Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 26 2009

Το μπλόκο στη μεταφορά κερδών

Το μπλόκο στη μεταφορά κερδών
Φραγή στην τρύπα διαφυγής -και χρηματιστηριακών- κερδών επιχειρεί να βάλει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις ενδοομιλικές συναλλαγές.

Στόχος να περιοριστεί δραστικά η τεχνητή μεταφορά κερδών από την Ελλάδα σε άλλες χώρες με χαμηλότερη φορολογία μέσω είτε υπερτιμολογήσεων είτε υποτιμολογήσεων.

Και ότι αυτό συμβαίνει το υποψιάζεται -βάσιμα- και ο τελευταίος… επενδυτής.

Με το νέο σχέδιο νόμου η μητρική κάθε ομίλου θα δηλώνει το μοντέλο που θα ακολουθεί στις συναλλαγές με όλες τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις.

Και συνδεδεμένες θεωρούνται πέραν των θυγατρικών και όσες ορίζονται από το άρθρο 42 του 2190, δηλαδή εταιρίες που ενοποιούνται λόγω είτε άσκησης management είτε σημαντικού ποσοστού κ.ά.

Εν συνεχεία θα υποχρεούται να δημιουργεί φακέλους τεκμηρίωσης βάσει του μοντέλου που ακολουθεί.

Φάκελοι που θα ελέγχονται από τους εφοριακούς και επομένως θα ελέγχονται και ενδεχόμενες υπερτιμολογήσεις ή υποτιμολογήσεις.

Έλεγχος που αν είναι αποτελεσματικός θα μειώσει και τη διαρροή κερδών και προς τις τσέπες -κάποιων- μεγαλομετόχων.

Το θέμα βέβαια είναι ότι αν οι φορολογικοί έλεγχοι διενεργούνται με τον υφιστάμενο ρυθμό, δηλαδή με παρέλευση τριετίας - πενταετίας το μάρμαρο θα το πληρώνουν λάθος μέτοχοι μειοψηφίας.

Υ.Γ.: Σημειώνεται ότι αντίστοιχους μηχανισμούς έχουν όλες σχεδόν οι χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ ο ίδιος ο οργανισμός έχει συντάξει μοντέλα για τον περιορισμό της μεταφοράς κερδών, στα οποία στηρίζεται και το ελληνικό σχέδιο νόμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v