ΜΑΞΙΜΟΥ: Τελειωμό δεν έχουν οι πονοκέφαλοι. Διότι δεν είναι μόνο τα Τέμπη εντός. Είναι και το μεγάλο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ... εκτός, καθότι το κυνηγάει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και το επανέφερε στην (πανευρωπαϊκή) επικαιρότητα το Politico, κάνοντας το... εξώφυλλο στο περιοδικό του με τον τίτλο «The big fat Greek plot to defraud the EU».
Αν σας φαίνεται ότι ο τίτλος αφήνει υπόνοιες ότι οι επιχορηγήσεις σε δήθεν αγρότες δεν αφορούσαν κάτι μικροαπατεώνες αλλά μια οργανωμένη διαχρονική κατάσταση με συνενόχους εντός του οργανισμού, πιθανώς και σε πιο υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, μάλλον δεν κάνετε λάθος.
Οπως μπορείτε να διαβάσετε και στο θέμα που κάναμε χθες, τέτοιες υπόνοιες διατρέχουν όλο το κείμενο, στο οποίο «αγγίζονται» όχι ένας, ούτε δύο, αλλά τρεις υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο νυν υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο «έλα τώρα πίσω αρκετά μας έλειψες» πρώην υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφιστάμενος υπουργός Κώστας Τσιάρας.
ΜΑΞΙΜΟΥ ΙΙ: Κι από πίσω, μετά το εντός και εκτός, έρχεται το επί τα αυτά, δηλαδή το διαχρονικό θέμα των υποκλοπών. Δεν είναι μόνο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Νάσος Κουκάκης ζητούν να ξανανοίξει η υπόθεση για εκείνη την κάρτα του κρεοπώλη που πλήρωνε για τα «μολυσματικά» SMS (απόλυτα λογικό αφού η ΕΤΕ τούς δήλωσε ότι κανείς δεν θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει χωρίς να έχει και το pin του), είναι και η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί για το θέμα στην κοινή γνώμη.
Σύμφωνα με τη χθεσινή έρευνα της Metron Analysis (την οποία αξίζει να διαβάσετε εδώ, διότι δείχνει την κάκιστη άποψη που έχει η κοινή γνώμη για διάφορους θεσμούς περιλαμβανομένων και των μίντια) περίπου όσοι βλέπουν συγκάλυψη για τα Τέμπη, δηλαδή πάνω από 7 στους 10 πολίτες, έχουν την ίδια άποψη και για το θέμα των υποκλοπών, ενώ η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη (την οποία μονίμως επικαλείται η κυβέρνηση, ορισμένες φορές με άστοχο τρόπο), έχει κατρακυλήσει στα... τάρταρα.
Σε όσους έχουν μια στοιχειώδη γνώση των υπόγειων κοινωνικών διεργασιών που απεικονίζουν τέτοιου είδους ευρήματα, αναμφίβολα η κατάσταση τείνει να γίνει πολιτικά επικίνδυνη.
Κι όχι μόνο για την κυβέρνηση.
ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ: Αναβιώνει, σε κάθε ευκαιρία, η κόντρα των πάλαι ποτέ αγαπημένων συνοδοιπόρων στο κόμμα «ΠΑΤΡΙΔΑ» Αφροδίτης Λατινοπούλου και Κωνσταντίνου Μπογδάνου.
Τελευταία αφορμή η τραγωδία των Τεμπών και η σχετική τοποθέτηση της επικεφαλής της Φωνής Λογικής. Στην επισήμανση της δημοσιογράφου (στο Star Κεντρικής Ελλάδος) ότι η «συγκάλυψη» αποτελεί βαριά κατηγορία, η κυρία Λατινοπούλου ανέφερε ότι δεν μίλησε για κάτι τέτοιο και έκανε λόγο για «τραγικούς χειρισμούς που δίνουν λαβές για να πιστεύει ο κόσμος ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης».
Ευκαιρία βρήκε ο κ. Μπογδάνος να εγκαλέσει τη Θεσσαλονικιά ευρωβουλευτή ότι το κόμμα της «δεν είναι τίποτα άλλο από το μακρύ χέρι, το εξαπτέρυγο και το δεκανίκι του συστήματος του μητσοτακισμού, της κυβέρνησης και των ολιγαρχών».
