Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 10 2015

Γιατί η κυβέρνηση ζητάει «ελαστικό» ELA ως την 1η Σεπτεμβρίου

Γιατί η κυβέρνηση ζητάει «ελαστικό» ELA ως την 1η Σεπτεμβρίου

Δύο βασικά σημεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για το πρόγραμμα-γέφυρα, που πρόκειται να προτείνει στο προσεχές Eurogroup.

Η κυβέρνηση ζητάει πρακτικά από την ΕΚΤ για τους επόμενους έξι μήνες να δεχθεί ελαστική πρόσβαση των τραπεζών στον ELA ανάλογα με τις ανάγκες τους και να χρηματοδοτήσει το Δημόσιο αυξάνοντας το πλαφόν για έντοκα που γίνονται αποδεκτά ως ενέχυρα από τα 15 στα 23 δισ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει ικανοποιητική ρευστότητα για τις τράπεζες και μέσω αυτών για το Δημόσιο.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου συρρικνώνονται ταχύτατα. Ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί τα ρευστά διαθέσιμα οργανισμών (και του κοινού κεφαλαίου των ασφαλιστικών οργανισμών), η απόκλιση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού πιέζει την κατάσταση, ενώ οι τράπεζες δεν έχουν δυνατότητα να αγοράσουν επιπλέον έντοκα και εν συνεχεία να αναπληρώσουν μέρος της ρευστότητας από τον ELA.

Αν δεν υπάρξει εντυπωσιακή ανάταξη των εσόδων, τα διαθέσιμα του Δημοσίου αρκούν σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ως τις αρχές Μαρτίου. Αυτό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους ως το τέλος του μήνα.

Στον αντίποδα, προς το παρόν, ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στις τράπεζες παρά την απόφαση της ΕΚΤ να μεταφερθούν στον ELA ελληνικά κρατικά ομόλογα, έντοκα, εγγυήσεις Δημοσίου και ειδικά ομόλογα.

Στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου οι εγχώριες τράπεζες είχαν κατατεθειμένα στην ΕΚΤ ενέχυρα ονομαστικής αξίας 72 δισ. ευρώ. Έναντι αυτών είχαν αντλήσει ρευστότητα 56 δισ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο είχαν υποχρεώσεις έναντι τρίτων, κυρίως συμβάσεις repos, ύψους 39,7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 38,3 δισ. ευρώ αφορούσαν συμβάσεις με ενέχυρο ομόλογα EFSF.

Στο τέλος Ιανουαρίου ο δανεισμός από το ευρωσύστημα εκτιμάται ότι άγγιξε τα 70 δισ. (ΕΚΤ και ELA).

Με δεδομένο ότι έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια άντλησης ρευστότητας με ενέχυρο τίτλους του EFSF, το ενδιαφέρον εστιάζει στο αν θα συνεχισθούν οι εκροές καταθέσεων και ως εκ τούτου αν θα χρειασθεί στις 18 Φεβρουαρίου να κατατεθεί στην ΕΚΤ αίτημα διεύρυνσης της γραμμής από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

Αίτημα που θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v