Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 14 2007

Βιοχάλκο: ”Ξυπνούν τα φαντάσματα” του παρελθόντος

Μετά την πρόσφατη ”διόρθωση” των τιμών στη Σοφοκλέους, το μόνο που μας… λείπει για τη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος είναι η επιστροφή των μηνών από την περίοδο 1999 - 2000.

Και δυστυχώς αφορμή για κάτι τέτοιο δεν δίνουν μόνο κάτι ”σαπάκια της άκρας περιφέρειας” αλλά και ο σπουδαιότερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας, ο όμιλος Βιοχάλκο.

Κατά τη διετία 1999 - 2000, λοιπόν, οι θυγατρικές της Βιοχάλκο είχαν προχωρήσει σε πολύ μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου -”το σήκωνε” άλλωστε η εποχή-, προβλέποντας εκτίναξη των κερδών τους κατά τα χρόνια που θα ακολουθούσαν.

Προσέξτε όμως μια σημαντική λεπτομέρεια: στις τόσο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου οι βασικοί μέτοχοι δεν έβαλαν ούτε δραχμή, καθώς η μητρική του ομίλου (Βιοχάλκο) προχώρησε μεν σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου (προς 11.000 παλαιές ελληνικές δραχμές το κομμάτι), αλλά η έκδοση αυτή καλύφθηκε από τρίτους…

Έκτοτε, και με εξαίρεση τη Σιδενόρ, σχεδόν όλες οι εταιρίες του ομίλου όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν στις φιλόδοξες ανοδικές τους προβλέψεις, αλλά υποχρεώθηκαν και σε δραστική μείωση των επιδόσεών τους, με ανάλογα μεγάλη υποχώρηση των τιμών τους στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Επί τόσα χρόνια οι περισσότερες μετοχές του ομίλου ήταν σαν να μην υπήρχαν…

Και φτάνουμε στη φετινή χρονιά, όπου ο όμιλος επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο. Με νέα φιλόδοξα σχέδια, με νέες υποσχέσεις για ανοδική πορεία, σε μια περίοδο όπου το χρηματιστηριακό κλίμα ήταν ”θερμότερο” και η κατάσταση στον κλάδο της μεταλλουργίας βελτιωμένη.

Αυτή τη φορά δεν έγιναν αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά placements.

Συγκεκριμένα, η Βιοχάλκο πούλησε:

1) Φέτος, το 17,7% της Χαλκόρ.

2) Κατά το τελευταίο δεκάμηνο, το 26% της Σιδενόρ μέσω δύο placements (ένα φέτος όπου ”χώθηκε” περισσότερο από 6% και ένα άλλο του Νοεμβρίου που αφορούσε σε ένα ακόμη 19,9% της ίδιας θυγατρικής).

3) Κάποια μικρότερα ποσοστά της ΕΛΒΑΛ, ενώ και η θυγατρική Σιδενόρ ”αδυνάτισε” αρκετές φορές τη θέση της στα θυγατρικά Σωληνουργεία Κορίνθου (πρέπει αθροιστικά να πουλήθηκε πάνω από το 5% του συνόλου των μετοχών).

Πού είναι το πρόβλημα θα πείτε, αφού οι κερδοφορίες των εισηγμένων βαδίζουν προς τα πάνω και οι προοπτικές τους διαγράφονται θετικές.

Στο ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο η μετοχική συμπεριφορά του ομίλου θυμίζει ”άκρα περιφέρεια”.

Η ίδια η Βιοχάλκο (η ”ναυαρχίδα”) έχει απολέσει σχεδόν 23%.

Η ΕΛΒΑΛ έχει χάσει γύρω στο 29% της αξίας της.

Η Χαλκόρ μετράει ζημίες κοντά στο 31%, βρισκόμενη λίγο πάνω από τα 4 ευρώ και 20% χαμηλότερα από το φετινό placement.

Η Σιδενόρ έχει χάσει περίπου 20% το τελευταίο τρίμηνο, στα 12,18 ευρώ, όταν το φετινό placement πήγε στους ξένους προς 16 ευρώ το κομμάτι (το περυσινό είχε πάει προς 6,5 ευρώ).

Ύστερα από όλα αυτά, ο εισηγμένος όμιλος θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν και τι ”τρέχει”, γιατί διαφορετικά το κλίμα καχυποψίας θα συνεχίσει να υπάρχει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v