ΒΟΡΙΔΗΣ-ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Πώς τα φέρνει η άτιμη η ζωή... Στην πολιτικά χειρότερη στιγμή για την κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, έχοντας «προσκρούσει» κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ σε δύο πολιτικά πρόσωπα, τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, έστειλε τον φάκελο στη Βουλή για τα περαιτέρω.
Η κυβέρνηση έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, άρα και τη δυνατότητα να μπλοκάρει τη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής, όπως έπραξε κι όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε αντίστοιχο φάκελο για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή (και τον Χρήστο Σπίρτζη) με αντικείμενο την περιβόητη σύμβαση 717.
Όμως, έκτοτε (μετά τα τεράστια συλλαλητήρια για τα Τέμπη) η κυβερνητική στάση άλλαξε άρδην. Μόλις χθες συναίνεσε στην παραπομπή του Κώστα Αχ. Καραμανλή, ενώ το ίδιο συνέβη προηγουμένως και με τον Χρήστο Τριαντόπουλο.
Επιπλέον, τόσο η κυβέρνηση όσο κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός προέβαλαν και εν συνεχεία επέβαλαν (διά της ψήφου τους) μια άποψη κατά την οποία η Βουλή πρέπει να έχει τη μικρότερη δυνατή ανάμιξη, ώστε οι υπουργοί να παραπέμπονται στον «φυσικό δικαστή».
Διαδικασία που εκτυλίχθηκε ήδη πλήρως με τον Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος μέσω Προανακριτικής και με συνοπτικές διαδικασίες παραπέμφθηκε σε δικαστικό συμβούλιο. Αυτό θα κρίνει εάν ο πρώην υφυπουργός θα παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο.
Φρέσκο (αλλά κάθε άλλο παρά το μόνο) παράδειγμα της άποψης του Κυριάκου Μητσοτάκη η χθεσινή δήλωσή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Status: «Με την καχυποψία η οποία υπάρχει πια στην κοινή γνώμη, μόνο μπροστά στον φυσικό δικαστή μπορεί κάποιος να αισθάνεται ότι τελικά μπορεί να δικαιωθεί. Και ουσιαστικά γίνεται αυτό το οποίο πιστεύω είναι και το αίτημα της κοινωνίας: οι πολιτικοί να μην έχουν διαφορετική ποινική μεταχείριση από τους απλούς πολίτες».
ΒΟΡΙΔΗΣ-ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΙΙ: Δεδομένου ότι ο φάκελος για Βορίδη και Αυγενάκη προέρχεται από την εισαγγελική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα κατά τεκμήριο αξιόπιστο και σεβαστό όργανο, αλλά και με όσα έχουν μεσολαβήσει και περιγράψαμε παραπάνω, δεν είναι καθόλου εύκολο για την κυβέρνηση να κάνει τώρα κωλοτούμπα, καταρρακώνοντας την αξιοπιστία της με την καταψήφιση Προανακριτικής επιτροπής.
Εντούτοις, υποστηρίζουν κάποιες πηγές μας, δεν αποκλείεται να δοκιμάσει τη γνωστή μέθοδο του «στρίβειν διά του αρραβώνος». Να απορρίψει το συγκεκριμένο κατηγορητήριο περί απιστίας και να παραπέμψει για παράβαση καθήκοντος, σε βαθμό πλημμελήματος, δηλαδή τρόπον τινά για «πολιτική αμέλεια», όπως έκανε με τον Καραμανλή.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι εύκολα για την κυβέρνηση ακόμη και σ' αυτή την περίπτωση. Για χρόνια ο Μάκης Βορίδης χαίρει αντιμετώπισης περίπου «πρώτου μεταξύ ίσων» εντός της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αποχή του κατά την ψήφιση του γάμου ομοφύλων, παρότι ήταν υπουργός Επικρατείας.
Από την άλλη, ο Λευτέρης Αυγενάκης έχει σημαντική δικτύωση στην Κρήτη, ενώ επανήλθε στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ πριν από μερικούς μήνες, έχοντας διαγραφεί εξαιτίας της επίθεσής του σε υπάλληλο του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος.
