ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Το γεγονός ότι ο νέος -από χθες- καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έχασε την πρώτη ψηφοφορία, με απώλειες 18 ψήφων από τα κόμματα που τον στηρίζουν, αποτελεί ηχηρό μήνυμα με πανευρωπαϊκές διαστάσεις, παρότι κατάφερε να εκλεγεί με τη δεύτερη προσπάθεια.
Απώλεια ψηφοφορίας για ανάδειξη καγκελαρίου στη Γερμανία, μετά από συμφωνία συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού, συνέβη για πρώτη φορά από… τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο!
Που σημαίνει ότι κάποιοι βουλευτές (ποιοι και από ποιο από τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού CDU/CSU και SPD παραμένει άγνωστο, λόγω μυστικής ψηφοφορίας) θεώρησαν σκόπιμο να του στείλουν μήνυμα με το… καλημέρα, μέσω της χθεσινής (προσωρινής) ψυχρολουσίας.
Δείχνοντας σε όλους ότι η νέα κυβερνητική πλειοψηφία, άρα και η θέση του καγκελάριου, είναι απρόσμενα εύθραυστη.
Στην πράξη, τον κόντυναν, σε μια περίοδο που αρκετοί στην Ευρώπη προσβλέπουν σε «ισχυρή ηγεσία» από την πλευρά της Γερμανίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα γεωπολιτικά και οικονομικά προβλήματα, όπως και οι αλλαγές στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Κρατήστε το αυτό για τη συνέχεια, διότι -όπως αντιλαμβάνεστε- τέτοια φαινόμενα δεν συμβαίνουν τυχαία στην πιο ισχυρή χώρα της Ευρώπης.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΙΙ: Προφανώς το αν οι πρόσκαιροι αποστάτες έχουν προέλευση από τα αριστερά (παρότι η ηγεσία του SPD δήλωσε πεπεισμένη ότι οι απώλειες δεν προήλθαν από το κόμμα τους) ή από τα δεξιά θα έχει σημασία για το μέλλον. Εμείς εικάζουμε βάσιμα ότι προήλθαν από τα δεξιά, κυρίως ως αντίδραση στην κατάργηση του δημοσιονομικού φρένου και στη δέσμευση του Μερτς να αυξήσει τον δανεισμό, αλλά και την ενίσχυση στην Ουκρανία.
Σε κάθε περίπτωση, ο Μερτς ξεκινά τη θητεία του αποδυναμωμένος όχι μόνο μέσα στη Βουλή αλλά και έξω απ' αυτή. Σύμφωνα με την τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση της INSA (διενεργήθηκε μεταξύ 2-5 Μαΐου), το κόμμα του έχει χάσει ήδη 4% σε σχέση με τις πρόσφατες εκλογές, δηλαδή σε λιγότερο από δυόμισι μήνες, έχοντας πλέον ποσοστό 24,5%.
Το ίδιο ποσοστό -24,5%- καταγράφει πλέον και το AfD, έχοντας αυξήσει τη δύναμή του κατά 3,7% σε σχέση με τις εκλογές και παρότι χαρακτηρίστηκε ως «ακροδεξιά εξτρεμιστική οργάνωση» από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.
Τροχοπέδη για τον νέο καγκελάριο αποτελεί και το ότι το ΑfD εμφανίζεται να έχει την υποστήριξη σύσσωμης της ηγεσίας των ΗΠΑ (Βανς, Ρούμπιο, Μασκ), που καταδίκασε ως ένδειξη «τυραννίας» τον χαρακτηρισμό του γερμανικού κόμματος -που είναι σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση- ως εξτρεμιστικής οργάνωσης.
