Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 23 2009

ΔΕΗ: Διαφωνίες περί... πολιτικού κινδύνου

ΔΕΗ: Διαφωνίες περί... πολιτικού κινδύνου
Πόσος τελικά είναι ο πολιτικός κίνδυνος στη ΔΕΗ; Αυξημένος, όπως τον θεωρεί η Merrill Lynch; Όχι υψηλότερος από αυτόν των υπόλοιπων κρατικόχαρτων, όπως υποστηρίζει η Citigroup; Ή απλώς υπαρκτός όπως τον χαρακτηρίζει η Εθνική - P&Κ Χρηματιστηριακή;

Η αρχή έγινε λοιπόν με την έκθεση της Merrill Lynch στις 10 Ιουλίου. Ο διεθνής οίκος προτείνει "ουδέτερη" σύσταση ("neutral") για τον τίτλο, "λιγότερο θελκτική μετά το ράλι του πρώτου εξαμήνου".

Μεταξύ άλλων, ο αμερικανικός οίκος σημειώνει στη συγκεκριμένη έκθεση και τον "αυξημένο ρυθμιστικό κίνδυνο", κάνοντας αναφορά για τον υψηλό κίνδυνο μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Πιθανολογεί μάλιστα κυβερνητική αλλαγή και ότι κάτι τέτοιο θα θέσει σε αμφιβολία την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά του ηλεκτρισμού.

Και η Merrill Lynch καταλήγει: "Όσο η τιμή του πετρελαίου ανακάμπτει, πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρισμού και ειδικότερα στον μηχανισμό ρήτρα καυσίμου θα αποβεί κρίσιμη προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία της ΔΕΗ. Πιστεύουμε ότι η πολιτική και η ρυθμιστική αβεβαιότητα θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην τιμή της μετοχής, κάτω από το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον".

Σαφώς πιο καθησυχαστική η Citigroup, η οποία στην έκθεσή της (13/7/2009, τρεις μέρες έπειτα από αυτήν της Merrill Lynch), θεωρεί τη ΔΕΗ "σημαντική αγοραστική ευκαιρία" και σε ό,τι αφορά τον πολιτικό κίνδυνο επισημαίνει: "Ο πολιτικός κίνδυνος δεν είναι υψηλότερος απ’ ό,τι σε άλλα utilities. Σύμφωνα με την άποψή μας, τα στενά περιθώρια διαθεσίμων και οι μεγάλες επενδυτικές ανάγκες της χώρας στον τομέα της ενέργειας είναι πλήρως κατανοητά από όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα, συνεπώς αρνητικές παρεμβολές δεν είναι πιθανότερες στην Επιχείρηση σε σχέση με τα υπόλοιπα κρατικόχαρτα".

Στις 14 Ιουλίου (τέσσερις ημέρες αργότερα από τη Merrill Lynch και μία από τη Citigroup) η Εθνική - P&Κ Χρηματιστηριακή σε έκθεσή της για τη ΔΕΗ ακολουθεί μάλλον ενδιάμεση στάση: συνιστά "outperform" για τη μετοχή, υπολογίζοντας πάντως πιθανό κίνδυνο αλλαγής στις αποφάσεις και στο management, εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων που αναμένονται μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Σε ποιο σημείο τώρα συμφωνούν και οι τρεις οίκοι: πιστεύουν ότι η ανακοίνωση 4.600 νέων προσλήψεων μέσα στην επόμενη διετία μόνο αρνητικά μπορεί να εκληφθεί, καθώς ο αριθμός αυτός είναι σαφώς μεγαλύτερος από εκείνον που έδινε η ίδια διοίκηση κάποιους μήνες νωρίτερα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v