Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ήρεμα νερά το Χρηματιστήριο

Υποτονικό κλίμα επικρατεί στο χρηματιστήριο, με έντονες ωστόσο πιέσεις, πάνω από 7%, στον ΟΠΑΠ, λόγω αποκοπής μερίσματος. Βραχυπρόθεσμα οι κινήσεις γίνονται με ορόσημο την αυριανή λήξη στο ΧΠΑ. Τι δείχνει η τεχνική εικόνα του FTSE25.

Σε ήρεμα νερά το Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση σε «ρηχά νερά» είναι η σημερινή στο χρηματιστήριο, με μικρές διακυμάνσεις και περιορισμένη αξία συναλλαγών.

Το κλίμα ήταν υποτονικό στην αρχή και έγινε ακόμη πιο υποτονικό στη συνέχεια, σε μία μέρα περισσότερο διαδικαστικού παρά ουσιαστικού χαρακτήρα, με έντονες ωστόσο πιέσεις στον τίτλο του ΟΠΑΠ, λόγω αποκοπής μερίσματος.

Συναλλαγές γίνονται από traders και λιγότερο από επενδυτές, ίσα για να «κουμπώσουν» οι τιμές των βασικών δεικτών με αυτές των αντίστοιχων Συμβολαίων, τρέχοντος μηνός Ιανουαρίου, για την αυριανή λήξη της σειράς στα Παράγωγα.

Η περιορισμένη συναλλακτικότητα, ο ανάλογα χαμηλός τζίρος παραμένουν από τα αδύναμα σημεία της αγοράς μας, που χωρίς ουσιαστική ενίσχυση δύσκολα θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση πειστικής τάσης για πάνω από τις 940 μονάδες (*).

Μεταξύ 924,87 - 931 για τον ΓΔ και 2.309,07 - 2.329,87 μονάδων για τον FTSE25, η διακύμανσή τους, με την τεχνική εικόνα να μη δείχνει ξεκάθαρα την τάση.

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, το 2.332 επίπεδο είναι κύρια αντίσταση στην παρούσα και μία κατοχύρωση και μόνο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το 2.289 κοντινή στήριξη με stop το 2.280.

Να συνεκτιμηθεί πως αύριο λήγει ο Ιανουάριος, στο ΧΠΑ, και τη Δευτέρα αργεί η Wall Street (Martin Luther King Day), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις συνεδριάσεις μέχρι Τρίτη.

Μεταξύ 871,40 - 878,35 το εύρος διακύμανσης για τον τραπεζικό δείκτη και με απαιτούμενο -για τους long- την πειστική υπέρβαση των 888 μονάδων. Και πειστική δεν νοείται με τη μέχρι νωρίτερα αποκαρδιωτική αξία συναλλαγών, ούτε με την ισχνή αντίδραση των επιμέρους μετοχών.

Βραχυπρόθεσμα οι κινήσεις γίνονται με πρώτο ορόσημο την αυριανή λήξη στο ΧΠΑ, δεύτερο το Eurogroup της Δευτέρας -παρότι δεν αναμένεται κάτι για τη χώρα μας- και ορίζοντα την προσεχή Παρασκευή, οπότε και ο Fitch θα βαθμολογήσει -μετά τη συνεδρίαση- την προοπτική της οικονομίας. Έρχονται αναβαθμίσεις, σύμφωνα με τη Citi, μένει ωστόσο αυτές οι ενθαρρυντικές προοπτικές να μετουσιώνονται σε ενεργότερη συμμετοχή των funds, του «ξένου κεφαλαίου».

Προσώρας, η αγορά δεν δείχνει να συγκινείται ούτε από τις επαφές του πρωθυπουργού με επενδυτές, ούτε από τα θετικά μηνύματα της Citi, ενώ στα τρέχοντα επίπεδα φαίνεται να προεξοφλεί/ενσωματώνει την αναθεώρηση της σύστασης από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης.

Αδύναμη η τάση για τις τραπεζικές, εντελώς διαφορετική απ' ό,τι χθες μετά τις 14:30, με Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, και μόνον η Εθνική να έχει μία αναιμική αντίδραση στα 2,968 ευρώ.
Σε διόρθωση ο δείκτης, από την αρχή λόγω ΟΠΑΠ και στη συνέχεια με το «γύρισμα» της Coca Cola από τα 32,48 προς τα 31,95 ευρώ. Στα 11,20 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ (σε αρνητικό έδαφος από την αρχή, λόγω αποκοπής 1 ευρώ), στα 18,07 η Jumbo (κόβει προμέρισμα 0,22/μτχ., την προσεχή Παρασκευή 24/1), στα 9,905 ο Mytilineos, στα 13,79 ευρώ ο ΟΤΕ.

Στο 1/1,1 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μετοχές των χαμηλότερων κατηγοριών να υπεραποδίδουν.

(*) στα 23 εκατ. η αξία συναλλαγών, στις 15:00. Αναλυτικός πίνακας, όπου αποτυπώνεται η κάθετη μείωσΉ τους (από το 2000) στον Εκηβόλο. Με στοιχεία του φίλου Δραμινού, που έχουν ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v