Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 26 2015

Σφηνάκια για τα deals που... «πάγωσαν» και τα ευτράπελα της Ryanair

Σφηνάκια για τα deals που... «πάγωσαν» και τα ευτράπελα της Ryanair

RYANAIR: Αναστάτωση και φόβους «μήπως οι Ιρλανδοί ξέρουν κάτι που εμείς δεν ξέρουμε» δημιούργησε μία υποσημείωση στην ιστοσελίδα της Ryanair η οποία ανέφερε ότι «η τιμή ενδέχεται να αλλάξει λόγω της μετατροπής του νομίσματος».

Η αναφορά αυτή από πολλούς «μεταφράστηκε» στο ότι η ιρλανδική εταιρεία διέβλεπε κίνδυνο για αλλαγή του νομίσματος στην Ελλάδα και έσπευδε να προφυλάξει τα συμφέροντά της.

Μάλιστα ο θόρυβος που για λίγο δημιουργήθηκε την ανάγκασε με ανακοίνωσή της να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει κάποια νύξη για επιστροφή στη δραχμή. Σημείωσε δε ότι «στις συναλλαγές της Ryanair σε όλες τις χώρες υπάρχει η συγκεκριμένη υποσημείωση και αναφέρεται στην πιθανότητα αλλαγής της ισοτιμίας αν ο επιβάτης επιθυμεί να πληρώσει σε άλλο νόμισμα».

 

DEALS: Μπορεί πέρυσι, σύμφωνα με την έρευνα της PWC, οι ελληνικές επιχειρήσεις να προσέλκυσαν κεφάλαια, που αγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ, και οι εξαγορές και συγχωνεύσεις (Ε&Σ) να ανήλθαν στα 5,1 δισ. ευρώ, τις τελευταίες εβδομάδες όμως όλα αυτά έχουν παγώσει εν όψει εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ξένο fund που είχε ολοκληρώσει την προεργασία για τη δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων βρίσκεται σε στάση αναμονής ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου όταν ανακοινώθηκε ότι ξεκινά η διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την ίδια περίπου περίοδο πάγωσε και ένα συμφωνημένο deal sale and lease back. Η συγκεκριμένη συμφωνία η ολοκλήρωση της οποίας πάει πιο πίσω, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, δεν είναι και η μοναδική.

Στον πάγο έχει μπει και παραγωγική επένδυση 100 εκατ. ευρώ που θα υλοποιούνταν σε συνεργασία Έλληνα και ξένου παρτενέρ.

Αν και στην Ελλάδα πέρυσι ανακοινώθηκε μόνο ένα deal στη βιομηχανία τροφίμων-ποτών-συσκευασίας, στην παγκόσμια αγορά καταγράφηκαν συνολικά 563. Δηλαδή κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με το bevblog.net, γίνονται τουλάχιστον 10 εξαγορές – συγκεντρώσεις, 17% περισσότερες από το 2013 όπου είχαν καταγραφεί 481 deals. Τα περισσότερα έγιναν πέρυσι στον κλάδο της συσκευασίας (68 έναντι 35 το 2013 [+33]) και ακολουθούν οι κλάδοι της γαλακτοβιομηχανίας (63 deals), αναψυκτικών, συστατικών, οινοπνευματωδών ποτών, κρασιού, μπίρας, ζαχαρωδών, εμφιαλωμένου νερού κ.ά.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι την περίοδο 2011-2014 έχουν πραγματοποιηθεί διεθνώς 2.030 deals στον ευρύτερο χώρο της βιομηχανίας τροφίμων – ποτών – συσκευασίας εκ των οποίων μόλις 6 στην Ελλάδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v