Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 18 2009

Τράπεζες, ομόλογα και μίνι πανικός

Τράπεζες, ομόλογα και μίνι πανικός
Υπάρχει τελικώς επίπτωση από τη σύσταση της Τράπεζας της Ελλάδος προς κάποιες τράπεζες να περιορίσουν την -υπερβολική- προσφυγή στην ΕΚΤ για άντληση ρευστότητας; 

Η πρώτη επίπτωση έγκειται στο ότι το ελληνικό δημόσιο δεν θα μπορεί να δανείζεται φθηνά και εύκολα από την ΕΚΤ μέσω ελληνικών τραπεζών.

Φέτος το Δημόσιο εξέδιδε ομόλογα, μέρος των οποίων (περί τα 12 δισ. ευρώ) απορροφούσαν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εν συνεχεία τα ρέπαραν στην ΕΚΤ με χαμηλό επιτόκιο ανανεώνοντας τη ρευστότητά τους και εξασφαλίζοντας εύκολα έσοδα.

Ως προς τα τραπεζικά κέρδη, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν υπάρχει επίπτωση, καθώς στα μοντέλα τους έχουν προεξοφλήσει σημαντική μείωση εσόδων από trading ομολόγων το 2010.

Μόνο που κανέναν δεν θα πείραζε αν πάρα ταύτα τα έσοδα από trading το 2010 ήταν υψηλότερα των αναμενομένων.

Ως προς το cost of funding η αγορά εκτιμά ότι θα υπάρξει επίδραση καθώς η διατραπεζική λειτουργεί μεν σήμερα, δεν είναι γνωστό όμως κατά πόσον αυτό οφείλεται στη ρευστότητα που χορηγούν στο σύστημα οι κεντρικές τράπεζες.

Το ότι χθες δεν κινήθηκε η αγορά του money market δείχνει ότι η αγορά προς το παρόν δεν φοβάται αύξηση των επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων.

Από την άλλη, η καλή συμπεριφορά της EFG Eurobank χθες μετά τη διευκρίνιση ότι έχει επιστρέψει στην ΕΚΤ ρευστότητα 6 δισ. ευρώ πάλι δείχνει κάτι.

Η επίπτωση στο κόστος χρηματοδότησης δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί άμεσα και αυτό γιατί δεν είναι γνωστό με ποιον τρόπο και υπό ποιες συνθήκες θα αποφασίσει η ΕΚΤ να μειώσει σταδιακά τη ρευστότητα που χορηγεί στο σύστημα.

Η προσφυγή των ελληνικών τραπεζών σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης ξεκίνησε ουσιαστικά μόλις στις αρχές του καλοκαιριού και απέκτησε ρυθμό από τον Σεπτέμβριο, οπότε η επίπτωση στο κόστος χρηματοδότησης θα αρχίσει να φαίνεται από το δ΄ τρίμηνο.

Ίσως ο μεγαλύτερος φόβος της αγοράς έγκειται στο αν η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο ώστε να αναχρηματοδοτήσει το χρέος χωρίς την ευκολία της έμμεσης χρήσης των κεφαλαίων της ΕΚΤ, δηλαδή χωρίς εκτεταμένη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις νέες εκδόσεις.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με κορυφαίο στέλεχος της Goldman Sachs δείχνει ότι υπάρχει προσανατολισμός. Μένει να φανεί αν υπάρχει και σχέδιο…

Αυτή η ανησυχία αγγίζει και τις τράπεζες. Ενδεχόμενη αύξηση του κόστους δανεισμού ή ακόμη χειρότερα δυσκολία αναχρηματοδότησης θα επηρεάσει δυσμενώς το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων.

Το οποίο ανέρχεται σε περίπου 36 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 7,6% του συνολικού ενεργητικού τους.

Αν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να πιέζονται, τότε οι τράπεζες κινδυνεύουν να εμφανίσουν υποαξίες από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο το 2010.

Αν ακόμη χειρότερα η ΕΚΤ αποφασίσει στο τέλος του έτους να μη συνεχίσει να δέχεται τίτλους με αξιολόγηση "Α", τότε οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να ενεχυριάζουν ομόλογα αντλώντας ρευστότητα.


Υ.Γ.: Υπάρχει, άλλωστε, το προηγούμενο της Τράπεζας της Αγγλίας που δεχόταν, προ της κρίσης, ως ενέχυρο ιταλικά ομόλογα, όχι όμως ελληνικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v