Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 13 2009

Ψάρια: Ελπίδες, φόβοι και προκλήσεις...

Ψάρια: Ελπίδες, φόβοι και προκλήσεις...
Μπορεί οι Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές να είναι χαρούμενοι γιατί η τιμή της τσιπούρας επανήλθε πλέον κοντά στα επίπεδα του 2007, όμως αυτό δεν συμβαίνει και για αρκετούς από τους πελάτες τους και κυρίως για μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού, οι οποίες (για τους δικούς τους λόγους) μικρό μέρος της αύξησης το πέρασαν στις τελικές τιμές προς τους καταναλωτές, μειώνοντας έτσι τα περιθώρια κέρδους τους.

"Υπάρχουν οι προϋποθέσεις μεγαλύτερης ανόδου των τιμών μεσοπρόθεσμα", τόνισε παράγοντας του κλάδου. Ωστόσο "αυτό μπορεί να έχει επίπτωση στον όγκο της ζήτησης, δηλαδή, ίσως δούμε τον όγκο της κατανάλωσης να αυξάνεται μεν, αλλά όχι με τους υψηλούς ρυθμούς του παρελθόντος".

Γενικότερα, όλοι στον χώρο διαπιστώνουν ότι η προσφορά της τσιπούρας έχει μειωθεί και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει, τουλάχιστον και για την επόμενη διετία. Ωστόσο φοβούνται εξωγενείς παράγοντες που θα μπορούσαν να επιδράσουν αρνητικά, όπως π.χ. η έντονη πίεση των τραπεζών στις μικρές εταιρίες κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο, η κακή εξέλιξη στο μέτωπο των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών ή και η δυσμενής αντιμετώπιση από τους πελάτες τους, που τόσο καιρό είχαν συνηθίσει να δουλεύουν με μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Όσες επιφυλάξεις όμως και να υπάρχουν, δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι ικανοί να οδηγήσουν τις τιμές των μεσογειακών ψαριών προς τα πάνω μακροπρόθεσμα: Ο πρώτος αφορά στο ότι το κόστος συλλογής των ψαριών ελεύθερης αλιείας (εκείνων δηλαδή που ανταγωνίζονται αυτά της ιχθυοκαλλιέργειας) ολοένα και μεγαλώνει!

Πανάκριβα πλοία με νέες τεχνολογίες δεν μπορούν πλέον λόγω της οικολογικής υποβάθμισης να αλιεύσουν περισσότερα ψάρια σε σχέση με το παρελθόν, με αποτέλεσμα το κόστος ανά κιλό αλίευσης να ακολουθεί συνεχώς την ανιούσα...

Και ο δεύτερος παράγοντας έρχεται από το μέτωπο της προσφοράς. Όσο κι αν οι μεγάλες ελληνικές εταιρίες έχουν κατανοήσει ότι η αγορά θα μπορούσε να εξυπηρετείται από δύο μεγάλα σχήματα (τα οποία θα συμπληρώνονται από μικρές, οικογενειακές μονάδες, που θα αποσκοπούν σε ένα καλό μεροκάματο), όλοι παραδέχονται πως δεν έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για deal μεταξύ των μεγάλων.

Σε βάθος χρόνου, όμως, η εξέλιξη μοιάζει να αποτελεί μονόδρομο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v