Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ξέφρενο ράλι για τον Γενικό Δείκτη

Κίνηση προς τις 700 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές στη θέση του οδηγού. Ανοδος σχεδόν 14% για τον κλάδο, με άλμα άνω του 20% για τον τίτλο της Πειραιώς. Εκτίναξη τζίρου. Ποια blue chips ξεχωρίζουν. Θετικό σινιάλο στέλνουν και τα παράγωγα.

Χρηματιστήριο: Ξέφρενο ράλι για τον Γενικό Δείκτη

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα futures στη Wall Street και στο Χρηματιστήριο Αθηνών εξελίσσεται μία άκρως... ηλιόλουστη συνεδρίαση.

Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο η υπεραπόδοση για βασικούς δείκτες και μετοχές στο «ρηχό»
χρηματιστήριό μας, με τους «ταύρους» να διευρύνουν το προβάδισμά τους. Στο επίκεντρο η Πειραιώς, με (κυρίως) τους traders να ενισχύουν τις θέσεις τους έως και 20% υψηλότερα, επηρεάζοντας ανάλογα βραχυπρόθεσμους παίκτες οι οποίοι ενεργούν στις άλλες 3 συστημικές.

Το έως 9% για τον τραπεζικό κλάδο εντείνει τις κινήσεις συνακόλουθα στην πλειονότητα των blue chips, με αποτέλεσμα το 4,05% για τον FTSE25, ανάλογα το 4% για τον Γενικό Δείκτη.

Η αποσαφήνιση της σχετικής διαδικασίας στο μέτωπο της Πειραιώς είχε ως αποτέλεσμα τη μέσα σε λίγα λεπτά εκτίναξη της τιμής της μετοχής από το 0,726 έως το 0,875 ευρώ. Κατακόρυφη ενίσχυση συναλλακτικότητας, τζίρου, προφανώς ένα πολύ μεγάλο μέρος αφορά σε intraday και trading εντολές, σε μία εσπευσμένη κίνηση προεξόφλησης. Σε αυτήν θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το αναγκαστικό short covering από την πλευρά funds με ανοιχτές θέσεις «πώλησης», διαδικασία που δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Σε αυτή την ευνοϊκή, για τους long, συγκυρία έρχεται η Citi να «δει» τις ελληνικές μετοχές, σύμφωνα με όσα σημείωσε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Ωστόσο, πέραν της Πειραιώς, για τον κλάδο «τρέχουν» οι εξελίξεις στην Alpha Bank (σε αναμονή για το Galaxy), στην Εθνική (στην τελική ευθεία οι επαφές με CVC Capital για την Εθνική Ασφαλιστική), στη Eurobank (σε αναμονή για την ανακοίνωση μεγεθών εννεαμήνου/τρίτου τριμήνου, την Πέμπτη).

Υπεραπόδοση για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ στις 340 μονάδες, πλησιάζοντας την περιοχή «αλλαγής τάσης» των 350 μονάδων. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ημέρα λήξης της απλής σειράς μηνός Νοεμβρίου, στα Παράγωγα. Σημειωτέον πως από οριακά αρνητική απόκλιση/discount στα πρώτα λεπτά τα ΣΜΕ και για τις δύο σειρές έχουν «γυρίσει» σε θεαματικό premium.

Στο 4,55% για την τρέχουσα σειρά, στο 4,45% για την επόμενη.

Στο επίκεντρο οι τραπεζικές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η μόχλευση δεν έχει επεκταθεί σε σηματωρούς του δείκτη αλλά και στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Ενδεικτικός ο αριθμός των μετοχών με θετικό πρόσημο, στις 90 πριν λίγο έναντι μόλις 14 με αρνητικό. Διψήφιο ποσοστό, εκτός από την Πειραιώς, για την Αlpha Βank.

Με απόδοση μεγαλύτερη του 3% τα blue chips των ΤΙΤΑΝ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, MOTOR OIL, Fourlis, Jumbo, Aegean.

Και από τις χαμηλότερες κατηγορίες, Intralot, Attica Bank, Cairo Mezz, Frigoglass, Μοτοδυναμική, Autohellas, Intracom κ.α.

Επίσης ενδεικτικό κλίματος και τάσης τα 38,2 εκατ. που είχαν αλλάξει χέρια, νωρίτερα, λίγο πριν τις 13:00.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v