Πώς το διαχειρίστηκε η κυρία Λατινοπούλου; Δεν απάντησε ευθέως στον επικριτή της, αλλά βγήκε στην επόμενη συνέντευξη (χθες στο Mega) σε… ορθή επανάληψη. Όπως είπε, η ίδια ανήκει στους 8 από τους 10 Έλληνες που πιστεύουν ότι οι τραγικοί χειρισμοί της κυβέρνησης έγιναν γιατί η κυβέρνηση προσπάθησε να το συγκαλύψει.
Και ούτε γάτα ούτε ζημιά…
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (του Αχιλλέα): Πληθαίνουν οι φωνές εντός ΝΔ που κρατούν αποστάσεις από τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και εκφράζουν -εκ των υστέρων πάντως- τη διαφωνία τους για τη συμμετοχή του στα γαλάζια ψηφοδέλτια το 2023.
«Εάν δεν είχε κατέβει ο Καραμανλής για υποψήφιος βουλευτής ξανά, μπορεί να ήταν λιγότερη η ένταση και οι εσφαλμένες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν περί δήθεν συγκάλυψης», τόνισε ο βουλευτής της κυβερνώσας παράταξης Γιάννης Λοβέρδος (στα Παραπολιτικά).
Ουσιαστικά είπε δημοσίως αυτό που συζητούν μεταξύ τους πολλοί συνάδελφοί του. Προηγήθηκαν βέβαια οι μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις για την απόδοση δικαιοσύνης στην τραγωδία των Τεμπών.
Και επαναπροσδιόρισαν τις πολιτικές εκτιμήσεις…
ΝΕΡΟ: Ακόμα ένας πόλεμος για το πολύτιμο αγαθό, νομικός αυτή τη φορά, θα διεξαχθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας σήμερα. Κι αυτό καθώς συνδικαλιστές έχουν προσφύγει και ζητούν κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), παρότι αυτή εισάγει καινοτόμες ρυθμίσεις που θωρακίζουν τους καταναλωτές αλλά και διασφαλίζουν την ορθότερη διαχείριση.
Παρατηρητές της αγοράς σημειώνουν σειρά από θετικά μέτρα που εισάγει η υπουργική απόφαση. Όπως ότι βάζει φρένο σε αυθαίρετες αυξήσεις, καθώς ορίζει ότι δεν μπορούν να υπερβαίνουν τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ενώ προβλέπει ειδικά τιμολόγια για κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, πολύτεκνες οικογένειες και δημόσιες κοινωνικές υποδομές.
Στις κρίσιμες ρυθμίσεις περιλαμβάνεται, επίσης, η υποχρεωτική καταμέτρηση της κατανάλωσης τουλάχιστον τρεις φορές ετησίως, προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα τυχόν διαρροές και να προλαμβάνονται υπερβολικές χρεώσεις σε καταναλωτές. Εισάγονται, παράλληλα, μηχανισμοί για την αποζημίωση των καταναλωτών σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται υπερβολική κατανάλωση λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Εξίσου σημαντική θεωρείται η υιοθέτηση της λογικής «ο ρυπαίνων πληρώνει», όσον αφορά την κατανάλωση νερού. Πρακτικά προβλέπεται εποχική τιμολόγηση προκειμένου η αυξημένη κατανάλωση το καλοκαίρι σε τουριστικές περιοχές να μην επιβαρύνει δυσανάλογα τους μόνιμους κατοίκους.
Προβλέπονται τα προφανή, θα σημειώσουμε, ωστόσο το θέμα έφτασε εντέλει στο ανώτατο δικαστήριο…
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: H χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα μεταθέσει κατά ένα εξάμηνο (για το μέσο του 2026) την έναρξη της εμπορικής διάθεσης μειγμάτων χαλκού-χρυσού στη μονάδα των Σκουριών (Χαλκιδική) αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα των συνεπειών από την έλλειψη εργατικών χεριών στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο.
«Πρόκειται για πρόβλημα που αφορά όλο τον κλάδο σε ολόκληρη τη χώρα. Μεγάλοι όμιλοι αναγκάζονται να φέρουν εργαζόμενους από την Αίγυπτο», υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, ενώ η «Ελληνικός Χρυσός» έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε 17 δημόσιες εκδηλώσεις προκειμένου να συγκεντρώσει το απαιτούμενο προσωπικό, χωρίς να το έχει καταφέρει πλήρως.
Πάντως, στόχος της εταιρείας είναι να μη «χαθεί» το 2026, και ειδικότερα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο να πιαστούν οι στόχοι που είχαν προγραμματιστεί για ολόκληρη τη χρονιά. Για να γίνει αυτό, θα έχει ήδη συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος μεταλλευμάτων προς επεξεργασία, πριν τεθεί σε λειτουργία η μονάδα των Σκουριών.
