ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η διαφαινόμενη πρόθεση του Κώστα Καραμανλή να μην παραστεί στο συνέδριο της ΝΔ στα μέσα Μαΐου δεν προκάλεσε έκπληξη στην Πειραιώς, ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν κομματικά στελέχη, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τη συνοχή και τη συσπείρωση της παράταξης.
Τοποθετήθηκε σχετικά η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της (στα Παραπολιτικά) σε ερώτηση για το εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κάνει ένα ακόμα βήμα προς την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού.
«Συμφωνούμε. Δεν ταυτίζω Σαμαρά με Καραμανλή. Στεναχωριέμαι, θα κάνουμε προσπάθεια για να είναι παρών», υπογράμμισε η πρώην υπουργός.
Παράλληλα, ύψωσε ασπίδα προστασίας στον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο, ο οποίος εσχάτως έχει βρεθεί στο στόχαστρο αρκετών βουλευτών της ΝΔ.
«Ο Σκέρτσος είναι εξαιρετικά καλός τεχνοκράτης, έχει προσφέρει πολλά και δικαιούται να έχει τη γνώμη του. Το άρθρο (για το ρουσφέτι και τον ρόλο των βουλευτών) παρεξηγήθηκε τρομερά. Απλά διαμορφώθηκε η αίσθηση ότι στρέφεται εναντίον της πρακτικής των βουλευτών».
Ειδικά για την αντίδραση του Μάκη Βορίδη σε βάρος του κ. Σκέρτσου, η κυρία Μπακογιάννη εκτίμησε: «Νομίζω ότι ο Βορίδης δεν το διάβασε καλά».
Αδιάβαστος ο Μάκης, σύμφωνα με την Ντόρα…
ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ: Στα χνάρια του πολιτικού του μέντορα, Αντώνη Σαμαρά, κινείται ο γαλάζιος βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης.
Επιμένοντας να αποστασιοποιείται από την επίσημη γραμμή σε πολλά θέματα, επέλεξε να… ξύσει μια μεγάλη πληγή από τα παλιά για τη ΝΔ, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Μάλιστα, παρόλο που αυτός αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, ο κ. Χρυσομάλλης τον αμφισβήτησε ευθέως και ζήτησε την άμεση κατάργησή του. «Δυστυχώς, ανοίξαμε μόνοι μας την κερκόπορτα του άκρατου και άκριτου δικαιωματισμού και οι "αυτόθροες" συνέπειές της είναι ήδη εδώ… Πλέον, μετά και τις συνέπειες που βλέπουμε στην πράξη με την απόφαση του ΣτΕ, η κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου είναι ενδεδειγμένη», σημείωσε με άρθρο του (στην Απογευματινή), ο Μεσσήνιος βουλευτής.
Ακούμε ότι οι κινήσεις του οποίου βρίσκονται εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου.
ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: «Άδειασμα» στον σύμβουλο του πρωθυπουργού επί εξωτερικών θεμάτων, καθηγητή Σωτήρη Σέρμπο, επεφύλασσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σχετικά με ένα σχόλιό του για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σέρμπος, σε συνέντευξή του (ΕΡΤ), τόνισε ότι «υπάρχει ένας κοινός τόπος όλων των αναλυτών διεθνώς ότι, αντί για μια συνθήκη τύπου Βενεζουέλας, υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε με μια συνθήκη Βόρειας Κορέας. Δηλαδή ένα στρατιωτικό καθεστώς όπου δυστυχώς οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης έχουν βγει πολύ πιο ενισχυμένοι».
Έκανε μάλιστα λόγο για στρατηγικά σφάλματα σχετικά με το καθεστώς της Τεχεράνης. Ο κ. Σέρμπος, σχολίασε ο κ. Μαρινάκης, «δεν απηχεί τις απόψεις της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Είναι εκ των συμβούλων στην Προεδρία της Κυβέρνησης, αλλά οι τοποθετήσεις του γίνονται με βάση την επιστημονική του ιδιότητα.
