Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ισχυρές πιέσεις στη δίνη του πολέμου

Βαρίδια τράπεζες και Coca Cola οδηγούν την κατρακύλα, στη σκιά των ανησυχιών για το μέλλον της πολεμικής σύρραξης. Πρώτος σε κεφαλαιοποίηση πλέον ο ΟΤΕ. Ποιες μετοχές ακολουθούν αντίθετη πορεία, ως αναχώματα, σε blue chips και mid caps.

Χρηματιστήριο: Ισχυρές πιέσεις στη δίνη του πολέμου

Με νέο ξεπούλημα στη μετοχή της Coca Cola και πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, οι πωλητές έχουν και σήμερα
το «πάνω χέρι» στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε δοκιμασία και η στήριξη των 870 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, με τους πωλητές να έχουν γίνει πιεστικότεροι από τις 11:45-12:15, καθώς στον τίτλο της Coca Cola οι εντολές φτάνουν σχεδόν 8% και στον τραπεζικό κλάδο κοντά στο 5%.

Η διαφαινόμενη πτώχευση της ευρωπαϊκής θυγατρικής της ρωσικής Sberbank συνδυαστικά με τη σημαντική έκθεση Γερμανίας-Ιταλίας στο σύστημα αγοράς φυσικού αερίου έχουν πυροδοτήσει ένα γύρο ρευστοποιήσεων σε τραπεζικά χαρτιά.

Πωλήσεις που εντάθηκαν με την κυκλοφορία της είδησης πως τεράστια ρωσική αυτοκινητοπομπή κατευθύνεται προς το Κίεβο, με τον EuroStoxx Banks να χάνει 3,95%, μαζί και το όριο των 100 μονάδων, πλησιάζοντας επικίνδυνα προς το χαμηλό των 82,8 μονάδων.

Στη δίνη αυτών των πωλήσεων και το δικό μας χρηματιστήριο, που εδώ και καιρό «βαραίνει» από την ασταμάτητη διόρθωση της Coca Cola, συνέπεια πωλήσεων που έχουν ενεργοποιηθεί από τα τέλη Ιανουαρίου.

Νέες απώλειες 5,91% για τον τραπεζικό κλάδο -συνολικά 15,76% στην εβδομάδα/τη χειρότερη για φέτος-, που όμως ακόμη και με τον ΓΔ στις 605 μονάδες καταγράφει θετική απόδοση 5,24% από την αρχή του έτους.

Σε Alpha Bank, Eurobank, Εθνική οι περισσότερες πωλήσεις και στις 3 μετοχές, με διόρθωση κοντά στο 5% αλλά και θετική απόδοση στο περίπου 6% από την αρχή του έτους.

Στο 1,153 ευρώ η Alpha Βank, στο 0,93 η Eurobank και στα 3,13 η Εθνική.

Ακολουθούν ΟΤΕ και Coca Cola, εκ διαμέτρου αντίθετες περιπτώσεις, με την πρώτη μετοχή να ενισχύεται έως τα 18,21 ευρώ και τη δεύτερη να... βυθίζεται έως τα 21,62 ευρώ.

Πορεία που από την αρχή του έτους φέρνει τη μετοχή του ΟΤΕ κατά 11,14% υψηλότερα και της Coca Cola κατά 28,52% χαμηλότερα, με συνέπεια μία ανατροπή πολυετούς ισορροπίας, καθώς ο ΟΤΕ με αποτίμηση 8,10 δισ. αφήνει στη δεύτερη θέση την Coca Cola που κινδυνεύει να χάσει και τα 8 δισ.

Σημείο των καιρών, των όσων διαδραματίζονται λ.χ. στην Ουκρανία, ανατρέποντας ένα status χρόνων.

Εκτός από τον ΟΤΕ οι αγοραστές κρατούν σε ΟΠΑΠ, Jumbo, οι μόνες 3 από τις 21 του δείκτη με θετικό πρόσημο, πέραν των 4 τραπεζικών που διορθώνουν με μεγαλύτερες απώλειες.

Περίπου ανάλογη εικόνα στα mid caps, που διασώζονται λόγω της μικρότερης έκθεσής τους σε ξένα και θεσμικά χαρτοφυλάκια, με αποτέλεσμα στις 20 του δείκτη 4+1 να κρατούν -ακόμη- οι αγοραστές. Σε Epsilon Net, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Papoutsanis και Entersoft χωρίς μεταβολή.

Στα 47,5 εκατ. η αξία συναλλαγών στις 14:10, συγκριτικά λιγότερη σε σχέση με χθες (χωρίς πακέτα) αλλά επικεντρωμένη στις τέσσερις τραπεζικές και στην Coca Cola. Και κυρίως τον ΟΤΕ να λειτουργεί σαν ανάχωμα για τους long.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v