LAMDA: Στην αναζήτηση manager που θα αναλάβει την κατασκευαστική φάση του Ελληνικού στρέφεται η διοίκηση της Lamda Development, αναγνωρίζοντας πως υπάρχουν προβλήματα στην εκτέλεση αλλά και στο κόστος του project, τουλάχιστον για την α’ φάση επενδύσεων.
Το στέλεχος που αναζητείται ωστόσο (καθώς ήδη υπάρχουν στελέχη μηχανικοί για αυτή τη δουλειά) φαίνεται πως αφορά σε υψηλόβαθμη θέση, σχεδόν ισόβαθμη με τον CEO του όλου project Οδυσσέα Αθανασίου (φωτ.), γεγονός που εφόσον επαληθευτεί, θα επιβεβαιώσει τη βαρύτητα αυτής της πλευράς του εγχειρήματος, για διοίκηση αλλά και βασικό μέτοχο.
Είναι ήδη επιβεβαιωμένες οι καθυστερήσεις κατασκευής στο πρώτο μεγάλο οικιστικό συγκρότημα του Πύργου Κατοικιών στη Μαρίνα, όπου η Lamda πιθανώς θα υποχρεωθεί να πληρώσει ρήτρες στους αγοραστές διαμερισμάτων (δύσκολα, δε, θα τα βγάλει πέρα με τον κολοσσό της Bouygues σε πιθανή διεκδίκηση reclaim για τις καθυστερήσεις).
Ίσως, όμως, το σοβαρότερο ζήτημα να αφορά στις εμπορικές αναπτύξεις που από 400-500 εκατ. ευρώ έφτασαν να κοστίζουν πάνω από 1 δισ. ευρώ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση όχι την εκτέλεσή τους (η Lamda έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση), αλλά τη μελλοντική απόδοση για τους μισθωτές.
Όλες οι παραπάνω πληροφορίες της στήλης έρχονται δε στη χρονική συγκυρία όπου στρατηγικοί επενδυτές της μετοχής, όπως το κοινοπρακτικό επενδυτικό σχήμα των επιχειρηματιών Πάνου Γερμανού - Βασίλη Κάτσου προέβησαν χθες σε πωλήσεις μετοχών, δηλώντας ωστόσο πίστη στο project, στο οποίο διατηρεί ακόμα το 6,74%.
LAMDA ΙΙ: Στην τιμή που πούλησαν τμήμα της συμμετοχής τους οι Πάνος Γερμανός και Βασίλης Κάτσος οπισθοδρόμησε η μετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση.
Το κλείσιμο σηματοδοτεί πτώση 2,72%, ενώ εξαιτίας και των πακέτων οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 42 εκατ. ευρώ.
Το μεγάλο πακέτο των 4 εκατομμυρίων μετοχών, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρασε από την JP Morgan σε funds. Ακολούθησαν στο τέλος της συνεδρίασης δύο ακόμα (ένα για 1,25 εκατομμύρια μετοχές και ένα για 500.000 μετοχές), τα οποία πέρασαν από μεγάλη ελληνική χρηματιστηριακή εταιρεία (τη Euroxx λένε οι πηγές μας), με αγοραστές τρία ξένα funds.
Το πιο σημαντικό όμως για τη μετοχή, δεδομένης και της ανόδου που έχει καταγράψει το ελληνικό χρηματιστήριο, είναι ότι βρίσκεται περίπου εκεί που βρισκόταν και πριν τρία χρόνια, παρά και το ντιλ με τον μεγαλοεφοπλιστή Προκοπίου! Οταν στο ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης έχει γράψει άνοδο περίπου 80%.
Ενθαρρυντικό λοιπόν ότι υπάρχουν, όπως φάνηκε χθες, πρόθυμοι -και μεγάλοι- αγοραστές.
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ-ΣΥΡΙΖΑ: Πυροβολεί την κυβέρνηση για το κράτος δικαίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά τα σκάγια βρίσκουν και τον… ΣΥΡΙΖΑ.
Προσέξτε διατύπωση σε πρόσφατη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη: «Δεν μπορεί να έχουμε μια κυβέρνηση που έλεγε ότι θα επουλώσει τα τραύματα στους θεσμούς που προκάλεσαν ο Τσίπρας με τον Καμμένο και σήμερα να κάνει τα ίδια και χειρότερα. Σκάνδαλα και συγκαλύψεις».
Μήπως να πάψουν να ονειρεύονται «κυβερνητική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων» (δηλαδή των ιδίων με το ΠΑΣΟΚ) εκεί στην Κουμουνδούρου;
Πόσο πιο καθαρά να το πει το «όχι» η Χαριλάου Τρικούπη;
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Για τα της Δικαιοσύνης και των θεσμών θα τα πει αναλυτικά ο πρόεδρος Νίκος αύριο το απόγευμα, σε εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχουν νομικοί. Με πρώτο τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό.
