Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 24 2016

Το βουνό των χρεών και οι συγκρίσεις που... τρομάζουν

Το βουνό των χρεών και οι συγκρίσεις που... τρομάζουν

Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης και η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) από το 2011 έως σήμερα υποχωρεί κάθε χρόνο κατά περίπου 1,5%-2,5%, η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει μια από τις περισσότερο δανεισμένες οικονομίες της Ευρωζώνης!

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ που επεξεργάστηκε η κυπριακή ιστοσελίδα Stockwatch, το υπόλοιπο των δανείων προς τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη αντιστοιχούσε τον περασμένο Ιούνιο στο 51,44% του ΑΕΠ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό της Ελλάδας ήταν 60,10% (υψηλότερες επιδόσεις για Κύπρο με 119,8%, Λουξεμβούργο με 80,5%, Ολλανδία με 66,7% και Ισπανία με 66,4%).

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η απόκλιση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια. Έτσι, στη ζώνη του ευρώ ανέρχονταν τον περασμένο Ιούνιο στο 41,4% του ΑΕΠ και στη χώρα μας στο 51,1%! Μόνο η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Μάλτα είχαν υψηλότερες επιδόσεις από την Ελλάδα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία ήταν μόλις 30,5%.

Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι πως οι δυσμενείς επιδόσεις της Ελλάδας δεν οφείλονται μόνο στην έντονη πιστωτική επέκταση της περιόδου 2002-2007, αλλά και στο γεγονός ότι από το 2008 έως σήμερα το ΑΕΠ της χώρας έχει υποχωρήσει περίπου κατά 25%.

Μια δεύτερη διαπίστωση είναι πως στις πλείστες χώρες της Ευρωζώνης υπάρχει μεγάλη εξάρτηση των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό (η αντίστοιχη επίδοση στις ΗΠΑ είναι πολύ χαμηλότερη), γεγονός που δείχνει το πόσο θα δυσκολεύονται στο μέλλον οι εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου να δανείζονται από τις τράπεζες.

Ή αλλιώς το πόσο χρειάζεται η ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Και αν αυτό αφορά ολόκληρη Ευρωζώνη, ας φανταστούμε πόσο πιο αναγκαίο είναι για την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v