Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 6 2003

Το ”θαύμα” της DOMUS… μεταλλάσσεται!!!

Οποία… έκπληξη, από την παλαιά γνώριμη των αναγνωστών του Χαμαιλέοντα !!! Το 70% των μετόχων της Εταιρίας Επενδύσεων DOMUS φέρεται σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες να προσήλθε ”μαζικά” χθες για να υπερψηφίσει την μετάλλαξή της σε εταιρία συμμετοχών, προκειμένου να αυξηθεί η επενδυτική ευελιξία της (sic), αλλά και να υπάρχει δυνατότητα σύναψης δανείων…

Κι έτσι η μοναδική εταιρία επενδύσεων που διατήρησε σε όλη τη διάρκεια της πτώσης της Σοφοκλέους εξωπραγματικά premium της τάξεως του 150-250% σε σχέση με την πραγματική τρέχουσα αξία της, θα μεταβάλλει το premium σε… εξωπραγματικό Book Value της τάξεως του…3, αφού η χρηματιστηριακή της αξία είναι πάνω από 18 εκατ. ευρώ και το ”χαρτοφυλάκιο” περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Τέτοιο… ρεκόρ ούτε ο Warren Buffett δεν ονειρεύεται στις εταιρίες συμμετοχών!! Όσο για P/E, καλύτερα να μην το συζητάμε, καθώς η εταιρία το 2002 δεν είχε κέρδη αλλά… ζημίες.

Σημειωτέον ότι στην πραγματικότητα η επιτυχία της συνέλευσης, αλλά και η λήψη της σχετικής απόφασης ήταν…. προδιαγεγραμμένη αφού οι τρεις βασικότεροι μέτοχοι, ήτοι ο κ. Παν. Διαμάντης, η ΣΑΡΡΟΣ ΑΧΕ και η ΚΟΥΜΠΑΣ, ελέγχουν μόνοι τους το… 70% του μετοχικού κεφαλαίου.

Κάτι που μάλλον δεν προέκυψε… τυχαία. Αυτό δείχνουν οι αγορές που πραγματοποίησαν εντός του Ιανουαρίου 2003 τόσο ο κ. Διαμάντης (αγορές πάνω από 5,2%) όσο και η Κούμπας που ανέβασε το ποσοστό της κατά 7,89%.



Ερώτημα 1: Αλήθεια, το… επενδυτικό κοινό τι ποσοστό να έχει, με δεδομένο ότι υπήρξαν επιπροσθέτως (ω ναι υπήρξαν και μάλιστα με μέση τιμή περίπου 5,5 ευρώ!!!) αγορές ιδίων μετοχών, που προσεγγίζουν το 5% του μετοχικού κεφαλαίου;

Ερώτημα 2: Αν όπως λέγεται η εταιρία έχει το 75% των κεφαλαίων της σε μετοχές, τις οποίες δεν προτίθεται να πουλήσει, κι έχει μόνον το 25% σε μετρητά, πώς θα χρηματοδοτήσει τις νέες ”συμμετοχές” της, όταν το σύνολο των κεφαλαίων υπολογίζεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ; Με… δανεικά; Και τι θα δώσει ως εγγύηση, τις…μετοχές; Ή μήπως θα γίνει καμία αύξηση κεφαλαίου;

Να δούμε πώς θα προσεγγίσει το όλο θέμα (αλλά και το… business plan) της ”νέας” εταιρίας η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η έγκριση της οποίας απαιτείται για να υλοποιηθούν αυτές οι αλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v