Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 12 2007

Η Σοφοκλέους, τα spreads και η... στενή πόρτα!

Μπορεί χθες η Wall Street να αντέδρασε ανοδικά, ωστόσο ο φόβος ορισμένων επαγγελματιών για το ενδεχόμενο μιας γερής διόρθωσης (που κάποιοι από καιρό την περιμένουν αλλά... δεν έρχεται) είναι απόλυτα υπαρκτός.

Και για λόγους που συχνά δεν γίνονται αντιληπτοί από το ”ευρύ” επενδυτικό κοινό.

Πόσο, επί παραδείγματι, μπορεί να επηρεάσει η αύξηση στο spread μεταξύ κρατικών και εταιρικών ομολόγων τις αγορές μετοχών;

Εκ πρώτης όψεως η απάντηση θα μπορούσε να είναι από ελάχιστα έως... καθόλου.

Η σωστή ωστόσο απάντηση, που διαφέρει αρκετά από την προφανή, είναι αρκετά και κάτω από ορισμένες συνθήκες... πολύ!

Η αύξηση του spread μεταξύ κρατικών και εταιρικών ομολόγων (που στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο είναι σημαντική) αποτελεί αρνητικό στοιχείο για τις αγορές μετοχών.

Κι αυτό γιατί ο δανεισμός, μέσω ομολογιακών δανείων, έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε διάφορα deals εξαγορών ιδίως του εξωτερικού.

Οι συνθήκες εύκολου δανεισμού, κατά τα τελευταία έτη, ίσως να μεταβληθούν, φοβούνται οι επαγγελματίες, αν συνεχίσει να ανοίγει η ψαλίδα των spreads, καθώς οι επενδυτές μετακινούνται προς τα πιο ασφαλή κρατικά ομόλογα των ανεπτυγμένων (κυρίως) χωρών!

Με τις αποδόσεις στο 10ετές αμερικανικό ομόλογο να διαμορφώνονται κάτω από το 5% και για το 10ετές ομόλογο της Ιαπωνίας να διαμορφώνονται σε υψηλό δέκα μηνών, τα τελευταία νέα δεν είναι και τόσο ευχάριστα.

Κι αν τα deals μειωθούν, ένα από τα πιο όμορφα ”μαξιλαράκια” των μετοχικών αγορών θα έχει εξαφανιστεί.

Βάλτε τώρα στο παιχνίδι και το ενδεχόμενο γενικότερου περιορισμού της ρευστότητας, από μια συνεχιζόμενη άνοδο των επιτοκίων, και έχετε μια πολύ κακή... συνταγή.

To άλλο ερώτημα είναι κατά πόσον η Σοφοκλέους μπορεί να αντισταθεί αποτελεσματικά στο ενδεχόμενο μιας ζωηρής διόρθωσης στο εξωτερικό. Κι εδώ η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική.

Λόγω μικρού μεγέθους συνολικά του μαγαζιού, αλλά και της εμπορευσιμότητας, η έξοδος (όπως άλλωστε και η είσοδος) μεγάλων ξένων επενδυτών εύκολα μπορεί να δημιουργήσει ”κατάσταση”.

Είναι, βλέπετε, στενή η… πόρτα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v