Έχει τις απόψεις του, τις καταθέτει και δημοσίως και κάποιες φορές και σε επίπεδο συσκέψεων, όμως η εξωτερική πολιτική χαράσσεται από το αρμόδιο υπουργείο και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και συνολικά από τους συμμετέχοντες στο ΚΥΣΕΑ».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σέρμπος ήταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, ενώ παλαιότερα έχει θητεύσει -όπως και αρκετά ακόμα κυβερνητικά στελέχη- στο ΠΑΣΟΚ.
ΟΜΟΛΟΓΑ: Αθόρυβα αλλά σταθερά, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή περνάει… και στους κρατικούς τίτλους. Γιατί μπορεί τα βλέμματα να είναι στις μετοχές και στο πετρέλαιο, όμως στην αγορά χρέους το μήνυμα είναι εξίσου σαφές: οι αποδόσεις ανεβαίνουν, άρα ανεβαίνει και το κόστος δανεισμού.
Η εικόνα στα ευρωπαϊκά 10ετή είναι ενδεικτική. Η Ελλάδα στο 3,78%, η Ιταλία στο 3,83%, η Γαλλία στο 3,68%, η Ισπανία στο 3,49% -όλες με ανοδικές κινήσεις μέσα στην ημέρα. Ακόμη και η Γερμανία κινείται πάνω από το 3%, επίπεδα που πριν λίγα χρόνια θα έμοιαζαν… μακρινά.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι το ρίσκο «τιμολογείται» πιο ακριβά. Και όταν αυξάνεται το γεωπολιτικό ρίσκο, οι επενδυτές ζητούν υψηλότερη απόδοση για να κρατήσουν κρατικό χρέος.
Με απλά λόγια, ο πόλεμος δεν ανεβάζει μόνο τις τιμές της ενέργειας -ανεβάζει και τον λογαριασμό για τα κράτη που θέλουν να δανειστούν. Το κόστος είναι 50 μονάδες βάσης υψηλότερο σε σχέση με ένα χρόνο πριν σε Ελλάδα και Γαλλία και κατά 56 στην «πανίσχυρη» Γερμανία.
ΔΕH: Η ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας κατά της κυβέρνησης και της διοίκησης της Επιχείρησης και η εναντίωσή του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 4 δισ. ευρώ έφερε σε κάποιους στην αγορά μνήμες από το 2019.
Τότε που σε μια εποχή διεθνούς ανταγωνισμού και μεγάλων προκλήσεων, η ΔΕΗ διοικούνταν ως απαρχαιωμένη ΔΕΚΟ. Χρωστούσε παντού και της χρωστούσαν οι πάντες. Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018 ήταν τραγικά, οι ορκωτοί ελεγκτές της Ernst & Young προειδοποιούσαν για τα χειρότερα και όλα γύρω μύριζαν χρεοκοπία.
«Δεν μας χρειάζονται άλλα νοσοκομεία και σχολεία ή δημόσιες επενδύσεις για να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση στην πατρίδα μας. Προτεραιότητά μας είναι οι επενδύσεις Στάσση-Μητσοτάκη στη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Ένα επενδυτικό ρίσκο χωρίς κανένα εχέγγυο ανταπόδοσης για τους Ελληνες καταναλωτές», αναφέρει σκωπτικά στην ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας, που φέρει το βαρύγδουπο τίτλο «Το μεγάλο κόλπο με τη ΔEΗ».
Μιλά για «ένα κόλπο που θα κοστίσει στον Ελληνα φορολογούμενο και καταναλωτή ενέργειας όσο πολλοί ΟΠΕΚΕΠΕ μαζί» και εγείρει το ερώτημα κατά πόσο το όφελος (από την ΑΜΚ) για τους πολίτες θα είναι ανάλογο με την υπεραξία που δημιουργείται για τους ιδιώτες μετόχους της, επικαλούμενος τη CVC.
ΔΕH ΙΙ: Οπως σχολιάζει συνομιλητής μας με μακρά πείρα στον ενεργειακό χώρο, ο πρώην Πρωθυπουργός μοιάζει με την ανάρτησή του να λησμονεί εκείνη την εποχή, όταν η ΔΕH ήταν υπό τον αυστηρό έλεγχο του Δημοσίου, με τα γνωστά αποτελέσματα της διόγκωσης χρεών και της κατάρρευσης που είδαμε το 2019.