ΜΠΡΟΥΜΙΔΗΣ: Για τη συναισθηματική φόρτιση που τον συνοδεύει, καθώς τον Απρίλιο ολοκληρώνει το ταξίδι του στη Vodafone, μίλησε χθες ο Χάρης Μπρουμίδης, CEO της Vodafone Ελλάδος, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τα χρόνια συνεργασίας και την προσωπική ανάπτυξη που έζησε μέσα από τις εμπειρίες του στην εταιρεία.
«Προφανώς, υπάρχει φόρτιση όταν αποχωρείς από μια εταιρεία και από ανθρώπους που συνεργάστηκες τόσο στενά», δήλωσε ο Χ. Μπρουμίδης στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους.
«Η Vodafone υπήρξε όχι μόνο μια επαγγελματική πορεία, αλλά και ένα κομμάτι της προσωπικής μου ανάπτυξης. Οι συνάδελφοί μου, η ομάδα μου, όλοι εκείνοι που συνεργαστήκαμε, διαμόρφωσαν το ποιος είμαι σήμερα. Εννοείται πως αυτό με έχει επηρεάσει και με έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο και επαγγελματία», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη μετάβαση του Αχιλλέα Κανάρη στη θέση του επόμενου CEO, ο κ. Μπρουμίδης εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του για την πορεία της εταιρείας, υπογραμμίζοντας ότι η Vodafone βρίσκεται σε καλά χέρια. «Η εταιρεία είναι έτοιμη να ανέβει σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη και να συνεχίσει το έργο της», τόνισε με σιγουριά.
«Είναι λογικό να έχεις μικτές συναισθηματικές αντιδράσεις. Χάνεις ανθρώπους, αλλά από την άλλη, νέες ευκαιρίες και προκλήσεις ανοίγονται μπροστά σου. Αυτό προκαλεί ενθουσιασμό, γιατί το νέο, το άγνωστο, είναι αυτό που μας παρακινεί να προχωρήσουμε μπροστά», συμπλήρωσε.
«Το νέο πάντα εμπνέει και το μέλλον είναι γεμάτο αναπάντεχες εκπλήξεις», κατέληξε.
NN HELLAS: Επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 60 εκατ. ευρώ, πήραν οι Ολλανδοί από την εν Ελλάδι θυγατρική τους κατά την περσινή χρονιά.
Το 2022 η NN Hellas απορρόφησε τη Metlife. Τα total assets της ανέρχονταν στο τέλος του 2023 σε 4,3 δισ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια σε 352,3 εκατ. ευρώ.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Επιτέλους η ελληνική αγορά έπιασε μια έστω μικρή υπεραπόδοση χθες, σε σχέση με τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, ενισχυμένη από την Πειραιώς (καθώς φαίνεται να κλείνει το deal για την Εθνική Ασφαλιστική), από την επιτυχία του IPO της Τιτάν America και από άλλες μετοχές, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν πιεστεί χωρίς λόγο (όπως η ΔΕΗ) τις προηγούμενες ημέρες.
Οι αγορές φοβήθηκαν πολύ τους δασμούς (διότι μάλλον δεν έχουν «διαβάσει» αρκετά καλά το… ψυχογράφημα του Τραμπ, θέμα στο οποίο θα επανέλθουμε προσεχώς), ενώ η ελληνική αγορά έπεσε διότι, όταν τα ξένα χρηματιστήρια φταρνίζονται, εδώ παθαίνουμε γρίπη.
ΟΜΟΛΟΓΑ-ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Αυτό που πρέπει να φοβούνται περισσότερο οι αγορές το εντόπισε προ ημερών ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ και το είπε ξεκάθαρα: «Δεν με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα επιτόκια της Fed, με ενδιαφέρει να πέσουν τα επιτόκια στα κρατικά ομόλογα».
Γιατί το είπε ο επιτυχημένος διαχειριστής hedge fund που τώρα έγινε υπουργός; Επειδή υπάρχει το παράδοξο φαινόμενο που σας έχουμε αναφέρει συχνά, να πέφτουν μεν τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, αλλά να μην κινούνται αντίστοιχα τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων και άλλων βασικών εργαλείων της αγοράς, όπως των ενυπόθηκων δανείων στέγασης.
