Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 23 2015

Το τέλος ΑΠΕ και οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα... αυτονόητα

Το τέλος ΑΠΕ και οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα... αυτονόητα

Ως «ισοπαλία» θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το αποτέλεσμα, μετά τις αποφάσεις που εξέδωσε το ΣτΕ για το τέλος ΕΤΜΕΑΡ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, μετά από αντίστοιχες προσφυγές, έκρινε τη νομιμότητα επιβολής του ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού με τη μορφή τέλους στους καταναλωτές και στους αυτοπαραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας.

Οι δεύτεροι δικαιώθηκαν, όπως εξάλλου ήταν αναμενόμενο. Το Δικαστήριο έκρινε ότι κακώς τους επιβάλλεται να πληρώνουν το τέλος για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν και καταναλώνουν στις εγκαταστάσεις τους από μονάδες οι οποίες, με βάση την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, χαρακτηρίζονται ως Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λόγω του υψηλού βαθμού απόδοσης. Κανονικά δηλαδή θα έπρεπε να επιδοτούνται και όχι να «τιμωρούνται» με το τέλος.

Αντιθέτως, το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή καταναλωτών που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση που όριζε τις επιβαρύνσεις του ΕΤΜΕΑΡ για τους πελάτες οικιακής χρήσης. Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν συγκεκριμένα ότι το τέλος αυτό έχει τα χαρακτηριστικά φόρου. Άρα, η επιβολή του θα έπρεπε να προβλέπεται σε νόμο και όχι με απλή απόφαση της διοίκησης.

Έτσι οι παραγωγοί ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά, αιολικά κ.λπ., οι οποίοι ωφελούνται πρωτίστως από το τέλος, δεν έχουν να ανησυχούν για μια πιθανή διακοπή της χρηματοδότησης του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ από το ΕΤΜΕΑΡ. Όχι ότι υπήρχε πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο. Έτσι κι αλλιώς, σε όλες τις χώρες της ΕΕ εφαρμόζονται αντίστοιχοι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί, αλλού πιο δίκαιοι, αλλού πιο άδικοι. Κάτι αντίστοιχο θα εφαρμοζόταν και εδώ.

Απλώς στην Ελλάδα για κάποια αυτονόητα θα πρέπει να αποφασίζει το Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτό ισχύει περισσότερο για την επιβάρυνση με το ΕΤΜΕΑΡ, των αυτοπαραγωγών που διαθέτουν μονάδες συμπαραγωγής, οι οποίοι, ας σημειωθεί, είναι ελάχιστοι.

Εδώ και μια τετραετία έθεταν το θέμα στο υπουργείο, παίρνοντας υποσχέσεις για γρήγορη νομοθετική ρύθμιση, που όμως ποτέ δεν ερχόταν. Έτσι θα έπρεπε να ασχοληθεί το ΣτΕ και να αποφασίσει με βάση την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v