Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 27 2008

Η ΕΧΑΕ, οι νέες χρεώσεις & η αντίδραση της αγοράς

Η ΕΧΑΕ, οι νέες χρεώσεις & η αντίδραση της αγοράς
Θετικά αντιμετώπισε η αγορά τις νέες υπηρεσίες και κυρίως τις χρεώσεις που ανακοίνωσε χθες η ΕΧΑΕ, σημειώνοντας ότι αποτελεί την πρώτη προσπάθεια προσαρμογής του ελληνικού χρηματιστηρίου στα νέα δεδομένα της MiFID.

H προσφορά ιδιαίτερα ανταγωνιστικού τιμολογίου για γνωστοποίηση εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών πρώτο στόχο έχει να ανακόψει τις γνωστοποιήσεις συναλλαγών από τα μέλη του Χ.Α. σε πολυμερείς μηχανισμούς του εξωτερικού. Η ετήσια χρέωση των 3.600 ευρώ ανά μέλος η οποία ισχύει μέχρι για 1.000 γνωστοποιήσεις κρίνεται ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε σχέση με εναλλακτικές πλατφόρμες γνωστοποιήσεων.

Γκρίνιες υπήρξαν, κυρίως από το εξωτερικό, για το ότι το Χ.Α. ορίζει την κατώτατη χρέωση για εκκαθάριση εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης στα 150 ευρώ (4 μονάδες βάσης) καθώς τα αντίστοιχα κόστη έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ευρώπη.

Μόνο που στο Χ.Α. η εκκαθάριση και ο διακανονισμός είναι ακόμη "δύο σε ένα" οπότε αποφεύγονται τα διπλά κόστη.

Στον αντίποδα, η νέα υπηρεσία για τη μεταφορά τίτλων μεταξύ θεματοφυλάκων (reregistration) προκειμένου να τακτοποιηθούν μετοχολόγια με χρέωση 10 ευρώ για κάθε αίτηση τακτοποίησης ανά μετοχή βρήκε μόνο θιασώτες στην αγορά.

Μεγάλο μέρος άλλωστε των OTC συναλλαγών αποτελεί αλλαγή θεματοφύλακα. Επιπλέον, η νέα υπηρεσία ενισχύει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Χ.Α., το οποίο, όπως σχεδόν και το σύνολο των ανατολικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αλλά και των σκανδιναβικών, κρατάει μετοχολόγιο με τελικούς επενδυτές. Και αυτό είναι «προίκα».

Τέλος, η δυνατότητα δανεισμού με χρέωση 35 € ανά κίνηση και ανά συμβαλλόμενο, η οποία είναι αντίστοιχη με τις τιμές που ισχύουν στα υπόλοιπα αποθετήρια, πληροί ένα από τα πάγια αιτήματα του οίκου FTSE και εκτιμάται ότι θα χαρίσει βάθος στην αγορά των Παραγώγων βελτιώνοντας την κυκλοφοριακή ταχύτητα. Σε πτωτική δε αγορά θα αυξήσει και τα έσοδα.

Η ΕΤΕΣΕΠ θα λειτουργεί ανταγωνιστικά των μεγάλων θεσμικών χαρτοφυλακίων με το πλεονέκτημα ότι θα καλύπτει και τον κίνδυνο του αντισυμβαλλόμενου.

Τέλος, εξετάζεται και η πιθανότητα μείωσης των χρεώσεων για προσυμφωνημένες συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του Χ.Α., χωρίς προς το παρόν να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v