Όπως λένε συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και δυόμισι μήνες…), δεν θα παρεκκλίνει της διπλής κριτικής προς τη σημερινή κυβέρνηση και «την κυβέρνηση Τσίπρα».
Όπως μαθαίνουμε μάλιστα, σιγά σιγά θα αναφέρεται όλο και πιο συχνά (αρνητικά, φυσικά) στον πρώην πρωθυπουργό, επειδή βλέπει σημάδια επιστροφής του στην κεντρική πολιτική σκηνή, οπότε επιλέγει να χτυπήσει προληπτικά.
Όχι άμεσα δηλαδή, αλλά… πριν πεινάσει μαγειρεύει. Τώρα, τι φαγητό θα φτιάξει, θα το δούμε…
ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ: Το τριήμερο νίκησε την πρόταση μομφής. Οριστικά λοιπόν, όπως μαθαίνουμε, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση «μετά την επόμενη Τετάρτη», δηλαδή μετά την Καθαρά Δευτέρα, και σε καμία περίπτωση «την ερχόμενη Πέμπτη», που θα βγει το βασικό πόρισμα για την τραγωδία στα Τέμπη.
Εάν προέβαινε σ' αυτή την κίνηση την Πέμπτη ή την Παρασκευή (όπως έλεγαν αρχικά κάποιοι θερμόαιμοι της αντιπολίτευσης), θα είχαμε το παράδοξο να διεξάγεται στη Βουλή η κορυφαία τριήμερη διαδικασία και να την έπαιρναν χαμπάρι μόνο οι βουλευτές, τα κομματικά στελέχη και οι δημοσιογράφοι. Η κοινωνία, φυσικά, θα… πετούσε αετό, στην κυριολεξία.
Γιατί όχι την Τρίτη, δηλαδή την επομένη της Καθαράς Δευτέρας; Διότι έχει ήδη προγραμματιστεί η ειδική συνεδρίαση της Βουλής για τη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής κατά του υπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου.
Έτσι κι αλλιώς, από την Πέμπτη και μετά -βοηθούσης και της Προανακριτικής - το πολιτικό θερμόμετρο θα είναι κάθε μέρα κόκκινο.
Κι όποιος αντέξει.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ: Όσα συμβαίνουν τελευταία στη διεθνή διπλωματία δεν θα μπορούσε να τα προβλέψει ούτε... μετρ του σουρεαλισμού. Ας δούμε -μόνο- τα χθεσινά γεγονότα.
- Στην ψηφοφορία που έγινε στον ΟΗΕ για την επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία υιοθετήθηκε ψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας και της εδαφικής της ακεραιότητας, χαρακτηρίζοντας επιτιθέμενη τη Ρωσία.
Δεκαοκτώ χώρες ψήφισαν αρνητικά. Ανάμεσά τους προφανώς η Ρωσία, κάποιοι δορυφόροι της, η Βόρεια Κορέα, οι… Ηνωμένες Πολιτείες, η Ουγγαρία, αλλά και το Ισραήλ! Προσέξτε το αυτό, δεν απείχαν όπως συνέβη με άλλες 65 χώρες, ψήφισαν αρνητικά. To... Ιράν, όμως, έκανε αποχή.
Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκε και η… Τουρκία, η οποία βεβαίως συνεχίζει να κατέχει μεγάλο μέρος της Κύπρου.
Σημειώστε επίσης ότι οι μεγάλες χώρες του Παγκόσμιου Νότου (και των BRICS) προτίμησαν να απέχουν: Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική. Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες της ΕΕ πλην Ουγγαρίας, ψήφισαν υπέρ.
- Στη Γερμανία, ο επερχόμενος καγκελάριος Φρίντριχ Μέρτς υπεραμύνθηκε με πάθος της «διεθνούς τάξης, στηριγμένης σε κανόνες», του δίκαιου αγώνα της Ουκρανίας κ.λπ., αλλά δεν παρέλειψε να δηλώσει πως θα βρει τρόπο να επισκεφθεί τη χώρα χωρίς να συλληφθεί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου.
Κατά του οποίου (όπως και του Πούτιν) υπάρχει ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο!
Η -όχι και τόσο ασήμαντη- λεπτομέρεια είναι ότι, αντίθετα με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, αλλά και το Ισραήλ, η Γερμανία (όπως και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) έχουν αποδεχτεί τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, ενώ είναι και βασικοί χρηματοδότες της λειτουργίας του.