Όλα αυτά, βέβαια, έχουν και επίδραση στις αγορές. Ο DAX έπεσε χθες αρκετά, την ώρα που έχασε την πρώτη ψηφοφορία ο Μερτς, επειδή προσβλέπει σε μια ισχυρή κυβέρνηση που θα επενδύσει σχεδόν 1 τρισ. ευρώ σε υποδομές και άμυνα, μήπως και αρχίσει να δείχνει σημεία ανάκαμψης η οικονομία.
Αλλά και οι υπόλοιπες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου θέλουν ισχυρή κυβέρνηση στη Γερμανία, για να λειτουργήσει κάπως καλύτερα ο γαλλογερμανικός άξονας, που παραδοσιακά κινεί την Ευρώπη.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Με τον Μερτς υπό την άτυπη επιτροπεία των... αποστατών του χθεσινού πρωινού, τον Εμανουέλ Μακρόν δέσμιο της εύθραυστης κυβέρνησης στη Γαλλία και τον Κιρ Στάρμερ στη Βρετανία να βλέπει τα ποσοστά του Φάρατζ να εκτοξεύονται, η Ευρώπη έχει έλλειμμα ισχυρών ηγεσιών.
Αυτό θα δυσκολέψει περαιτέρω τις επόμενες κινήσεις της στην οικονομία και την άμυνα, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση Τραμπ στις ΗΠΑ. Ο τελευταίος βλέπει τους συμμάχους του στην Ευρώπη να ενισχύονται, από τη Ρουμανία και τη Γερμανία ως τη Μεγάλη Βρετανία και την Τσεχία. Κι έχει ήδη μαζί του τη Μελόνι στην Ιταλία, τον Ορμπαν στην Ουγγαρία και τον Φίτσο στη Σλοβακία.
Παρά τις αδιάκοπες μεγαλοστομίες της Ούρσουλας, του Μακρόν και διαφόρων άλλων, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα στη σημερινή Ευρώπη.
ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Στα άδυτα των Βρυξελλών διείσδυσε -κατά πώς φαίνεται- το Google Translate ή αντίστοιχη εφαρμογή.
Ετσι, αίφνης, όποιος θέλησε να διαβάσει στα ελληνικά (αλλά και σε άλλες γλώσσες της ΕΕ) την ανακοίνωση για τον τερματισμό της εξάρτησης της Γηραιάς Ηπείρου από το ρωσικό αέριο ερχόταν αντιμέτωπος με ένα ακατάληπτο σε αρκετά σημεία κείμενο, πριν από το οποίο υπήρχε η επισήμανση: «Η σελίδα αυτή μεταφράστηκε με αυτόματη μετάφραση. Επιστροφή στην αρχική γλώσσα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για την ποιότητα και την ακρίβεια αυτής της αυτόματης μετάφρασης».
Χάθηκαν άραγε οι μεταφραστές για ένα τόσο κρίσιμο θέμα για την Ευρώπη ή κάνει περικοπές η Ούρσουλα;
ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλός ο ελληνοτουρκικός διάλογος και τα… ήρεμα νερά, αλλά μερικά πράγματα στις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας δεν έχουν αλλάξει -και το υπενθύμισε χθες ο υπουργός Άμυνας, στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της Έκθεσης DEFEA 2025.
Για ακόμη μια φορά σε διαφορετική γλώσσα απ' αυτή που χρησιμοποιούν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, ο Κερκυραίος είπε τα αυτονόητα:
«Δεν μπορεί να ξεχνάμε το θέμα της απειλής από την Τουρκία με το "casus belli". Βεβαίως συνομιλούμε με τους Τούρκους, βεβαίως συναντιόμαστε με τους Τούρκους, αλλά δεν ξεχνάμε. Δεν μπορεί να μη μνημονεύουμε όταν συναντάμε μια χώρα ότι μας έχει εκδώσει απειλή πολέμου, να παριστάνουμε ότι αυτό δεν υπάρχει».
