Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της

Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να προσφύγει στο ΔΝΤ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «αθέμιτου ανταγωνισμού» από πλευράς Πεκίνου με στόχο η Κίνα να αποκτήσει «πλεονέκτημα», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Τι απαντά το Πεκίνο.

ΗΠΑ: Η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ότι προχωρά εσκεμμένα στην υποτίμηση του νομίσματός της, καθώς χθες Δευτέρα η συναλλαγματική ισοτιμία του γιούαν ρενμίνμπι έναντι του αμερικανικού δολαρίου ξεπέρασε το επίπεδο 7:1, κίνηση η οποία αναμένεται να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και να επιτείνει τη νευρικότητα στις αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, «υπό τις διαταγές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «αθέμιτου ανταγωνισμού» από πλευράς Πεκίνου με στόχο η Κίνα να αποκτήσει «πλεονέκτημα», κατά την ίδια ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως "η Κίνα έχει μια μακρά ιστορία διευκόλυνσης ενός υποτιμημένου νομίσματος μέσω παρατεταμένων μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεων στην αγορά ξένου συναλλάγματος. Τις τελευταίες ημέρες, η Κίνα έχει λάβει απτά μέτρα για να υποτιμήσει το νόμισμά της, διατηρώντας ταυτόχρονα σημαντικά αποθέματα ξένου νομίσματος παρά την ενεργή χρήση τέτοιων εργαλείων στο παρελθόν. Το πλαίσιο των ενεργειών αυτών και το μη αληθοφανές σκεπτικό της σταθερότητας της αγοράς της Κίνας επιβεβαιώνουν πως ο σκοπός της υποτίμησης του νομίσματος της Κίνας είναι να αποκτηθεί αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο διεθνές εμπόριο".

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με αναρτήσεις του στο Twitter, έκανε λόγο για "μεγάλη παραβίαση" από την πλευρά της Κίνας, μετά την υποχώρηση της ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού στο 7:1. Μεταξύ άλλων, έγραψε πως "Η Κίνα πάντα χρησιμοποιούσε τη χειραγώγηση νομίσματος για να κλέψει τις επιχειρήσεις και τα εργοστάσιά μας, να βλάψει τις δουλειές μας, να πιέσει τους μισθούς των εργαζομένων μας και να βλάψει τις τιμές των αγροτών μας. Όχι πια!"

Τι απαντά το Πεκίνο

Η Κίνα τάσσεται σθεναρά κατά της απόφασης των ΗΠΑ να χαρακτηρίσει τη χώρα ως «χειραγωγό νομίσματος», δήλωσε η κινεζική κεντρική τράπεζα, προσθέτοντας πως το Πεκίνο δεν έχει χρησιμοποιήσει ούτε θα χρησιμοποιήσει το γουάν για να αντιμετωπίσει τις εμπορικές εντάσεις με τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) αναφέρει πως ο ορισμός της Κίνας ως χώρας που χειραγωγεί το νόμισμά της αποτελεί μονομερή ενέργεια και ενέργεια προστατευτισμού, και βλάπτει σοβαρά τους διεθνείς κανόνες.

Η συναλλαγματική ισοτιμία αποφασίζεται από την προσφορά και ζήτηση της αγοράς, τονίζει, προσθέτοντας πως δεν τίθεται ζήτημα χειραγώγησης του νομίσματος στην Κίνα.

Η Τράπεζα, η οποία καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις ενέργειές τους, δηλώνει πως θα διατηρήσει ουσιαστικά σταθερό το γουάν, σε λογικό και ισορροπημένο επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v