Η παραπομπή τους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση εσωκομματικά.
Υ.Γ.: Το είχαμε προβλέψει ότι η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ κινδυνεύει να εξελιχθεί σε νέα Τέμπη, διαφορετικού χαρακτήρα βεβαίως. Διότι μας έκανε εντύπωση, προ ολίγου καιρού, που η κυβέρνηση έσπευδε να απαλλάξει από κάθε ευθύνη τους υπουργούς της.
Όμως, ήταν μάλλον φανερό ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε άλλη άποψη, ενώ το ύψος των προστίμων που ήδη έχουν υποβληθεί στη χώρα μας προκαλεί ίλιγγο. Που σημαίνει ότι, αν δεν προσέξει η κυβέρνηση, κινδυνεύει να υποστεί ακόμη σκληρότερο οικονομικό κόστος, το οποίο ενδέχεται να μετατραπεί και σε πολιτικό κόστος, καθότι πληρώνεται με τους φόρους μας.
Στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, με δεδομένες τις οικονομικές ενισχύσεις που λαμβάνουν με ευρωπαϊκό χρήμα οι αγρότες, ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ, οι Ευρωπαίοι έχουν πολύ μεγάλο... leverage.
ΒΟΥΛΗ: Στο πρακτικό μέρος τώρα: Το προεδρείο της Βουλής θα «αναγνώσει» τη δικογραφία στην Ολομέλεια τις επόμενες ώρες ή μέρες.
Αμέσως μετά θα (πρέπει να) κινηθούν διαδικασίες Προανακριτικής επιτροπής, διότι… τα γνωστά: Η Βουλή πρέπει να δώσει «άδεια» στην ελληνική Δικαιοσύνη ώστε να φτάσουν οι δύο υπουργοί στον φυσικό δικαστή.
Για καθυστερήσεις, παραγραφές, συνταγματικές ερμηνείες και τα συναφή θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις πλέον (και) στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
ΡΕΥΜΑ: Επιμένει η βιομηχανία για «παιχνίδια» στην αγορά ενέργειας, μιλά για τεχνητή αύξηση της ζήτησης στην αγορά και επανέρχεται στις καταγγελίες για αποκλίσεις στις δηλώσεις φορτίου κάποιων καθετοποιημένων προμηθευτών.
Σε συνέχεια της μελέτης της Grant Thornton, που είχε γίνει για λογαριασμό της ΕΒΙΚΕΝ τον Μάρτιο και μιλούσε για συστηματική πρακτική από κάποιους παίκτες που δηλώνουν στο χρηματιστήριο ενέργειας μεγαλύτερες κατά 5%-7,5% ποσότητες από αυτές που χρειάζονται οι πελάτες τους, η ΕΒΙΚΕΝ εισέπραξε απάντηση από τη ΡΑΑΕΥ ότι δεν εντοπίζει κάποιο πρόβλημα.
Σε νέα του, όμως, επιστολή ο φορέας που εκπροσωπεί την ενεργοβόρο βιομηχανία, καλεί τον Ρυθμιστή της αγοράς να προχωρήσει σε αναλυτικότερη μελέτη για συγκεκριμένες περιόδους και για κάθε καθετοποιημένο προμηθευτή, επιμένει ότι κατά το 2024 οι υπερδηλώσεις φορτίων εμφανίζονταν σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ότι αυτό υποδηλώνει ότι έχει διαμορφωθεί συγκεκριμένη στρατηγική από τη πλειοψηφία των προμηθευτών.
Ζητά ανάλυση ανά μήνα και σημειώνει ότι το Μάρτιο ξεκίνησαν πάλι συστηματικές υπερδηλώσεις ιδιαίτερα τις ώρες παραγωγής των φωτοβολταϊκών, που καταλήγουν σε μέση μηνιαία απόκλιση άνω των 100 GWh το μήνα…
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Καμπανάκι έκρουσε η κεντρική τράπεζα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Στην ετήσια έκθεσή της επισημαίνει ότι, «μετά από σχεδόν συνεχή και σημαντική βελτίωση επί σειρά ετών, το 2024 κατέγραψε μικρή επιδείνωση, τόσο ως προς τις σχετικές τιμές όσο και ως προς το σχετικό κόστος εργασίας».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι σε όρους διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί, η συγκριτική θέση της Ελλάδας μεταξύ των προηγμένων οικονομιών παραμένει χαμηλή.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΙΙ: Παράλληλα, η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλό βαθμό ενσωμάτωσης στις αλυσίδες αξίας της ΕΕ και, ως εκ τούτου, δεν αποκομίζει αρκετά οφέλη από τη συμμετοχή της στην ενιαία αγορά.