Τότε, που είχε αξία γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, άρα η περιουσία του Δημοσίου που κατείχε το 51% άξιζε γύρω στα 150 εκατ. ευρώ. Σήμερα, όπως ο ίδιος παρατηρεί, η αξία της ΔΕH είναι κοντά στα 7 δισ. ευρώ, άρα η περιουσία του Δημοσίου με το 33% αξίζει κάπου 2,3 δισ. ευρώ, είναι, δηλαδή, πολλαπλάσια σε σχέση με το 2019.
ΔΕH ΙΙΙ: Στην πραγματικότητα, η χθεσινή ανάρτηση Τσίπρα για τη ΔΕH φέρνει ξανά στην επιφάνεια τις δύο διαφορετικές σχολές σκέψης γύρω από την οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Η μία είναι αυτή που θέλει επιχειρήσεις, όπως η ΔΕH, να παραμένουν υπό τον σκληρό έλεγχο του Δημοσίου, χωρίς να προσελκύουν επενδυτές και νέα κεφάλαια, αλλά να αναπτύσσονται μέσα από ένα κρατικίστικο μοντέλο, με ό,τι δυνατότητες αυτό τους προσφέρει.
Και η άλλη σχολή αφορά μια επιχείρηση με το κράτος να διατηρεί τη καταστατική μειοψηφία του 33%, και με ιδιώτες μετόχους που όπως δείχνει το αποτέλεσμα, έχουν επιτρέψει στη ΔEΗ να είναι κερδοφόρα, να ανακοινώνει επενδυτικό πλάνο 24 δισ. ευρώ, με στόχο διπλάσια μεγέθη μέχρι το 2030, ένα από τα μεγαλύτερα data centers πανευρωπαϊκά, κυρίως όμως να απεξαρτάται όλο και περισσότερο από τη στενή ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με το νέο της πλάνο, το 2030, το 40% της κερδοφορίας της θα προέρχεται από το εξωτερικό.
Η ίδια η πραγματικότητα, όπως παρατηρεί ο συνομιλητής μας, απέδειξε ότι η πρώτη αυτή σχολή σκέψης απέτυχε παταγωδώς, θυμίζοντάς μας όχι μόνο ότι το 2019 η επιχείρηση ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με τις τράπεζες να μην τη δανείζουν και την αγορά να την αντιμετωπίζει ως συστημικό κίνδυνο, αλλά και ότι η μοναδική της διεθνή παρουσία ήταν μια χρεοκοπημένη εταιρεία προμήθειας ρεύματος στη Βόρεια Μακεδονία…
ΕΦΚΑ: Την αξιοποίηση ενός ακινήτου δρομολογεί το Ταμείο. Πιο συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε τη διενέργεια δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού εκμίσθωσης του αυτοτελούς ακινήτου του επί της οδού Ακτής Μιαούλη 17-19, στον Πειραιά, συνολικής επιφάνειας 4.066,87 τ.μ.
Η αξιοποίηση αφορά αποκλειστικά επαγγελματική χρήση, σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία.
Η διάρκεια της εκμίσθωσης ορίζεται σε τριάντα χρόνια με δυνατότητα παράτασης δέκα ετών. Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται σε 40.000 ευρώ, με ετήσια αναπροσαρμογή βάσει Δείκτη Τιμών Καταναλωτή πλέον 1%.
Βάσει των όρων του διαγωνισμού, ο οποίος θα διενεργηθεί με την υποβολή κλειστών προσφορών, θα προβλέπεται περίοδος χάριτος δύο ετών για την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος ύψους 7 εκατ. ευρώ, καθώς και δυνατότητα παράτασης ενός έτους.
Στόχος του e-ΕΦΚΑ είναι η αναβάθμιση και η βέλτιστη αξιοποίηση του ακινήτου, το οποίο, βάσει παλαιότερων δημοσιευμάτων, προορίζεται, μεταξύ άλλων, για κτίριο γραφείων ή τουριστικό κατάλυμα.