Ορθώς λοιπόν το ίδιο το δικαστήριο επενέβη χθες, δηλώνοντας ότι, βάσει της καταστατικής συμφωνίας της Ρώμης, «η επιβολή των αποφάσεων του Δικαστηρίου είναι υποχρεωτική» και η αξιοπιστία τους δεν καθορίζεται μονομερώς από τα κράτη.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΙΙ: Χθες, επίσης, ο πρόεδρος Τραμπ έβγαλε νέο φιρμάνι στο Truth Social, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα πάνε πολύ καλά, ότι θα πάρει τις συμφωνίες αποπληρωμής που θέλει ο ίδιος από την Ουκρανία (για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της) και ότι ετοιμάζει μεγάλες συναλλαγές οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.
Ακριβώς την ίδια μέρα που οι Ευρωπαίοι, μέσω Κάγια Κάλας, ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους για νέο πακέτο κυρώσεων (το… 16ο) κατά της Ρωσίας.
Μην απορήσετε και πολύ, εδώ που φτάσαμε, αν τελικά οι Αμερικανοί αγοράζουν φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία και το πουλούν με κέρδος στους Ευρωπαίους, που είναι… δίπλα της. Και όχι, δεν κάνουμε πλάκα. Έχουν ήδη πέσει ιδέες, από τον Νοέμβριο, για εξαγορά του αγωγού Nordstream από αμερικανικά συμφέροντα.
Υ.Γ.: Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι που, προκειμένου να μην παραδεχτούν ότι η περιπέτεια με τον πόλεμο στην Ουκρανία εξελίχθηκε σε φιάσκο, μιλούν ακατάσχετα για... ιδεαλισμό στις διεθνείς σχέσεις. Ούτε υπήρξε ούτε πρόκειται να υπάρξει για πολύ καιρό ακόμη. Πολύ πριν εμφανιστεί ο Τραμπ, υπήρχε η φράση που αποδίδεται στον Χένρι Κίσινγκερ: «Είναι επικίνδυνο να είναι κάποιος εχθρός των ΗΠΑ, αλλά μοιραίο να είναι φίλος τους».
SSM: Από χθες το μεσημεράκι η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Κλαούντια Μπουχ βρίσκεται στην Αθήνα συνοδευόμενη από κλιμάκιο της εποπτικής αρχής, αλλά και από τον επικεφαλής του Single Resolution Board (SRB) Ντομινίκ Λαμπουρέ.
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη της κας Μπουχ στην Αθήνα ξεκίνησε χθες το απόγευμα στο κτίριο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με ραντεβού με τον Κωστή Χατζηδάκη. Μίλησαν για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά και για την ανάγκη ενίσχυσης του ανταγωνισμού.
Τα πιο κρίσιμα, θεωρητικά, ραντεβού θα γίνουν σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου οι δύο επικεφαλής των εποπτικών οργάνων θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και προς το μεσημέρι με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών (Φωκίωνα Καραβία, Βασίλη Ψάλτη, Χρήστο Μεγάλου, Παύλο. Μυλωνά και τη CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού).
Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η αύξηση της κερδοφορίας μέσω της διαφοροποίησης των πηγών εσόδων, η μερισματική πολιτική των επόμενων ετών και η παραγωγή νέων δανείων κυρίως στο retail χαρτοφυλάκιο. Θα τεθεί και η μείωση του DTC, χωρίς πολλά πολλά, καθώς αυτή έχει δρομολογηθεί με τα σχέδια που ανακοίνωσαν προ μηνών οι διοικήσεις των τραπεζών.
Συνολικά το σήμα που εκπέμπεται είναι… business as usual.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Μπορεί το κλίμα να είναι «ζεστό», ωστόσο καλό είναι οι επενδυτές να είναι προσεκτικοί στο τι και σε ποια τιμή αγοράζουν, ιδιαίτερα αν πρόκειται για τίτλους της λεγόμενης χαμηλής κεφαλαιοποίησης.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα τριών μετοχών (βλέπε παρατιθέμενο πίνακα) που ήδη καταγράφουν διψήφιο ποσοστό πτώσης από το πρόσφατο υψηλό τους, και μάλιστα σε ανοδικό (με εξαίρεση τη χθεσινή συνεδρίαση) χρηματιστηριακό κλίμα.
Η μετοχή της Προοδευτικής από το υψηλό της 30ής Ιανουαρίου (0,376 ευρώ) έκλεισε χθες στο 0,262 ευρώ, σημειώνοντας πτώση 30,3%. Με μικρό όγκο συναλλαγών, η Μπήτρος Συμμετοχών από το 0,77 ευρώ της 31ης Ιανουαρίου καταγράφει απώλειες 20%.
Όσο για τις Αττικές Εκδόσεις, μετά το απίστευτο ράλι που κορυφώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου, ο τίτλος βρέθηκε χθες 23,5% χαμηλότερα.
Φυσικά, οι σχετικές περιπτώσεις δεν εξαντλούνται στα παραπάνω παραδείγματα. Οπότε... το νου σας.