Επικαλούμενη πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΤτΕ επισημαίνει ότι «η Ελλάδα αναμένεται να έχει τις μικρότερες δευτερογενείς επιδράσεις (spillover effects) στην ΕΕ από την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης σε άλλες χώρες την περίοδο 2020-2030».
Ο χαμηλός λόγος δευτερογενών επιδράσεων προς το ΑΕΠ στην Ελλάδα, εξηγεί, μπορεί να αποδοθεί στον μικρό βαθμό ενσωμάτωσής της στις αλυσίδες αξίας της ΕΕ, με αποτέλεσμα να μην αποκομίζει αρκετά οφέλη από την ενιαία αγορά, σε αντιδιαστολή με χώρες όπως οι Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Ουγγαρία και Αυστρία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ-ΚΕΡΔΗ: Ακόμα μια επισήμανση της ΤτΕ που έχει τη σημασία της είναι το ότι η κερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με την προ πανδημίας περίοδο.
Ειδικότερα, το 2024 το μερίδιο καθαρού κέρδους (οριζόμενο ως ο λόγος του καθαρού λειτουργικού πλεονάσματος προς την καθαρή προστιθέμενη αξία) ανήλθε σε 29,4%, παρουσιάζοντας ανθεκτικότητα παρά την αύξηση του κόστους εργασίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι, αν και ελαφρά μειωμένο συγκριτικά με το 2023 (30,7%) και κυρίως με το 2022 (34,9%), παρέμεινε σημαντικά υψηλότερο από τον τριετή μέσο όρο (2017-2019) της προ πανδημίας περιόδου (24,3%).
ΔΑΣΜΟΙ: Ενθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για το πιθανό πλήγμα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα από την εμπορική πολιτική Τραμπ.
Αναλύοντας δύο σενάρια, υπολογίζει ότι στο «δυσμενές» το πραγματικό ΑΕΠ την περίοδο 2025-2027 μειώνεται αθροιστικά κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στο «ήπιο» αυξάνεται κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.
Οι ιδιωτικές επενδύσεις στη χειρότερη εκδοχή περιορίζονται αθροιστικά κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στην καλή αυξάνονται κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες. Η απασχόληση στο «δυσμενές» σενάριο μειώνεται αθροιστικά κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στο «ήπιο» αυξάνεται κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.
Μακάρι να 'ναι έτσι…
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τη θέσπιση buyback με ανώτατη τιμή αγοράς τα 3 ευρώ και κατώτατη τα 0,30 ευρώ εισηγείται στο σώμα των μετόχων το Διοικητικό Συμβούλιο της εισηγμένης. Η προτεινόμενη ανώτατη τιμή είναι σχεδόν 13% υψηλότερη από τα 2,67 ευρώ, που αποτελούν το υψηλό 12μήνου για την Ελλάκτωρ πριν τις επιστροφές κεφαλαίου που ακολούθησαν.
Η μετοχή διαπραγματεύεται πλέον στην περιοχή του 1,25 ευρώ, ενώ το υψηλό μήνα είναι στα 1,416 ευρώ. Η εταιρεία δεν θα διανείμει μέρισμα χρήσης 2024 (σ.σ. η τελευταία επιστροφή κεφαλαίου ήταν στο τέλος Μαρτίου), αλλά για την επίτευξη των στόχων έτους τα μέλη Δ.Σ. θα λάβουν μπόνους.
Οι μεταβλητές μικτές αποδοχές έτους για τον CEO Θύμιο Μπουλούτα ανήλθαν σε 2,53 εκατ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα μέλη ήταν αισθητά χαμηλότερες.