Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 4 2015

Οι τράπεζες, τα επιχειρήματα για τον αναβαλλόμενο φόρο και οι ΑΜΚ

Οι τράπεζες, τα επιχειρήματα για τον αναβαλλόμενο φόρο και οι ΑΜΚ

Όπως έγραψε το Euro2day.gr ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας ( SSM) σε συνεργασία με την Ευρωπαική Τραπεζική Αρχή ( European Banking Authority) εξετάζουν την τυποποίηση των διαφορετικών εθνικών νομοθεσιών.

Ταυτόχρονα, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να επιβληθεί ανώτατο ποσοστό στη συμμετοχή των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στα εποπτικά κεφάλαια.

Οι όποιες αλλαγές θα αποφασισθούν, πιθανότατα, μετά την ολοκλήρωση της εν εξελίξει άσκηση διαφάνειας και πριν την επόμενη πανευρωπαική άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει στα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου.

Ως προς την τυποποίηση των εθνικών νομοθεσιών η κυβέρνηση και οι εγχώριες τράπεζες μάλλον δεν έχουν λόγους να ανησυχούν ιδιαίτερα.

Η εγχώρια νομοθεσία, όπως και αυτή της Πορτογαλίας, έχει υιοθετήσει το χειρότερο δυνατό σενάριο για την μετατροπή των προσωρινών φορολογικών απαιτήσεων (DTA) σε οριστικές ( DTC).

Το Δημόσιο καλύπτει το φόρο που δεν μπορεί να συμψηφισθεί μέσω υποχρεωτικής αύξησης κεφαλαίου κατά το ποσό που αντιστοιχεί στο 110% της αναβαλλόμενης απαίτησης.

Με τον τρόπο αυτό οι μέτοχοι της τράπεζας υφίστανται dilution και επομένως υπάρχει θεωρητικά ισχυρό αντικίνητρο για μια τέτοια λύση.

Στον αντίποδα, η ισπανική ρύθμιση προβλέπει την πληρωμή της απαίτησης από το Δημόσιο με ομόλογα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει «τιμωρία» για τους μετόχους.

Αν κατόπιν της πίεσης που ασκεί ο SSM το θέμα ανοίξει, το πιθανότερο είναι να ζητηθούν προσαρμογές από την Ισπανία, παρά από τις Ελλάδα και Πορτογαλία.

Το πρόβλημα για κάποιες από τις εγχώριες τράπεζες θα προκύψει από ενδεχόμενη επιβολή πλαφόν στο ποσοστό συμμετοχής των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στα εποπτικά κεφάλαια.

Με δεδομένο ότι ήδη σε μια τράπεζα ο αναβαλλόμενος αντιστοιχεί ήδη στο 50% των κεφαλαίων, η επιβολή πλαφόν θα αποτελέσει άλλο έναν λόγο για αυξήσεις κεφαλαίου πριν το επόμενο stress test.

Στο δεύτερο δηλαδή εξάμηνο της χρονιάς και με την προϋπόθεση ότι θα έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στη χώρα.

Αλλιώς ο κίνδυνος bail in είναι ιδιαίτερα υψηλός...

Υ. Γ Η ΕΚΤ πιέζει ήδη από το stress test για την ανάγκη εξασφάλισης ποιοτικότερων κεφαλαίων σε σχέση με τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις και τις προνομιούχες μετοχές και πρόσφατα έκανε τη σύστασή της και εγγράφως.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v