Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αναζήτηση αντίδρασης το Χρηματιστήριο

Η εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης και οι προσδοκίες για «βοήθεια» από το διεθνές κλίμα. Απορρόφηση της προσφοράς από «ισχυρά χέρια» αλλά και επίμονη πίεση στον τίτλο της ΔΕΗ. Ποια είναι τα τεχνικά σημεία με σημασία για την αγορά.

Σε αναζήτηση αντίδρασης το Χρηματιστήριο

Τέταρτη σερί διόρθωση στη Wall Street, αλλά με οριακό πρόσημο για τον S&P500 και «κλείσιμο»
πάνω από τις 4.350 μονάδες. Σε αναμονή της Fed και με την Evergrande να συμφωνεί με τους ομολογιούχους για την καταβολή τόκων, βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να διαμορφωθεί τάση αναστροφής. Θα φανεί, πιθανότατα, σήμερα το βράδυ, με την τελική εικόνα της αγοράς στη Νέα Υόρκη. Νωρίτερα τα futures του S&P500 παρέπεμπαν σε θετικό «άνοιγμα» από 0,34% υψηλότερα με τάση για τις 4.356,75 μονάδες.

Στην Ευρώπη, στη Φρανκφούρτη από τις 15.348,53 μονάδες ο DAX, μετά την κατά 1,43% αντίδραση στον απόηχο των σεναρίων για την επόμενη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Στα καθ' ημάς, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, άλλη μία συνεδρίαση χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση αλλά με την εμφανή αύξηση συναλλαγών/τζίρου να δείχνει αγορές από τα χαμηλά της ημέρας.

Στις 894,33 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με διακύμανση στο εύρος των 898,25-887,56, με το υψηλό ημέρας την πρώτη ώρα συνεδρίασης, το χαμηλό λίγο πριν τις 14:00 και μεθοδικό μάζεμα στη συνέχεια και προς το τέλος. Ακόμη μία συνεδρίαση όπου τα λιγοστά πλην όμως σταθερά ξένα «ισχυρά χέρια» απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς που βγαίνει στις τραπεζικές μετοχές αλλά και σε αρκετά blue chips. Το ενδιαφέρον; Από τα 9,82 δισ. της συνολικής αποτίμησης των 4 συστημικών, τα 6,82 δισ. (σε όρους αποτίμησης πάντα) βρίσκονται σε ξένα μεγάλα και μικρά χαρτοφυλάκια. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει όχι τόσο βραχυπρόθεσμα όσο σε χρονικό ορίζοντα 6-9-12 μηνών, όταν αυτές οι θέσεις -το πιθανότερο- θα αποτιμώνται περισσότερο.

Στις 559,79 μονάδες ο ΔΤΡ, οι 580 παραμένουν σταθερά το ελάχιστο όριο, υπέρβαση του οποίου θα ενεργοποιούσε δυνάμεις αγοραστών. Μεγαλύτερη άνοδος για την Πειραιώς στο 1,405 (2,63%), αντίδραση για την Εθνική στα 2,539 (1,97%) και το ενδιαφέρον στη Eurobank (και) λόγω της έλευσης στην Αθήνα του βασικού μετόχου της (Prem Watsa/Fairfax).

Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola/hbc, Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Sarantis με αγοραστές, με ενδεχόμενη αναστροφή για ΤΙΤΑΝ, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Πιεστικός, για ακόμη μία συνεδρίαση ο πωλητής στη ΔΕΗ, με νέες απώλειες στα 9,415 (-2,99%), σε αναμονή της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων. Στα 2.648 τα ΣΜΕ της μετοχής σε discount 3,18% (χαμηλότερα).

Ενθαρρυντική η αντίδραση επιλεγμένων mid caps, Cenergy, Autohellas, AVAX, Πλαστικά Θράκης, Profile κ.α., ένδειξη πως τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα έχουν ταχύτερα αντανακλαστικά απ' ό,τι τα «ισχυρά χέρια» στα blue chips.

Τεχνικά, η δεύτερη συνεχόμενη επιβεβαίωση της ευρύτερης περιοχής των 885 μονάδων, εάν και εφόσον συμπληρωθεί με τη σημερινή συνεδρίαση, θα (ξανα)δίνει μικρό πλεονέκτημα στους αγοραστές. Στόχος τους, εάν και εφόσον αναλάβουν από τους πωλητές, οι 905 και οι 913 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v