Το ίδιο επικαλέστηκε και για το «τουρκολιβυκό μνημόνιο». Όπως είπε, «δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι υπάρχει, είναι κατά της κοινής λογικής όχι του δικαίου της θάλασσας, της απλής κοινής λογικής. Ένα μνημόνιο που περνάει πάνω από την Κρήτη σαν να μην υπήρχε… Αυτά τα πράγματα δεν αντέχουν σε κριτική. Δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι δεν υπάρχουν. Μακάρι η Τουρκία να τα βγάλει από το τραπέζι», ανέφερε.
Όχι ότι κι ο ίδιος περιμένει αλλαγή στάσης από την Άγκυρα, αλλά το (ξανα)έβαλε στο τραπέζι.
ΜΑΞΙΜΟΥ: Λίγο παλαιό αλλά έχει την αξία του. Μαθαίνουμε ότι πριν από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό του Μαρτίου και τις αλλαγές που έλαβαν χώρα και εντός του Μεγάρου Μαξίμου, τακτικός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη του πρότεινε την επιστροφή του Γρηγόρη Δημητριάδη, δεδομένης της αναντικατάστατης δουλειάς που πρόσφερε ως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού.
Μάλιστα, φέρεται να του πρότεινε τόσο τον τρόπο όσο και την αιτιολογία με την οποία θα γινόταν πράξη η… μεγάλη επιστροφή. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης ήταν απόλυτος.
Η εμφατική άρνησή του δεν σήκωνε άλλα λόγια και η προσπάθεια του συνομιλητή του έμεινε στη… μέση.
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: Η είδηση πέρασε στα ψιλά και ίσως να μην είχε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν ένα παρακλάδι του ομίλου δεν βρισκόταν στην Ελλάδα.
Ο λόγος για την International Paper, αμερικανική βιομηχανία παραγωγής κυματοειδούς χαρτονιού με έδρα το Μέμφις του Τενεσί, η οποία είναι σχετικά άγνωστη στην Ευρώπη, πόσο μάλλον στην Ελλάδα. Τον περασμένο Ιανουάριο, η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά της βρετανικής ανταγωνίστριάς της DS Smith, έναντι 6,8 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της εξαγοράς, το νέο σχήμα τώρα επικεντρώνεται στον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων. Μέρος αυτής της διαδικασίας είναι η πώληση πέντε ευρωπαϊκών εργοστασίων: τριών στη Νορμανδία (Γαλλία), ενός στην Πορτογαλία και ακόμη ενός στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.
Στην Ελλάδα η DS Smith διαθέτει τρεις εγκαταστάσεις, σε Κόρινθο, Ιεράπετρα και Θεσσαλονίκη.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Το προφίλ των ενδιαφερόμενων αγοραστών κατοικίας στο Ελληνικό, δηλαδή στις οικιστικές αναπτύξεις της γειτονιάς Little Athens και της συνδεδεμένης επένδυσης της Aura Residential (80% Λάτσης - 20% Lamda Development) περιέγραψε χθες από το βήμα του συνεδρίου ακινήτων RED Meeting Point, το στέλεχος του ομίλου Αλέξανδρος Μουλάς, εμπορικός διευθυντής στον τομέα των οικιστικών έργων.
Κατ’ αρχάς αναφέρθηκε σε συνολικά 16.000 ενδιαφερόμενους αγοραστές (σ.σ. χωρίς να διευκρινιστεί πόσοι εξ αυτών έχουν προχωρήσει σε προσύμφωνα αγοράς), που σε ποσοστό 15%-20% είναι αλλοδαποί. Το 60% των ενδιαφερομένων εξακολουθεί να προέρχεται από την εγχώρια αγορά, ενώ ποσοστό 20%-25% αφορά είτε ομογενείς είτε ελληνικά συμφέροντα που εδρεύουν στο εξωτερικό.
