Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 2 2007

Βάρδας: Το στοίχημα του β’ τριμήνου

Η μετοχή του Βάρδα δείχνει να επηρεάζεται από την πορεία των αποτελεσμάτων της εταιρίας πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο των τίτλων της Σοφοκλέους.

Άλλωστε, είναι από τις ελάχιστες εξαιρέσεις εισηγμένων επιχειρήσεων για τις οποίες δεν υπάρχουν φήμες εξαγορών, συγχωνεύσεων, στρατηγικών εταίρων και όποιων άλλων επινοήσεων σχετικά με deals κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα στην αγορά.

Ένα πολύ καλό παράδειγμα για τον επηρεασμό της μετοχής από τα αποτελέσματα αποτελεί και η έκδοση των φετινών τριμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν από την έκδοσή τους, η μετοχή βολόδερνε γύρω στα 2,30 ευρώ, όμως μετά το +31% του τζίρου και το +45% των κερδών, εκτινάχθηκε στα 3,30 ευρώ, για να ”γυρίσει” χθες στα 2,97.

Σήμερα λοιπόν είναι δικαιολογημένο το ενδιαφέρον της αγοράς για τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, καθώς στο επίπεδο των 2,97 ευρώ η μερισματική απόδοση ανέρχεται στο πολύ ικανοποιητικό 5,1%.

Θα συνεχίσει η εισηγμένη με πολύ δυνατά αποτελέσματα και στο εξάμηνο, ανάλογα με αυτά του τριμήνου, και πόσο τελικά θα μπορούσε να επηρεαστεί η μετοχή;

Στην απάντηση του σχετικού ερωτήματος δεν φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία.

Αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο ρυθμός ανόδου των κερδών στο εξάμηνο θα είναι σαφώς χαμηλότερος από αυτόν του τριμήνου, καθώς οι αυξημένες πωλήσεις εν όψει του Πάσχα ενίσχυσαν φέτος κυρίως το πρώτο τρίμηνο και όχι το δεύτερο, όπως συνέβη πέρυσι.

Όμως, λίγοι έχουν προσέξει μια σημαντική… λεπτομέρεια. Ότι κατά το περυσινό δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της εισηγμένης είχαν διαμορφωθεί μόλις στις 224 χιλιάδες ευρώ έναντι 1 εκατ. του πρώτου περυσινού τριμήνου.

Με δεδομένο λοιπόν ότι τα κέρδη του φετινού πρώτου τριμήνου είχαν ανέλθει στο 1,49 εκατ. ευρώ, διαμορφώνονται οι συνθήκες για την επίτευξη ποσοστιαίας αύξησης κερδών στο εξάμηνο ανάλογης ή και ανώτερης με αυτή του πρώτου τριμήνου.

Κοντός ψαλμός αλληλούια…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v