Τι εννοεί; Ότι το κόστος δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου (και όχι μόνο, ρίξτε μια ματιά και στο βρετανικό 10ετές) φανερώνει πως οι επενδυτές, βλέποντας το ύψος του ελλείμματος, τον ρυθμό αύξησης του χρέους, αλλά και κρυφοκοιτάζοντας τον πληθωρισμό, ζητούν υψηλότερες αποδόσεις για τον -όχι και τόσο- μηδενικό κίνδυνο που αναλαμβάνουν.
Κι ότι τα επιτόκια στην αγορά ομολόγων (που θεωρείται η πιο σοφιστικέ) επηρεάζουν τα λοιπά επιτόκια, μπλοκάροντας σε μεγάλο βαθμό το θετικό αποτέλεσμα της μείωσης βασικών επιτοκίων από τη Fed.
Γι' αυτό και ο Τραμπ, με την απόλυτη συμφωνία του Μπέσεντ, όπως έχει φανεί από τις δηλώσεις του, έχει… ξαμολήσει τον Ελον Μασκ να «κουρεύει» ό,τι δαπάνη προλαβαίνει, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Μέρισμα 20 εκατ. ευρώ έλαβε στα τέλη της περσινής χρονιάς η τράπεζα από τη θυγατρική «Πειραιώς Agency Solutions», εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών διανομής ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών προϊόντων.
Με δεδομένο ότι τα προ φόρων κέρδη του 2023 ανέρχονταν σε 4,8 εκατ. ευρώ, το μέρισμα δόθηκε με διανομή και των «κερδών εις νέον» (παλαιοτέρων χρήσεων) της μεσιτικής.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2023 η Πειραιώς Agency Solutions είχε ταμείο 25 εκατ. ευρώ.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Οι αναλυτές βρήκαν λογική και αξία στην κίνηση της τράπεζας να διεκδικήσει την Εθνική Ασφαλιστική. Οι επενδυτές την επιβράβευσαν με άνοδο 3,8%, στα 4,4 ευρώ, σε μια συνεδρίαση όπου άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 19 εκατ. ευρώ.
Στο υψηλό ημέρας το κλείσιμο. Στα 4,48 ευρώ το υψηλό από τα τέλη Ιανουαρίου.
ΕΚΤΕΡ: Τα υψηλά του περασμένου Ιουλίου (2,25 ευρώ) βλέπει κατάματα η μετοχή της κατασκευαστικής. Προερχόμενη από δύο ανοδικές συνεδριάσεις, χθες εκτινάχθηκε στο 1,98 ευρώ (+12,12%) ανεβάζοντας τα τριήμερα κέρδη στο 21%.
Αξιοσημείωτο ότι χθες άλλαξαν χέρια 293 χιλιάδες τεμάχια, όγκος που δεν εντοπίσαμε να έχει ξαναϋπάρξει τους τελευταίους (πολλούς) μήνες.
Η διοίκηση της κατασκευαστικής έχει δηλωμένο στόχο τη λήψη πτυχίου 7ης τάξης, ενώ πρόσφατα απορρόφησε την «Ενεργειακός Κόμβος».
ΔΕH: Ακόμα ένα blue chip που έκλεισε στο υψηλό ημέρας, αλλά παράλληλα πέτυχε και ρεκόρ 15ετίας.
Η μετοχή της επιχείρησης αναρριχήθηκε χθες στα 13,35 ευρώ ή 2,49% υψηλότερα, με τζίρο 10,58 εκατ. Καταγράφηκε κι ένα πακέτο, αξίας 4,29 εκατ. ευρώ, το οποίο πέρασε στα 13,33 ευρώ.
Ο τίτλος περιλαμβάνεται στη χρυσή πεντάδα της Axia, η οποία δίνει τιμή-στόχο τα 22,6 ευρώ.
COCA COLA: Εκτίναξη για τη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση μετοχή (που πλέον ανέρχεται στα 13,25 δισ. ευρώ).
Ο τίτλος είχε πιεστεί στην αρχή της χρονιάς, υποχωρώντας έως τα 32,22 ευρώ στα μέσα Ιανουαρίου. Εκτοτε, αντέδρασε με αποτέλεσμα μετά και το χθεσινό κλείσιμο να καταγράφει κέρδη 10%.
Όπως έγραψε πρόσφατα το Euro2day.gr, οι αναλυτές εμφανίζονται για ακόμη μια χρονιά θετικοί για τον τίτλο, αν και το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι χαμηλό, δεδομένου ότι η μέση τιμή-στόχος τίθεται στα 38,4 ευρώ.