Σύμφωνα και πάλι με τον ίδιο, το ενδιαφέρον απόκτησης κατοικίας στο Ελληνικό σε ποσοστό 40% αφορά σε επενδυτικούς σκοπούς, ένα 30%-35% των υποψήφιων αγοραστών ενδιαφέρονται για α’ κατοικία, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό για β’ κατοικία.
ΙΛΥΔΑ: Στάση για… ανάσες αποδείχτηκε η προχθεσινή συνεδρίαση για τη μετοχή, καθώς χθες συνέχισε έντονα ανοδικά κάνοντας νέο ρεκόρ.
Το κλείσιμο βρήκε τον τίτλο στα 2,38 ευρώ ή 8,68% υψηλότερα, με συναλλαγές που ξεπέρασαν σε αξία τις 200 χιλιάδες ευρώ.
Η κίνηση στον τίτλο πυροδοτήθηκε μετά την ανακοίνωση των σημαντικά βελτιωμένων αποτελεσμάτων 2024, την περασμένη Πέμπτη. Στο διάστημα που μεσολάβησε, τα αθροιστικά κέρδη φτάνουν το 24%.
ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Αντίθετη πορεία για τη μετοχή της κατασκευαστικής. Τα αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς έδειξαν καθίζηση κερδών, κόντρα στο γενικότερο κλίμα στον κλάδο.
Ακολούθησε sell off στον τίτλο, που εντάθηκε χθες, με κλείσιμο στο 1,84 ευρώ που συνιστά πτώση 15,6%, ενώ άλλαξαν χέρια 162 χιλιάδες τεμάχια, τα περισσότερα εδώ και μήνες.
Η διήμερη πτώση μεταφράζεται σε συνολικές απώλειες άνω του 21%. Ακόμα και μετά την ισχυρή πτώση των δυο τελευταίων ημερών, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι στα 29,2 εκατ. ευρώ, με προ φόρων κέρδη μόλις 217 χιλιάδες ευρώ και ΕΒΙΤDA 1,58 εκατ. ευρώ.
Εάν θυμηθούμε μάλιστα ότι τον Απρίλιο-Μάιο είχε φτάσει μέχρι και τα 4,88 ευρώ, αντιλαμβάνεστε ότι κάποιοι κάηκαν πολύ άσχημα.
JUMBO: Οριακά κράτησε το πρόσημο στη χθεσινή συνεδρίαση η αλυσίδα, κι έτσι μπήκε στο κλαμπ των πέντε μετοχών που είχαν ανάλογη εικόνα στις τάξεις του FTSE 25.
Ρόλο φαίνεται πως έπαιξε η είδηση ότι θα φτάσει στον μακρινό Καναδά, μέσω του ισραηλινού ομίλου Fox.
Το κλείσιμο στα 27,64 ευρώ κρατά τον τίτλο σε επαφή με το υψηλό έτους των 27,94 ευρώ από τις αρχές Φεβρουαρίου.
TITAN: Στους κερδισμένους της χθεσινής συνεδρίασης η μετοχή, που από τις 14 Απριλίου κινείται σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης, μεταξύ 40,15 και 41 ευρώ.
Χθες έκλεισε στα 40,6 ευρώ, έχοντας να επιδείξει την ανοδική πορεία στα μεγέθη της αμερικανικής θυγατρικής για το πρώτο τρίμηνο.
Η Titan America μπήκε στη Wall Street με τιμή διάθεσης τα 16 δολάρια, αλλά εξαιτίας και της συγκυρίας δέχτηκε πιέσεις υποχωρώντας έως και τα 10,96 δολάρια στα μέσα Απριλίου. Χθες κινήθηκε πάνω από τα 13 δολάρια.
TITAN-ΙΔΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ: Σε δωρεάν διάθεση 199.946 ιδίων μετοχών σε στελέχη του προχώρησε ο όμιλος Titan Cement, με αποτέλεσμα το ποσοστό τους να υποχωρήσει από 5,38% σε 4,75%
Συνολικά κατέχει πλέον 3.722.132 μετοχές.