ΜΑΚΡΟΝ: Δεν πίστευε στα μάτια του ο Πρόεδρος της Γαλλίας, όταν του έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το δώρο του, στο πλαίσιο της συνάντησης των δύο ηγετών στην Αθήνα. Από ό,τι φαίνεται, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήξερε πως ο Εμανουέλ Μακρόν είναι φαν του τρεξίματος και φρόντισε να «πιάσει» τα γούστα του με ένα σχετικό -και ελληνικό- δώρο.
Όταν ο Μακρόν έπιασε στα χέρια του τα αθλητικά παπούτσια της Ena Athletics, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του. «Απίστευτο, είναι όντως ελληνικά;», σχολίασε εντυπωσιασμένος από την ποιότητα της κατασκευής και το χαμηλό βάρος τους.
ETE-ALLIANZ: Έγκυρες πηγές από τον ασφαλιστικό χώρο, αναφέρουν ότι εντός Μαΐου αναμένεται να καρποφορήσουν (επιτέλους) οι επαφές και οι διαδικασίες για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, που κρατούν εδώ και κάτι μήνες.
ΕΥΡΗΚΑ: Η γνωστή εταιρεία προϊόντων για το σπίτι προχωρά σε διανομή μερίσματος ύψους 1,8 εκατ. ευρώ.
Το ποσό προέρχεται από συσσωρευμένα κέρδη προηγούμενων ετών, και συγκεκριμένα από τις χρήσεις 2018, 2019 και 2020.
ONEX: Σε ενδοομιλική χρηματοοικονομική στήριξη προχωρά η ONEX Technology Systems & Business Solutions S.A.
Η εταιρεία ενέκρινε την παροχή εγγύησης έως 3 εκατ. ευρώ προς την Optima Bank, υπέρ της συνδεδεμένης ONEX Neorion Shipyards S.A.
INTRACOM: Από την ανάγνωση των οικονομικών καταστάσεων Intracom Holdings αυτό που ξεχωρίζει είναι η ρητή κατεύθυνση που παρέχει διοίκηση για συνέχιση της πολιτικής απόκτησης συμμετοχών σε εισηγμένες εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε τομείς που αναμένει υψηλές υπεραξίες.
Στις 31/12/2025 ο όμιλος διατηρούσε καθαρό ταμείο 73,4 εκατ. ευρώ, τοποθετήσεις σε ομόλογα αξίας 29 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να εισπράξει ως τον Ιούλιο 54 εκατ. ευρώ από την πώληση ακινήτου (Αδριάνειου) στον όμιλο Alpha (ABinvest).
Υ.Γ. Να σημειωθεί ότι στο ταμπλό η μετοχή εκτινάχθηκε στα 3,45 ευρώ με άνοδο 8,83%.
INTRACOM II: Στην τελική ευθεία για την πώληση του 60%, που κατέχει στην Wonder Nest (σ.σ. συστάθηκε το Μάιο του 2024 από την εισφορά του κλάδου βρεφικών και παιδικών ειδών της ΚΛΜ) βρίσκεται η Intracom Holdings.
Στις 9 Απριλίου υπογράφηκε μη δεσμευτική επιστολή πρόθεσης (Letter of Interest subject to contract) μεταξύ των μετόχων της Wonder Nest υπό την επιφύλαξη ολοκλήρωσης του συνήθους ελέγχου και σύναψης δεσμευτικής συμφωνίας.
Η Intracom Holdings αποτιμά 3 εκατ. ευρώ το 60% της Wonder Nest στα βιβλία της. Υπενθυμίζεται ότι το 40% της εταιρείας το κατέχει η Βιολέττα Λάππα καθώς το αγόρασε τον Ιούλιο του 2024 από την ΚΛΜ, έναντι 2 εκατ. ευρώ.
ΣΙΔΜΑ: Σε αυξήσεις τιμών, ώστε να ενσωματωθεί το αυξημένο, διεθνώς, κόστος προμήθειας πρώτης ύλης και παραγωγής, προχώρησε ή/και θα προχωρήσει η ΣΙΔΜΑ, προκειμένου να διατηρήσει υγιή περιθώρια κέρδους. Αυτό αναφέρει η διοίκησή της στις οικονομικές καταστάσεις, σημειώνοντας ότι θα εφαρμόζεται «δυναμική τιμολογιακή πολιτική, που θα ενσωματώνει τις αυξήσεις διεθνούς κόστους…».
Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 75% τον Μάρτιο, επηρεάζοντας το λειτουργικό κόστος των χαλυβουργείων.
ΣΙΔΜΑ ΙΙ: Η φετινή χρονιά παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα, λόγω σύρραξης στη Μέση Ανατολή, επιβολής εμπορικών δασμών και περιορισμού της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Επιπρόσθετα, ο Μηχανισμός Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (σ.σ. φόρος Άνθρακα) για εισαγωγές χάλυβα από τρίτες χώρες, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου, οδήγησε σε άνοδο τιμών περί το 10% καθώς η ευρωπαϊκή παραγωγή, αφενός χαρακτηρίζεται από υψηλότερο κόστος, αφετέρου από στενότητα στην παράδοση παραγγελιών.
Η παραπάνω επίπτωση δεν αναμένεται, σύμφωνα με τη διοίκηση, να επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα τρέχουσας χρήσης καθώς η απόδοσή του αναμένεται από το Σεπτέμβριο του 2027.
ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Τη διανομή μερίσματος ύψους 0,18 ευρώ ανά μετοχή προτίθεται να προτείνει η διοίκηση των Λούλη στην επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης.
Μπορεί το ποσό αυτό να είναι χαμηλότερο του αντίστοιχου περυσινού (0,30 ευρώ), ωστόσο οδηγεί σε μια μερισματική απόδοση 4,6% παρά το ότι θα μοιραστεί μόνο το 54% των περυσινών καθαρών ενοποιημένων κερδών.
Με βάση το χθεσινό κλείσιμο του τίτλου, το P/E (κέρδη 2025 5,61 εκατ. έναντι 7,17 εκατ. το 2024) διαμορφώνεται στο 11,9, με την εισηγμένη να διαπραγματεύεται 39% χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία.
QUEST: Παρά το γεγονός ότι η χθεσινή συνέντευξη τύπου είχε ως αντικείμενο τη θυγατρική Unisystems, ο Θεόδωρος Φέσσας δεν απέφυγε να απαντήσει και σε μια σειρά ερωτήσεων που αφορούσαν τον όμιλο Quest.
Παραδέχτηκε ότι «ήταν λανθασμένη η στρατηγική μας ως holding να επενδύουμε αποκλειστικά σε εταιρείες στις οποίες εμείς θα είχαμε τον έλεγχο. Η επιλογή αυτή μάς στέρησε τη δυνατότητα να τοποθετηθούμε σε επιχειρήσεις που αναπτύχθηκαν σημαντικά στη συνέχεια. Η μερική αλλαγή στρατηγικής ξεκίνησε με την τοποθέτησή μας στον όμιλο Fourlis».
Αναφορικά με αυτή την τοποθέτηση είπε ότι «δεν αποκλείεται να υπάρξουν στο μέλλον κάποιες μορφές συνεργασίας μεταξύ Quest και Fοurlis. Η Quest δραστηριοποιείται στη λιανική, με τον όμιλο Fοurlis διαθέτει πλατφόρμες λιανικών πωλήσεων. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι το ανακοινώσιμο. Το αν και τί θα γίνει, θα φανεί στο μέλλον».
Ειδικότερα για τη Unisystems εξήγησε ότι δεν υπάρχει αυτή την περίοδο πρόθεση αυτόνομης εισαγωγής της στο χρηματιστήριο. Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται, αλλά επί του παρόντος αξιολογείται ως η τελευταία επιλογή σε περίπτωση που η θυγατρική εταιρεία πληροφορικής ήθελε να αντλήσει κεφάλαια.
Σχετικά με το αν η εταιρεία θα μπορούσε να πουληθεί: «Λειτουργούμε και αναπτύσσουμε κάθε θυγατρική μας με χρονική προοπτική τα… διακόσια χρόνια. Ωστόσο η Quest είναι εταιρεία holding και δεν απορρίπτουμε ενδεχόμενες προτάσεις που δίνουν αξία σε μια εταιρεία και συνοδεύονται από μια λογική αποτίμηση».
«Ως όμιλος Quest έχουμε συζητήσει πολλά με πολλούς κατά το παρελθόν», συμπλήρωσε.