Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δείχνει... χαρακτήρα το Χρηματιστήριο

Σε επαφή με τις 930 μονάδες παραμένει ο Γενικός Δείκτης παρά τις έντονες πιέσεις στον τίτλο του ΟΠΑΠ, λόγω αποκοπής μερίσματος. Σε ρόλο αντίβαρου ΔΕΗ, ΟΤΕ, Coca Cola, μεικτά πρόσημα στις τράπεζες.

Δείχνει... χαρακτήρα το Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Ευρώπη, με μικρές απώλειες -λόγω ΟΠΑΠ- στο ΧΑ. Στον ανοδικό ρυθμό της Νέας Υόρκης η Φρανκφούρτη, με τον DAX προς τις 13.490 μονάδες, με οριακές διακυμάνσεις τα futures στη Wall Street. Οικονομικά αποτελέσματα εισηγμένων και νεότερα από το μέτωπο ΗΠΑ-Κίνας συντηρούν τη long τάση στην «αγορά των αγορών».

Στο ΧΑ, η συνεδρίαση ξεκίνησε με ένα τεχνικής φύσεως μειονέκτημα για τους long, λόγω της αποκοπής του δικαιώματος στο μέρισμα του ΟΠΑΠ. Από ένα ευρώ χαμηλότερα, με σταδιακές συναλλαγές, «κλείνοντας» εν μέρει την «ψαλίδα» που είχε ανοίξει με τις πρώτες εντολές. Στα 11,24-11,37 οι πράξεις, με τους αγοραστές να προσβλέπουν πως αργά ή γρήγορα ο ΟΠΑΠ θα επανέλθει υψηλότερα των 12 ευρώ.

Προσεκτικές κινήσεις σε τραπεζικές και blue chips αλλά και επιλεκτικά σε μετοχές εταιρειών της μεσαίας κατηγορίας, λίγο ως πολύ σε συνέχεια της τάσης που εξελίσσεται μετά τη διόρθωση προς τις 900 και την επιβεβαίωση της συγκεκριμένης περιοχής ωςστήριξη για τον ΓΔ. Μεταξύ 900-935 μονάδων το εύρος διακύμανσης από την συνεδρίαση της 2ας Ιανουαρίου μέχρι και το χθεσινό «κλείσιμο».

Πάνω από τις 920 μονάδες ο ΓΔ, στις 873 με ήπια διόρθωση ο ΔΤΡ και πέριξ των 2.315 με μικρές απώλειες, κυρίως λόγω του μείον του τίτλου του Οργανισμού.

Συναλλαγές μέτριες, τζίρος ανάλογος στα μεγέθη των τελευταίων 3 συνεδριάσεων, συμπληρώνοντας πως η συναλλακτική δραστηριότητα ενισχύεται σταδιακά μετά τις 14:30, για να διαμορφωθεί, με τη συνδρομή αρκετών προσυμφωνημένων συναλλαγών, σε σχετικώς ικανοποιητικά επίπεδα. Ωστόσο για την επιβεβαίωση της ανοδικής φοράς απαιτούνται πειστική υπέρβαση των 888 μονάδων για τον ΔΤΡ και αξία συναλλαγών τουλάχιστον μεγαλύτερη των 80 εκατ. για έναν αριθμό συνεδριάσεων. Προσώρας αυτές οι δύο παράμετροι δεν λειτουργούν, συνεπώς παραμένουμε στο stock picking και στη μετακύλιση θέσεων.

Με 2 πακέτα, για Jumbo στα 18,08 και για ΕΤΕ στα 2,97 ευρώ οι συναλλαγές στην πρώτη ώρα συνεδρίασης.

Αυξημένη δραστηριότητα σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, τραπεζικές και ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Coca Cola, Mytilineos, Autohellas κ.α., δίνοντας ένα στίγμα προθέσεων των traders.

Πλην του ΟΠΑΠ, που διορθώνει 6,25%, οι απώλειες για άλλες μετοχές του δείκτη δεν ξεπερνούν το 1%, ει μη μόνον του ΟΛΠ, στα 22,60 ευρώ. Η όποια προσφορά βγαίνει σε ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΤΕΝΕΡΓ, Fourlis και Πειραιώς απορροφάται χωρίς σημαντική πίεση, από λίγο χαμηλότερες τιμές.

Η Πειραιώς, στα 3,288, είναι η μόνη από τις συστημικές του κλάδου, με οριακά αρνητικό πρόσημο. Στο 1,863 η Alpha Bank, στα 2,965 η ΕΤΕ και στο 0,901 η Eurobank.

Πιο ενδιαφέρουσα και με ισχυρότερη τάση η εικόνα της ΔΕΗ στα 4,264 ευρώ, του ΟΤΕ στα 13,77, της Viohalco στα 3,77, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 1,862 ευρώ.

Υποτονικό το κλίμα για τον FTMid Cap, με συναλλακτική δραστηριότητα πιο περιορισμένη σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση. Στα 2,43 ευρώ, με 2,70% η Τεχνική Ολυμπιακή, στο 0,392 η Intralot, στα 3,68 το Πλαίσιο.

Μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής για Κορδέλλου, Παΐρη, Intertech, Centric, Trastor, ΕΛΓΕΚΑ, Mediterra κ.α.

Στα 7,5 εκατ. η αξία συναλλαγών, με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας, με την αγορά σε «ρηχά νερά». Κάτι που πιθανότατα διευκολύνει και την αυριανή λήξη στο ΧΠΑ. Λιγοστές μέχρι τώρα οι συναλλαγές στα Παράγωγα, με μικρό premium για την τρέχουσα σειρά Ιανουαρίου. Πιθανότατα αύριο θα καλυφθεί ακόμη μεγαλύτερο μέρος από το αποκοπέν δικαίωμα της μετοχής του ΟΠΑΠ. Με μικρό premium και για τα ΣΜΕ της επόμενης σειράς Φεβρουαρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v