένδειξη για τους long το ότι χάθηκαν, χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις, κρίσιμες στηρίξεις για τον ΔΤΡ. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως και σήμερα οι τράπεζες θα είναι στο επίκεντρο, ενδεχομένως επιθετικότερων πωλήσεων/πιέσεων τουλάχιστον στην αρχή της συνεδρίασης οπότε και πιθανόν να καταγραφούν τα χαμηλά ημέρας.

Οι ίδιοι κύκλοι αποδίδουν το χθεσινό μίνι sell off προφανώς στις έξωθεν πιέσεις, σημειώνοντας πως η "ρηχότητα" του χρηματιστηρίου είναι ένα μειονέκτημα σε πτωτική αγορά καθώς δύσκολα θα ενεργοποιηθούν αγορές προς υψηλότερες τιμές εάν δεν δοθεί σήμα από τη Νέα Υόρκη. Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός, πως εδώ και 8 με 10 συνεδριάσεις είχαν ενεργοποιηθεί σταδιακά εντολές πώλησης σε μία 10άδα blue chips, κάτι που χαρακτηρίζει αγορές που προετοιμάζονται για διόρθωση. Εάν σε αυτή την τάση, που αποδόθηκε περισσότερο στην εύλογη διάθεση των traders να κατοχυρώσουν μέρος των σημαντικών υπεραξιών που είχαν κατά το πρώτο 7μηνο προστεθεί και η ρευστότητα στις διεθνείς αγορές και η υποχώρηση της Νέας Υόρκης συμπληρώνεται η εικόνα.

Σε αυτή την φάση ισχύει ο κανόνας, που λέει πως δεν επιχειρείς να πιάσεις το... μαχαίρι που πέφτει ει μη μόνον εάν υπάρχουν οι ενδείξεις πως η πτώση του ολοκληρώνεται. Και με τα futures του S&P 500 να "δείχνουν" ένα άνοιγμα από τις 2.837 μονάδες, δηλαδή από 0,37% υψηλότερα ίσως σήμερα, ίσως αύριο επιχειρηθεί αναστροφή τάσης. Το μείον 5,59% απωλειών για τον δείκτη είναι το δεύτερο μεγαλύτερο, για το 2019, και αυτό δίνει ελπίδες στους long πως επίκειται έστω τεχνικής μορφής ανοδική διόρθωση στην Wall.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v